HDP'li Çepni: Cezaevleri aşıda öncelikli olmalı

HDP'li Çepni: Cezaevleri aşıda öncelikli olmalı
Cezaevlerinin, salgında yüksek risk içeren alanlar olduğuna dikkat çeken HDP’li Çepni, toplam 266 bin 831 tutukludan 1.564 hasta tutuklunun öncelikli olarak aşılanması gerektiğini belirtti.

Türkiye’de 31 Aralık 2020 itibariyle 368 cezaevinde toplam 266.831 tutuklu ve hükümlünün bulunduğu cezaevlerinin kapasitesinden yaklaşık 66 bin tutuklu fazla olduğuna ve hastalıkların hızla yayılma riskine vurgu yapan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, konuyu TBMM gündemine taşıdı.

Tutuklu ve hükümlülerin sağlıklı ve dengeli beslenemediğini ve sağlığa erişim haklarının zorlaştırıldığını vurgulayan Çepni, "Hastalığın yaygınlaşmasını önlemek için azami özen gösterilmemesi nedenleriyle mahpusların yaşam hakkı tehdit altına girmekte, salgın daha hızlı yayılmaktadır. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün (CTGM); 14 Mart 2020 tarihinden bu yana 117 cezaevinde 120 mahpusun Covid-19'a yakalandığı, 12 mahpusun ise virüse bağlı olarak hayatını kaybettiği açıklamasına karşın; kamuoyunda sürecin şeffaf yönetilmediği, vaka sayısının açıklanandan daha çok olduğu iddiaları vardır. Ayrıca bu süreçte aile görüşleri de imkânsız hale gelmiştir. Mahpuslar ay içerisinde 2 ziyaretçi ile 2 kapalı görüş gerçekleştirebilmektedirler. Mahpusların bu konudaki mağduriyetlerinin giderilmesi, aile bireyleri ile açık görüş yapabilmeler için bir an önce aşılanması gerekmektedir" dedi.

‘ADALET BAKANLIĞI İLE İŞ BİRLİĞİ YAPACAK MISINIZ?’

Sağlık Bakanlığı’nın aşı öncelik takviminde cezaevlerinin 2. aşamada A6 sırasında yer aldığını belirten Çepni, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, "Cezaevlerinin, salgında yüksek risk içeren alanlar olduğu dikkate alındığında, 1.564 hasta mahpus öncelikli olmak üzere; mahpusların aşı yapılmasında esas alınacak olan 'risk sıralamasında' 2. aşamada ikinci sırada aşı olmaları için çalışma yapacak mısınız? Cezaevlerinde aşı önceliği konusunda Adalet Bakanlığı ile iş birliği yapmakta mısınız?" diye sordu. 

Çepni, ayrıca şu soruları yöneltti:

Cezaevlerinde mahpuslara ne zaman aşı yapılacaktır? Bunun planlaması ne şekildedir? Cezaevlerinde mahpuslara yetecek miktarda aşı bulunmakta mıdır?

Cezaevi çalışanlarına ne zaman aşı yapılacaktır? Bulaş riskini azaltmak için aşının koruyuculuk süresi dikkate alınarak mahpuslara ve cezaevi çalışanlarına eş zamanlı aşı yapılması için çalışmanız var mıdır?

Cezaevinde bulunan Milletvekillerine öncelikli sırada aşı yapılması ile ilgili Bakanlığınızın çalışması var mıdır?

Bakanlığınız verilerine göre kaç cezaevinde kaç mahpusun Covid-19 testi pozitif çıkmıştır? Kaç mahpus Covid-19 nedeniyle vefat etmiştir?

Cezaevlerinde mahpusların aileleri ve yakınları ile açık görüş yapabilmeleri ne zaman için mümkün olacaktır? Bilim Kurulu’nda mahpusların açık görüş hakları için görüşmeler yapılmış mıdır? Bu konuda kamuoyu bilgilendirilecek midir?
 

Öne Çıkanlar