İHD’den Güzel’e yapılan işkenceye karşı suç duyurusu

İHD’den Güzel’e yapılan işkenceye karşı suç duyurusu
İHD Diyarbakır Şubesi, HDP’li Semra Güzel’in gözaltına alınması sırasında işkence yapan polisler ve bunun görüntülerinin paylaşan kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Dokunulmazlığı kaldırılmasından sonra hakkında çıkarılan yakalama kararı kapsamında İstanbul’da gözaltına alınan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Semra Güzel’in gözaltına alınması sırasında, uğradığı işkence ve kötü muameleye karşı İHD Diyarbakır Şubesi suç duyurusunda bulunuldu. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan suç duyurusunda Güzel’in gözaltına alınması ve adliyeye götürülmesi sırasında kendisine yönelik işlenen işkence, kötü muamele, görevi kötüye kullanma, hakaret ve onur kırıcı muamele suçları ve bu görüntülerin halkı kin ve düşmanlığa tahrik edecek şekilde kamuoyu ile paylaşılmasına ilişkin sorumlu kişilerin tespiti ile haklarında ivedilikle soruşturma başlatılması talep edildi.

‘İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE YAPILDI’

Suç duyurusu dilekçesinde, "Müşteki gözaltı esnasında işkence, kötü muamele, hakaret ve onur kırıcı muameleye maruz kalmış, soruşturmanın gizliği ihlal edilerek gözaltına alınması ve adliyeye sevk edilmesine ilişkin görüntüler halkı kin ve düşmanlığa tahrik edecek şekilde kamuoyu ile paylaşılmıştır. Görüntülerden anlaşıldığı üzere Semra Güzel’e karşı görevli kolluk personellerinin görevlerini kötüye kullanarak işkence ve kötü muamele fiilleri ile hakaret ettikleri görülmüştür. Yine birçok suç içeren bu görüntülerin bu şekilde kamuoyu ile paylaşılması da halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçu niteliğindedir. Herkesin maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahip olduğu, Anayasa'nın 17. maddesinde güvence altına alınmıştır. Anılan maddenin birinci fıkrasında insan onurunun korunması amaçlanmıştır. Üçüncü fıkrasında da kimseye işkence ve eziyet yapılamayacağı, kimsenin insan haysiyetiyle bağdaşmayan ceza veya muameleye tabi tutulamayacağı hüküm altına alınmıştır" denildi.

‘KAMERALAR ÖNÜNDE SUÇ İŞLENMESİ KAYGI VERİCİDİR’

Güzel’in halen milletvekili olduğu hatırlatılan suç duyurusu dilekçesinde, "İnsanlığa karşı suç kategorisinde sayılan, ulusal ve uluslararası mevzuatta her koşulda ve herkese karşı yasaklanan işkence suçu; halen milletvekilliği görevi yürüten ve kadın hakları alanında uzun yıllardır çalışan bir kadına karşı kameralar karşısında işlenmiştir. Bu suç görüntülerinin rahat bir şekilde paylaşılması biz insan hakları savunucularının kaygılarını arttırmaktadır. Keza bu şekilde işkence ve kötü muamele fiili normalleştirilmeye çalışıldığı gibi, bu suçu işleyen görevlilerin cezasızlık uygulamalarına güvendiği de anlaşılmaktadır. Ağır insan hakları ihlallerinin sürekli devam etmesindeki en büyük etkenin cezasızlık uygulamaları olduğu, sorumluların yargılanıp ceza almayacaklarına olan güvenleri olduğu bilinmekledir. Şikâyet konusu olayda da kolluk görevlilerinin hiç çekinmeden kameralar önünde bu suçları işlemeleri çok kaygı vericidir" ifadelerine yer verildi.

GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA

Söz konusu görüntülere neden olan kamu görevlileri hakkında soruşturma başlatılması istenilen suç duyurusu dilekçesinde, şu taleplerde bulunuldu: "Semra Güzel’ yönelik görevi kötüye kullanma suçu işleyerek işkence ve kötü muamele suçunu işleyen kamu görevlileri ile bu görüntüleri kamuoyuyla paylaşarak halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçunu işleyen görevliler ile soruşturma kapsamında tespit edilecek tüm şüpheliler hakkında ceza soruşturması başlatılmasını derneğimiz adına talep ederiz." (MA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar