Erbil’de gözaltına alınan Almanyalı Parlamenter: Kötü muameleye maruz kaldım

Erbil’de gözaltına alınan Almanyalı Parlamenter: Kötü muameleye maruz kaldım
Barış Heyeti üyesi olarak Erbil’e giden Berlin Eyalet Meclisi Üyesi Hakan Taş, gözaltında kötü muameleye maruz kaldığını belirterek, serbest bırakıldıktan sonra da takip edildiğini söyledi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Federe Kürdistan Bölgesi’ne yönelik başlattığı operasyona karşı ve operasyonun ardından Kürtler arası çatışmayı engellemek ve barış çağrılarını yapmak için Almanya’dan Hewlêr’e giden barış Heyeti’nde yer alan Berlin Eyaleti Parlamenteri Hakan Taş dün gece İstanbul üzeri gittiği Hewlêr’de gözaltına alındı. Parlamenter kimliğine rağmen uzun bir süre gözaltında tutulan Taş, yaklaşık 15 saat sonra serbest bırakıldı.

Kötü ve psikolojik şiddete maruz kaldığını bildiren Taş, yaşadıklarını ANF’ye anlattı. Uçaktan indikten hemen daha pasaport kontrolüne ulaşmadan biri sivil, biri resmen iki güvenlik görevlisi tarafından önce Covid-19 testi gerekçesiyle bir odaya götürüldüğünü söyledi. Koranavirüsü atlattığını ve uçağa binmeden önce de gerekli testi yaptırdığını aktaran Taş "Testin negatif sonucunu ibraz etmeme rağmen saatlerce beni beklettiler. Ardından göstermelik olarak test yaptırdılar ve sorgulama odasında üç kez ifademi aldılar" diye konuştu.

‘TELEFONUMU ALMAK İSTEDİLER’

Telefonla Alman Büyükelçiliği’ni aramak istediğini, ancak görevlilerin engeline takıldığını belirten Taş devamla şu bilgileri aktardı: "Telefonumu almak istediler, ben karşı çıkınca kapattıktan sonra bana geri verdiler. Hewlêr’de bir yetkili benim tutuklanmadığımı açıklamış, ancak saatlerce özgürlüğüm kısıtlandı ve binada tutulduğum sürece pasaportuma el koydular."

‘TAKİP EDİLDİM’

Sorgusunu yapan güvenlik güçlerinin 14-15 saatin ardından kendisinden belli şeylere karışmamasını istediğini belirten Taş "Bunların ne olduğunu sormama rağmen bana cevap vermediler. Benden özür dileyip serbest bıraktılar" dedi. Havalimanından çıktıktan sonra takip edildiğini ve bundan dolayı Hewlêr’i terk etmek zorunda kaldığını belirten Taş, "Beni kimin takip ettiğini bilmiyorum. Bundan dolayı da internet ve telefon bağlantısının iyi olduğu güvenli bir yere ulaştım" diye konuştu.

‘ENGELLENMEMELİ’

Barışı savunmanın bir hak olduğunu söyleyen Taş, bölgede kalıp barış mücadelesi vermeye devam edeceğini bildirdi. Barışa alternatif hiçbir şey yapmadıklarına belirten Taş, devamla şöyle konuştu: "Sol Parti olarak savaşların olmaması için yıllardır mücadele ediyoruz. Özellikle savaş bölgelerine silah satışlarının engellenmesi için mücadele veriyoruz. Şuana kadar olduğu gibi bundan sonra da barışa katkı sunan, barış için alternatifler üreten ve bir araya gelen insanların yanında olmak gayet normal bir haktır. Hiç kimsenin bu hakkı almaya hakkı yoktur."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar