HDP kongreyi tamamladı, taban şimdi yeni bir yol bekliyor

HDP kongreyi tamamladı, taban şimdi yeni bir yol bekliyor
HDP tabanı, kongreye katılımın yüksek olması ve coşkudan memnundu. Ancak artık direnmenin ötesine geçip yeni bir yol açmasını bekliyor.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK- Halkların Demokratik Partisi (HDP) 4. Kongresi’ni tamamladı. Kongrede, Pervin Buldan ile son dakikada adaylığı netleşen Mithat Sancar, Eş Genel Başkanlığa seçildi. HDP’nin 4. Büyük Olağan Kongresi, Arena Spor Salonu’nda "Geleceğe Yürüyoruz" sloganıyla gerçekleştirildi.

KONGREYE 30 BİN KİŞİ KATILDI

Kongre öncesi yaşanan yoğun gözaltı ve tutuklamalar katılımı etkilemedi. Kongreye 30 bin civarında kişi katıldı. Bu sayı, bir önceki kongredeki sayıyı aştı. Salon tamamen doldu, binlerce kişi de dışarıda kaldı.


HDP 4. Kongresi'ni 30 bin kişi izlerken, binlerce kişi de dışarıda kaldı.

DEMİRTAŞ VE AMEDSPOR ATKISINA YASAK

Polisin girişteki engellemeleri bir önceki kongreye göre daha az olsa da yine bazı katılımcıların çantaları ile şarj cihazları salona alınmadı.

Girişte, boyunlarında Selahattin Demirtaş ve Amedspor atkıları olan iki kişi ise gözaltına alındı.

Salonu dolduran on binlerce kişinin coşkusu saatlerce sürdü. Her fırsatta halay çeken HDP’liler, konuşmalarda özellikle Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile diğer tutuklu siyasetçilerin isimleri her geçtiğinde coşkuyla alkışladı. Milletvekilleri ise halaya zaman zaman oturdukları yerden eşlik etti.

Kongrenin gerçekleştirildiği Arena Spor Salonu, çok dilli pankartlarla donatılırken, salonun dört bir yanında "Kararlıyız, umutluyuz" yazıları yer aldı.


HDP'li milletvekilleri salondas çalınan şarkılara halaylarla eşlik etti.

ALİ BABACAN'DAN MESAJ, GELECEK PARTİSİ'NDEN KATILIM

Kongreye, diğer siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarının ilgisi de yüksekti.

AKP ve MHP dışındaki siyasi partilere davet gönderen HDP’nin davetine İYİ Parti, Saadet Partisi, DSP katılmadı. Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcıları Ayhan Sefer Üstün ve Vahdettin İnce, CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu ve Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Bekin ile Genel Başkan Danışmanı Musa Okçu ise daveti kabul etti. Kongreye, bileşen partiler ile sol partilerin başkan ve yöneticileri ile çok sayıda sendika ve dernek yöneticisi de katıldı.

Yeni parti hazırlığında olan Ali Babacan ise kongreye şu mesajı gönderdi: "Sayın Pervin Buldan ve Sayın Sezai Temelli, Halkların Demokratik Partisinin 4’üncü Olağan Büyük Kongresine davetiniz için teşekkür ederim. Kongrede alacağınız kararların ülkemizin demokrasisine ve toplumumuzun huzuruna katkı vermesini ümit ediyorum. Bu vesileyle selamlarımı iletiyor, kongrenizin hayırlı olmasını diliyorum.


Filistin mücadelesinin simge ismi, FHKC Politbüro üyesi Leyla Halid alkışlarla karşılandı.

KONGRE ENTERNASYONAL BULUŞMAYA DÖNDÜ

Kongredeki en büyük coşku, yurtdışından gelen konukların sahneye çıkmasıyla yaşandı. 30 ülkeden 60’dan fazla siyasi parti ve kuruluşun temsilcilerinin isimleri tek tek okundu. Konukları, sahnede Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Sezai Temelli karşıladı.

En çok alkışı ise ezilen halkların belleğinde ayrı bir yeri olan, Filistin mücadelesinin simge ismi, FHKC Politbüro üyesi Leyla Halid aldı.

Halid, zafer işaretiyle çıktığı kürsüden 'Yaşasın Filistin, yaşasın Kürdistan' sloganıyla indi. Halid, kongreye katılmasını 'hayatındaki en heyecanlı an' olarak tanımladı. Konuşmasında Filistin ve Kürt halklarının dayanışmasına vurgu yaptı.

Avrupa’dan gelen konukların konuşmalarında da HDP’nin mücadelesine yönelik takdir öne çıktı, dayanışma mesajları verildi.


Sezai Temelli,  veda konuşmasında, artık 'Heval Sezai' olduğunu söyledi.

