HRW: BM, Çin'de insanlığa karşı suç iddialarını araştırsın

HRW: BM, Çin'de insanlığa karşı suç iddialarını araştırsın
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) BM 'e Pekin hükümetinin Doğu Türkistan'da (Sincan) uyguladığı insan hakları ihlalleriyle ilgili iddiaları araştırması için başvuruda bulundu.

HRW yaptığı başvuru dosyasında, Çin yönetiminin Uygur Türklerinin yaşadığı özerk bölgede Müslümanları toplu şekilde gözaltına alındığını, etnik kökenlilere karşı dini baskı yaptığını, azınlıklara yönelik kısırlaştırma, zorla çalıştırma ve keyfi olarak hapse atma, cinsel şiddet, işkence, kültürel ve dini telkin gibi birçok uygulamada bulunduğunu kaydetti.

HRW tüm bu eylemlerin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni kuran antlaşmaya ayrıkırı olduğunun altını çizdi.

HRW ayrıca hazırladığı 53 sayfalık raporda, Çin'in Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin bir üyesi olmadığını ve Çinli yetkililere karşı eylemi engellemek için kalıcı bir BM Güvenlik Konseyi üyesi olarak veto yetkisini kullanabileceğini söyledi.

Konu hakkında konuşan HRW Çin Direktörü Richardson, Çin'in "mesleki eğitim" sağladığını ve radikalleşmeyi önlediğini iddia ettiğini belirterek "Çinli yetkililer Müslüman Türklere sistematik bir şekilde zulmediyor" diye konuştu. Richardson ayrıca Pekin hükümetinin bu söylemlerinin insanlığa karşı işlenen suçları gizleyemediğini de sözlerine ekledi.

New York merkezli grup ayrıca, BM İnsan Hakları Komisyonu'nun söz konusu suçlamaları araştırmak, sorumluları belirlemek ve onları sorumlu tutacak bir yol haritası sağlamak için bir çalışma yapılması gerektiğini vurguladı.

ÇİN'İN SİNCAN BÖLGESİNDEKİ UYGULAMALARI

Çin'de son yıllarda Uygur Türklerinin kimlik ve kültürlerine yönelik insan hakları ihlalleri uluslararası kamuoyu tarafından eleştiriliyor.

Pekin'in "mesleki eğitim merkezleri" olarak adlandırdığı, uluslararası kamuoyunun ise "yeniden eğitim kampları" diye tanımladığı yerlerde, yaklaşık 1 milyon Uygur Türkü'nün zorla tutulduğu belirtiliyor

Bugüne kadar Kanada, Hollanda ve Belçika gibi ülkeler Çin'in Uygurlara uyguladığı baskıyı "soykırım" olarak tanımlamıştı.

BM ve diğer uluslararası örgütler, kampların incelemeye açılması çağrılarını yinelerken Çin, şu ana kadar kendi belirlediği birkaç kampın az sayıda yabancı diplomat ve basın mensubu tarafından kısmen görülmesine izin verdi.

Çin makamları, BM yetkililerinin doğrudan bilgi almak amacıyla bölgede serbestçe inceleme yapma talebini ise geri çeviriyor.

 

Öne Çıkanlar