İhmal çocuk işçiliğini artırdı: Çocuklar okul yerine ailelerine destek için çalışmak zorunda kalıyor

İhmal çocuk işçiliğini artırdı: Çocuklar okul yerine ailelerine destek için çalışmak zorunda kalıyor
Diyarbakır’da yapılan saha araştırmasında Pandemi döneminde çocuk işçiliğinin arttığı ortaya çıktı. Çocukların büyük bir bölümü Pandemi bitse bile okula dönemeyevekerini dile getirdi.

ARTI GERÇEK - Diyarbakır merkezli Rengârenk Umutlar Derneği "Pandemide Artan Çocuk İşçiliği" raporu hazırladı. Pandemi döneminde iş hayatında olan çocuklar ile ilgili verilerin yer aldığı rapor Diyarbakır Barosu Tahir Elçi Konferans Salonunda düzenlenen basın toplantısında açıklandı. Açıklamaya Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel-İş Diyarbakır Şubesi temsilcilerinin katılım ile gerçekleşti. Raporu Rengarenk Çocuklar Derneği Yürütme Kurulu Üyesi Alper Yalçın açıkladı.

YALÇIN: ÇOCUKLAR HAK İHLALİNE MARUZ KALIYOR

Pendeminin toplumun ruh sağlığı kadar, ekonomiyi de olumsuz etkilediğini hatırlatan Yalçın, bu dönemde çocuklarla ilgili pek çok kısıtlamanın yürürlüğe konulduğuna dikkat çekti. Kısıtlamaların özellikle çocukların pek çok alanda hak ihlaline maruz kalmasına neden olduğunu ifade eden Yalçın, "Yaşanan hak ihlallerin başında ise çocuk işçiliği gelmektedir. Kısıtlama kapsamında okulların kapatılması çocukların istihdam alanlarına yönelmelerine neden olmuştur" dedi.

ÇALIŞMA DİYARBAKIR VE İLÇELERİNDE YAPILDI

Dernek olarak pandemi boyunca yaptıkları araştırmada çocukların büyük bir kısmının, okulların kapanmasıyla birlikte çeşitli iş kollarında çalışmaya başladıklarını tespit ettiklerini ifade eden Yalçın, çalışmayı Diyarbakır’ın 4 merkez ilçesini kapsayacak şekilde yürüttüklerini aktardı. Farklı iş kollarında çalışan 155 çocukla anket formu doldurduklarını ifade eden Yalçın, çocuk işçilerle ilgili raporda yer alan şu verileri paylaştı:

ÇOCUKLAR PANDEMİ BİTSE BİLE OKULA GERİ DÖNEMİYOR

-Sosyoekonomik koşulları nedeniyle çocuklar, uzaktan eğitime bağlanabilecekleri araçlardan yoksun oldukları için eğitim hakkına erişememişlerdir. Görüştüğümüz 155 çocuktan 26’sı pandemi bitse bile okula geri dönmeyeceklerini beyan etmiştir. Okula devam edeceğini belirten129 çocuktan 93’ü ise EBA’ya erişemediğini ifade etmiştir.

ÇOCUKLAR AİLELERİNE DESTEK İÇİN ÇALIŞMAK ZORUNDA KALIYOR

- Çalışan 155 çocuktan 112’si çalışma nedenini, ailesine ekonomik destekte bulunmak olduğunu belirtmiş.

- 155 çocuktan 30’u bir yıldan az süredir, 83’ü ise en az 1, en fazla 3 yıldır çalıştığını ifade etmiştir. 3 yıldan az çalıştığını belirten çocukların ise atık toplama ve sanayi iş kollarına yöneldikleri görülmektedir. Çocuklardan 94’ü günde 7 saatten fazla çalıştığını ifade etmiştir. Çocuklardan 47’si çalışırken kaza geçirdiğini ifade etmiştir.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK

Raporun, pek çok hak ihlalini ortaya koyması yanı sıra, çocukların deneyim ve ihtiyaçlarının işverenler ve devlet tarafından görmezden gelindiği, devletin yasalarının sembolikleştiğini ve yalnızca işverenlerin hukukunun geçerli olduğunu gösterdiğini ifade eden Yalçın, şunları söyledi: "Sokaklarda her geçen gün artan, buna karşın daha görünmez hale gelen çocuk işçiliğine alışmak istemiyoruz. Çocukların çalışırken maruz kaldıkları ihlallerin ciddiyetini ve bu ihlallerle ilgili doğrudan sorumlu olduklarını bilerek, çocuk koruma ile ilgili kurumlar arası koordinasyonu sağlamak ile ilgili birincil yükümlülüğe sahip kurum olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı hakkında suç duyurusunda bulunduğumuzu kamuoyuna bildirmek isteriz."

Öne Çıkanlar