HDK Yaşar Kemal'i andı: Abdi Ağalar karşısında İnce Memedler olma cüreti

HDK Yaşar Kemal'i andı: Abdi Ağalar karşısında İnce Memedler olma cüreti
Ölümünün 6’ncı yıldönümünde usta yazar Yaşar Kemal’i anan HDK Kültür Sanat Komisyonu, 'Abdi Ağalara karşı İnce Memed olunmalı' mesajını verdi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kültür Sanat Komisyonu, usta yazar Yaşar Kemal’i, ölümünün 6’ncı yıl dönümünde yayınladığı yazılı açıklama ile andı. Açıklamada, Yaşar Kemal’in romanlarının nesiller boyu öğreticiliğini koruduğuna vurgu yapılırken, mücadeleye kattıklarına dikkat çekildi.

'USTAYI BİNBOĞALAR UĞURLADI'

Açıklamada, "Öldüğü gün, Toroslar, Binboğalar ve Ağrı Dağı da uğurladı onu. Çukurova sıcağı ve bataklıkları, Anavarza Ovası ve pamuk tarlaları peşi sıra koştular. Ve coşkun akan ırmaklar karşıladı sonra büyük ustayı" ifadeleri yer aldı.

'ABDİ AĞALARA KARŞI İNCE MEMED OLUNMALI'

Açıklamada, Yaşar Kemal’in betimlemelerinin halka ilham verdiğine değinilirken, sömürü ve yozlaşmaya karşı insanları mücadeleye çağırdığı belirtildi. Kemal’in fikirlerinin mücadele geleneğine kattığı mirasın önemine dikkat çekilen açıklamada, "Yeryüzündeki bütün ezilenlere, Abdi Ağalar karşısında İnce Memedler olma cesaretini ve cüretini bırakan sevgili usta Yaşar Kemal’i büyük özlemle anıyoruz, Bir, benim kitaplarımı okuyan katil olmasın, savaş düşmanı olsun. İki, insanın insanı sömürmesine karşı çıksın; kimse, kimseyi aşağılayamasın; kimse, kimseyi asimile edemesin. İnsanları asimile etmeye can atan devletlere, hükümetlere olanak verilmesin. Benim kitaplarımı okuyanlar bilsinler ki bir kültürü yok edenlerin kendi kültürleri, insanlıkları ellerinden uçmuş gitmiştir. Benim kitaplarımı okuyanlar, yoksullarla birlik olsunlar; yoksulluk bütün insanlığın utancıdır. Benim kitaplarımı okuyanlar, cümle kötülüklerden arınsınlar" denildi. 

Öne Çıkanlar