Gökçek başlatmıştı, Yavaş devam ediyor: ODTÜ'lüler 'yola' karşı nöbette

Gökçek başlatmıştı, Yavaş devam ediyor: ODTÜ'lüler 'yola' karşı nöbette
Melih Gökçek'in çalışmalarını başlattığı ve Mansur Yavaş'ın da sürdürdüğü yol projesine karşı ODTÜ’de nöbet tutan öğrenciler, proje iptal edilene kadar direneceklerini vurguladı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) eski Başkanı Melih Gökçek döneminde çalışmalarına başlanan ve tepkiler üzerinde durduran 11 kilometrelik "Bilkent-İncek Bulvarı Çevre Yolu Bağlantısı" projesine yeniden başlandı. ODTÜ öğrencileri ve mezunları, 26 Temmuz'da ODTÜ arazisi içerisinde olan ormanlık alanda yeniden çalışmaların başladığını duyurdu. CHP'li Mansur Yavaş yönetimindeki ABB'den bunun üzerine,"çalışmaların ODTÜ arazisi ile ilgisi olmadığı ve projenin Gölbaşı-Niğde Otobanı Bağlantı Yolu için gerçekleştirildiği" açıklaması geldi. 

ODTÜ öğrencileri ve mezunları, çalışmaların yeniden başlaması üzerine nöbet eylemine başladı. 6 gündür nöbette olan öğrenci ve mezunlar, eylemlerine dair konuştu. 

'YOLUN ŞU ANKİ YÜRÜTÜCÜSÜ MANSUR YAVAŞ, BU YÜZDEN MUHALİF KAMUOYUNA ULAŞAMIYORUZ'

ODTÜ öğrencilerinden Barış Aslan, Gökçek döneminde direnişe katılan kişilerin sessiz kaldıklarını belirterek, eylemlerinin "muhalif" medyada yer almamasından dert yandı. Aslan, "2017 yılında ODTÜ Kayyım Rektörü Verşan Kök ile imzalanan protokol üzerine bu alanda bir ağaç katliamı yapılmıştı. Bu dönemde CHP’li vekillerden ve genel kamuoyundan ciddi bir ses gelmişti. Şu an bu sesi o kadar göremiyoruz. Bu yolun şu anki yürütücüsü Mansur Yavaş. Bu yüzden medya görünürlüğümüz yok, muhalif kamuoyuna ulaşamıyoruz, Bir güç olarak bunları engelliyor. ABB yetkilileri ciddi anlamda bir dezenformasyon içerisinde ve manipülatif bilgiler yayıyor. ABB’nin sıkça yaptığı manipülatif açıklamalar oluyor. Buranın ODTÜ arazisi olmadığı ve yol çalışmalarının ODTÜ arazisinde yapılmadığı yönünde. Fakat bu yolun iki tarafı da ODTÜ ormanı. Bu görülebilen bir gerçek" diye konuştu. 

Barış Aslan

'BU YOL ODTÜ VE ANKARA İÇİN EKOLOJİK KATLİAM DEMEK'

Manipülatif açıklamalara karşı dayanışma çağrısı yapan Aslan, "Öğrencilerin nöbetinin ve yaptığı açıklamaların, öğrencilerin kullandığı sosyal medya hesaplarının takip edilmesi, bütün Ankara ve ODTÜ kamuoyunun destek ziyaretleri yapması ve bu nöbete katılması çok önemli" dedi. Aslan, söz konusu yolu "rant projesi" olarak nitelendirdiklerini ve yolun yapılmasına izin vermeyeceklerinin altını çizdi.

Aslan, şunları söyledi: "Bu yol büyük bir ekolojik katliam anlamına geliyor. ODTÜ ve Ankara için ekolojik katliam demek. Çünkü ODTÜ ormanları Ankara’nın şehir içinde kalmış tek ormanı. Bu yol aynı zamanda AKP’nin büyük bir rant projesi. Arkamızda gördüğünüz binalar Melih Gökçek ile ilişkili. Yolun kendisi zaten Bilkent Şehir Hastanesi ile ilişkili." 

Aslan, yol üstüne yapılacak binaların da AKP için "rant kapısı" haline geleceğine işaret ederek, "Bu yüzden yolun yapımını çok istiyorlar. Yol yapılmayacak. Hem bu rant projesi çökmüş olacak hem de bu arazi rehabilite edilip tekrar ODTÜ ormanlarının bir parçası haline gelecek" diye kaydetti. 

'GÖKÇEK'İN OĞLUNUN OLDUĞU SÖYLENEN KONUTLARIN REKLAMI BİLBOARDLARDA'

ODTÜ mezunlarından Umut Hasanoğlu ise, 6 gündür "ranta" karşı nöbette olduklarını vurguladı. Gökçek döneminde de nöbette yer aldığını aktaran Hasanoğlu, "ABB’nin CHP’ye geçmiş olması insanlar arasında belli değişikliklere yol açabiliyor. Şu an kamuoyunu toplamamız 2017’dekinden daha zor. Bu yolun yakınlarında Gökçek'in oğlunun da olduğu söylenen Park Joven konutlarının reklamları, billboardları çıkmaya başladı. Tekrardan bu rantın reklamı yapılmaya başlandı. Yani az çok bu yolun neye hizmet ettiği belli. Ankaralıların ulaşımının kolaylaştırılması filan değil, tamamen bir rant yolu projesi" diye konuştu. 

Umut Hasanoğlu

Hasanoğlu, yapılan yolun ekolojik bir kıyıma neden olduğuna işaret ederek, şunları söyledi: "Öğrenciler, mezunlar, hocalar, bizler ODTÜ’nün bütünlüğünün korunmasını istiyoruz. Bu yol Ankara'nın ekolojisine ciddi zararlar verecek. ODTÜ Kampüsü Ankara’nın merkezindeki tek sağlıklı eko-sistemlere sahip olan alan. Bunu kaybetmemiz demek şehir merkezinin daha fazla kirlenmesi, çeşitliliğin azalması, belki nadir türlerin artık burada yaşamamasına sebep olabilir."

'MÜCADELEYİ BÜYÜTMEK İSTİYORUZ'

Projeye karşı mücadelelerinin devam edeceğini vurgulayan Hasanoğlu,"Biz Kavak Direnişine de iki çadırla başlamıştık. Mücadele sonradan insanların desteği ile büyüdü. Burada da aynı şekilde bu alanı yeşertmek, insanlar ile köklendirmek mücadeleyi büyütmek istiyoruz. Bu mücadelemize herkesi davet ediyoruz. Bu rant yolu projesine karşıyız. Bu proje resmi olarak sonlandırılmadan, iptal edilmeden de buradan gitmeyeceğiz. Çadırlarla da direnişimizi sürdürüyoruz" şeklinde konuştu. (MA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar