Hasta tutuklu Demir 2 yıldır tedavi edilmiyor

Hasta tutuklu Demir 2 yıldır tedavi edilmiyor
Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan hasta tutuklu Yıldırım Demir’e iki yıl önce verilen randevulara rağmen tedavisinin yapılmadığını belirtildi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 378’inci haftasında hasta tutukluların durumuna dikkati çekmek için İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube önünde açıklama yaptı. "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" yazılı pankartın taşındığı açıklamada konuşan, İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Sevil Turgut, Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan hasta tutuklu Yıldırım Demir’in durumunu aktardı.
 
Demir’in sağ gözünün yüzde 95 görmediğini ve tedavisinin yapılmadığını belirten Turgut, "Sol gözünden de yaklaşık 2 yıl önce ameliyat oldu. Sol gözüne takılan mercek kirlenmiş ve kontrole gittiğinde doktor temizlenmesinin gerektiğini söylemiş ancak başka bir doktor tarafından da gerek olmadığı söylenmiş. Her kontrole gittiğinde suni gözyaşı damlası verilerek geri gönderiliyor ve gözü artık her şeyi bulanık görüyor. Şimdiye kadar 6 kez göz için anjiyo oldu" dedi.
 
Midesinde reflü, gastrit ve ülser hastalıklarının da olduğunu dile getiren Turgut, "İki kez mide kanaması geçirdi. Revir doktorunun diyet yazdığını, ancak diyet yemeklerinin yenilmeyecek durumda ve besin değerinin çok düşük olduğunu aktarmıştır. İrritabl bağırsak sendromu, hassas bağırsak sendromu ya da spastik kolon olarak adlandırılan hastalığı bulunmakta ve iç hemoroit rahatsızlığı da mevcuttur. Ayrıca prostat hastalığı var, genelde PSA testinde değerleri yüksek çıkıyor ve şimdiye kadar üç kez biyopsi yapılmış, 6-7 yıldır günlük ilaç kullanmaktadır. Vertigo rahatsızlığı çekmekte, kulaklarda çınlama ve duyma kaybı yaşamaktadır. Her iki dizinde de kas yırtığı var. Kronik bronşit hastasıdır. Boyun fıtığı en ileri aşamada olup ameliyat için Bolu’dan Ankara Numune Hastanesine sevk edildiğinde, doktoru; ‘Ameliyat sonrası büyük ihtimalle felçli kalırsın’ dediği için ameliyat olmadan geri dönmüştür. Boyun fıtığının yaşamını oldukça zorladığını, sürekli kollarının uyuştuğunu ve sırt ağrılarının şiddetli bir şekilde devam ettiğini aktarmıştır. Ayrıca Sinüzit ve kronik baş ağrıları da devam ediyor" bilgilerini paylaştı.
 
2 YILDIR TEDAVİ EDİLMİYOR
 
Demir’e iki yıl önce uyku testi ve diş eti doku nakli için randevu verildiğini belirten Turgut, her iki randevuya da hala götürülmediğini söyledi. Turgut, Demir’in randevuya neden götürülmediğine dair cezaevi idaresine sorduğu soruya verilen yanıtta, pandeminin gerekçe gösterildiğini belirtti. Demir’in tedavi edilmediğini vurgulayan Turgut, "Her gittiğinde de geçici ilaçlar verilerek geri gönderiliyor. 2016 yılında Nevşehir Devlet Hastanesi, yüzde 41 engelli raporu vererek kendisini İstanbul Adli Tıp’a göndermiş ve Adli Tıp Kurumu tarafından ‘Cezaevinde kalabilir’ raporu verilerek hapishaneye geri gönderilmiştir. Boyun fıtığı ve bağırsak sorunları bu süreçten sonra oluşmuş ve tedavi edilmeyen hastalıklar zaman geçtikçe ağırlaşmaktadır" ifadelerini kullandı.
 
TAHLİYE ÇAĞRISI
 
Demir’in tetkik ve tedavilerinin vakit geçirmeden yapılması ve yaşamını tek başına devam ettiremeyecek düzeye gelmiş hastalıkları için tekrar Adli Tıp Kurumu’na sevki gerçekleştirilmesi çağrısında bulunan Turgut, "Daha sağlıklı koşullarda tedavilerinin yapılabilmesi için tahliyesi sağlanmalıdır" dedi.

 

Öne Çıkanlar