İHD: Sorumlular hakkında şeffaf soruşturma yürütülsün

İHD: Sorumlular hakkında şeffaf soruşturma yürütülsün
Cezaevlerinde devam eden işkence ve baskı politikalarına tepki gösteren insan hakları savunucuları, sorumlular hakkında şeffaf soruşturma yürütülmesini talep etti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi, son yıllarda cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine, işkence ve kötü muamelelere ilişkin şube binasında basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve İHD’li yöneticiler katıldı.

‘CEZASIZLIK POLİTİKASI EGEMEN KILINMAYA ÇALIŞILDI’

Açıklamayı okuyan İHD Hakkari Şubesi Eşbaşkanı Yusuf Çobanoğlu, cezaevlerinde yaşanan tüm ölümlerin önlenebilir olduğunu dile getirerek, tutukluların yaşam hakkının korunması yükümlülüğünün kendilerini denetim altında tutan kamu idaresinin sorumluluğunda olduğunu hatırlattı. "Bu yükümlülüğün insan onuruna yakışır bir şekilde yerine getirilmesini talep ediyoruz" diyen Çobanoğlu, "Hapishanelerde mahpusların tabi tutulduğu işkence uygulamalarının son bulması için yapılan tüm girişimlere rağmen siyasi iktidar ve yargı makamları tarafından bu vakaların üzerlerinin örtülmesi için çaba gösterilmiş, etkin soruşturmalar yürütülmemiş ve cezasızlık politikası egemen kılınmaya çalışılmıştır" dedi.

‘HUKUK MÜCADELESİNDE KAMU GÖREVLİLERİ AKLANDI’

İşkence ve kötü muamele örneklerinin yaşanması sonrasında hak kurumları tarafından hukuk mücadelesi yürütüldüğünü kaydeden Çobanoğlu,  "Yürütülen hukuk mücadelesinin yetkili mercilerin olumsuz tavırları suç failleri olan kamu görevlilerini aklamıştır. Bu mümkün değilse kanunda belirtilen en hafif cezayı gerektiren suç tipi ile yargılama konusundaki tavırları benzer vakaların tekrar etmesine neden olmaktadır" diye konuştu.

GÖREVLİLER HAKKINDA ŞEFFAF SORUŞTURMA TALEBİ

İHD olarak cezaevlerinde yaşanan işkence ve kötü muamele uygulamalarına son verilmesini istediklerini belirten Çobanoğlu, "işkence ve kötü muamele yasağını ihlal eden görevliler hakkında şeffaf soruşturma süreçlerinin yürütülmesini ve cezasızlık politikasından vazgeçilmesini, Ceza İnfaz Kurumlarının sivil toplum örgütleri ve ilgili meslek örgütlerinin denetimine açılmasını talep ederiz" dedi. (MA)

Öne Çıkanlar