TEMELLİ: BU HALKIN HİZMETİNDE OLMAYA DEVAM EDECEĞİM

Sezai Temelli, bu kongre ile birlikte eş genel başkanlığı Mithat Sancar’a devretti. Temelli, veda konuşmasında, iki yıl önce Sezai Temelli iken, bugün artık 'Heval Sezai' olduğunu söyledi. Temelli, "Bu gözler kapanana kadar bu onurlu halkın hizmetinde olmaya devam edeceğim. Buna hiç kimse engel olamayacak" dedi.


Eş Genel Başkan seçilen Perin Buldan'ın konuşmasında coşkuyla karşılanan konu anadil oldu.

BULDAN'DAN ULUSAL BİRLİK VE DEMOKRASİ İTTİFAKI MESAJI

Eş Genel Başkanlıkta ikinci dönemi başlayan Pervin Buldan ise konuşmasında iktidarın baskılarına geniş yer ayırdı. Baskılar karşısında HDP’nin hâlâ ayakta olduğuna vurgu yapan Buldan’ın öne çıkan iki mesajı oldu: Kürtlerin ulusal birliği ve demokrasi ittifakı.

"Kürtlerin kendi içinde birlik olmasının artık zamanıdır. Parçalı duruş değil, ulusal demokratik duruş kazandıracaktır" diyen Buldan, demokrasi ittifakı konusunda ise şu çağrıyı yaptı:

"Buradan; demokrasiden, adaletten, toplumsal barıştan, birlikte yaşamdan, emekten yana olan, geleceği dair sözü olan herkesi, iktidar dışındaki tüm siyasi partileri demokrasi ittifakına davet ediyoruz. Bu aynı zamanda demokrasiye bir davettir. Demokratik uzlaşıya bir davettir. Halkın anayasası da ancak halkın iradesini temsil eden kurucu bir Meclis iradesiyle sağlanabilir. 1920’de olduğu gibi kurucu bir Meclis oluşturalım ve yeni bir dönem başlatalım."

'ANADİL ONURUMUZDUR'

Buldan’ın konuşmasında coşkuyla karşılanan konu anadil oldu. Buldan’ın "Anadilimiz onurumuzdur, tarihimizdir, geleceğimizdir. Buradan şu çağrıyı da yapıyorum: Herkes, anadilini yaşamın her alanında, kamuda, siyasette, medyada, sanatta, sporda özgürce, korkmadan, çekinmeden, cesaretle ve kararlılıkla kullanmalıdır. Çok dilli yapımız, demokrasinin çoğulculuğunun da teminatıdır" sözleri, salonda büyük alkış aldı.


Eş Genel Başkan seçilen Sancar, hedeflerinin 'talanı durdurmak ve büyük barışı kurmak' olduğunu söyledi.

SANCAR: ŞİMDİ YENİ YAŞAMI İNŞA ZAMANI

Eş Genel Başkan seçilen Mithat Sancar’ın konuşmasında ise 'yeni yaşamın inşası' vurgusu vardı.

HDP'yi 'umudun partisi' olarak tanımlayan Sancar, 'Direnmek bizim işimizdir, yaşamak için direnmek zorunda kalan yoksulların emekçilerin partisiyiz' dedi, ancak artık inşa zamanının geldiğini söyledi:

"Direnişimize ve direnenlere her zaman sahip çıkacağız. Ama artık şunu da çok açık ve yüksek sesle söyleyeceğiz. Şimdi inşa zamanıdır. Demokrasiyi, başarı, adaleti, özgürlüğü inşa etmek için artık zaman gelmiştir. Direnerek bize bu mirası getirenler bize bu görevi söylüyorlar. Yeni yaşamı inşa edin, demokratik hayatı, özgür yaşamı inşa edin. HDP inşa yolundadır ve bunu başaracaktır."

'TALANI DURDURALIM, YALANI BİTİRELİM, BÜYÜK BARIŞI KURALIM'

Sancar, yeni dönemde hedeflerinin mesajını da verdi: Talanı durdurmak, yalanı bitirmek ve büyük barışı kurmak.

Sancar, mutabakatların Soçi’de, Astana’da aranmaması gerektiğini belirtirken, "Mutabakat arıyorsanız işte Dolmabahçe mutabakatı. Yeni yapalım diyorsanız; Ankara’da, Diyarbakır’da, Şam’da, Kamışlo’da yapalım" diye konuştu.


Kongreye katılan her yaşta HDP'linin coşkusu kameralara yansıdı. 

HDP TABANI YENİ BİR YOL BEKLİYOR

Kongre Eş Genel Başkanlar ile Parti Meclisi, Merkez Disiplin Kurulu ve Uzlaştırma Kurulu’nun seçilmesiyle tamamlanırken, geriye HDP bundan sonra nasıl yol alacak, sorusu kaldı.

'DİRENMEK YETMİYOR'

Kongreye katılanlar, katılımın yüksek olması ve coşkudan memnun ayrıldı. Ancak konuştuğumuz partililerin büyük kısmı, bundan sonra HDP’nin nasıl bir yol açacağının önemli olduğunu belirtiyor. HDP tabanı, saldırılar karşısında direnseler de artık bunun yeterli olmadığını ifade ediyor.

Öne Çıkanlar