İçtaş, fesih kararını Londra'da tahkime götürüyor | Rosatom Akkuyu için 6,1 milyar dolar arıyor

İçtaş, fesih kararını Londra'da tahkime götürüyor | Rosatom Akkuyu için 6,1 milyar dolar arıyor
IC İçtaş, Rosatom'un sözleşme feshini Londra Tahkim Mahkemesi'ne götürmeye hazırlanırken, Rosatom'un Türkiye iştirakinin Akkuyu için 6,1 milyar dolarlık kredi aradığı belirtildi.

IC İçtaş, Rosatom’un Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin sözleşme feshini Londra Tahkim Mahkemesi’ne götüreceğini duyurdu.

Akkuyu Nükleer Santrali’ni işletecek Rosatom’un iştiraki Akkuyu Nükleer, santralin şu ana kadarki müteahhitlik işlerini yürüten IC İçtaş İnşaat’ın ortak olduğu şirketin sözleşmesini feshederek, müteahhitlik işlerini tamamen Rus ortaklardan oluşan bir şirkete devretmişti.

Rus tarafının, iş güvenliğinin sağlanmaması, gecikme ve usulsüzlük gerekçesiyle fesih ihtarnamesi gönderdiği ortaya çıkmıştı.

Fesih kararının, Rusya’nın Akkuyu Nükleer Santrali yatırımı için Türkiye’ye üç haftada 15 milyar dolar göndereceğine dair haberlerin ardından gelmesi dikkat çekmişti.

İçtaş, bunun Türk şirketlerinin varlığını azaltmak için kasıtlı yapıldığını söylemişti. İçtaş’tan yetkililer, bunun ‘Rusya’nın bir operasyonu’ olduğunu öne sürerken, dile getirirken asıl amacın Rusya’dan gelecek finansmanın Türkiye’de harcanmamasına yönelik olduğu belirtmişti.

Şirket, Bloomberg’e açıklamasında Rosatom tarafından Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin feshinin kanunlara ve sözleşmeye aykırı olduğunu belirterek bu kararı Londra Tahkim Mahkemesi’ne götüreceğini duyurdu.

ROSATOM, 6,1 MİLYAR DOLARLIK KREDİ HATTI ARIYOR

Rosatom’un Türkiye’deki iştiraki, Türk devlet tahvillerine yatırım yapmak ve sonrasında Akkuyu nükleer santrali ekipman alımı yapmak üzere yedi yıla kadar vadede 6,1 milyar dolarlık kredi hattı arıyor.

Rus şirketin 28 Temmuz’da tedarik portalında yer alan belgeye göre Akkuyu Nuclear JSC, Akkuyu Nukleer Anonim Şirketi için finansal hizmet alma amacıyla ihale yapılacağını duyurdu.

Bloomberg’in sorularını yanıtlayan Rosatom, "Kaynak temin etmek ve temin edilen kaynakları kullanmak üzere birçok mekanizmanın kullanıldığını" belirtti.

Şirketin basın ofisinin verdiği yanıtta, "Kredi anlaşması, fonun projede kullanılmasına kadar Türk devlet tahvilleri ve/veya mevduatlarına geçici olarak yatırımı kapsayabilir" denildi.

Dokümanda elde edilecek fonun kullanım amacı olarak Akkuyu Nükleer Santrali’ne ekipman ve hizmet alımından Kazakistan’da uranyum deposu geliştirilmesine kadar birçok amaç sıralandı. Türk devlet dolar tahvillerinde alım ve mevduat da gerekçeler arasında sıralandı.

Şu ana kadar ihale sonuçlarına ilişkin Rosatom tedarikçi portalında herhangi bir açıklama yer almadı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar