İkinci Serdar Atasoy vakası: Tuğamiral Kaplan da 'FETÖ' şüphelisi çıktı

Hangi gizli eller, tasfiye listelerinden çıkardığı FETÖ’cüleri terfi listelerine yazdı?

2020 YAŞ’ında Tuğgeneralliğe terfi ettirilen Kara Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Başkanı Serdar Atasoy’un FETÖ şüphelisi olduğunun ortaya çıkmasının ardından, ikinci FETÖ skandalı bu kez de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda yaşandı. YAŞ’ta 8. Sıradan tuğamiralliğe terfi ettirilen Deniz Kuvvetleri Komutanlığı İkmal Komutanı Ahmet Cevdet Kaplan hakkında da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın FETÖ soruşturması başlattığı ortaya çıktı.

Kurmay Albay Ahmet Cevdet Kaplan, 1 Ağustos 2019 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan ve bir buçuk saat süren Yüksek Askeri Şura Toplantısı'nda Tuğamiralliğe terfi ettirilmişti.

Bu YAŞ toplantısından çok kısa bir süre önce ise Kaplan hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 17 Haziran tarihinde başlattığı 2019/98670 Esas Sayılı soruşturma dosyasında, Kaplan, FETÖ’nün Deniz Kuvvetleri Komutanlığı yapılanmasındaki şüpheliler arasında yer aldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu’nun da ankesör soruşturması kapsamında, Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine bir yazı yazarak, Kaplan’ın HTS kayıtlarını istediği ortaya çıktı. Yazıda, FETÖ’nün Deniz Kuvvetleri Komutanlığı yapılanmasına ilişkin olarak, FETÖ’cülerin irtibat kurduğu kişilerin HTS kayıtlarını istedi. Şöyle denildi:

"Cumhuriyet Başsavcılığımızın, FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütünün Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığı içerisindeki mahrem yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında alınan Bilirkişi Heyet Raporuna göre mahrem örgüt mensupları tarafından ücretli ankesörlü sabit kontörlü telefon hatları aracılığıyla irtibat kurulduğu ve bu nedenle örgütle irtibatlı olduğu değerlendirilen personelin HTS kayıtları incelensin"

Bu soruşturmaya rağmen Kaplan, 1 Ağustos 2019 YAŞ toplantısında tuğamiralliğe terfi ettirildi. 2020 yılında da Genelkurmay’da görevlendirildi.

ÖZBAL’IN DA HABERİ YOK

Eski Askeri Savcı Ahmet Zeki Üçok, daha önce Sözcü gazetesi Yazarı Aytunç Erkin’e verdiği röportajda, "Deniz Kuvvetleri Komutanının dahi FETÖ şüphelisi bir albayın Tuğamiralliğe terfi ettirildiğinden haberi olmadığını" dile getirmişti. "İddia ediyorum, 26. Ora. Özbal’ın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 2019/98670 soruşturma numarası ile hakkında FETÖ soruşturması devam eden bir albayın tuğamiralliğe terfi ettirildiğinden haberi yoktur" demişti.

O kişinin Tuğamiral Ahmet Cevdet Kaplan olduğu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ilişkin başlattığı FETÖ soruşturmasında ortaya çıktı.

Kaplan hakkında açılan soruşturma davaya dönüştü mü bilinmiyor, ama bu soruşturma nedeniyle teamüllere göre aynı yıl görevden el çektirilip açığa alınarak, emekliye sevk edilmesi ya da ihraç edilmesi gerekiyordu. Aynı bu durumda olan yüzlerce albaya yapıldığı gibi.

Ama olmadı,

Kaplan hakkındaki soruşturmaya karşın hem terfi etti hem de Genelkurmay’a atandı…

Göz göre göre yapılan bu atamalarda Kaplan tek örnek değil.

28 Temmuz’da yapılan 2020 YAŞ toplantısında TSK’da eşi benzeri görülmemiş bir tasfiye gerçekleşti. 300’ü Kara Kuvvetleri’nden toplam 624 albay emekliye sevk edildi.

Bu 300 kişilik listede adı bulunmasına karşın, sihirli bir el tarafından listeden çıkarılan Serdar Atasoy; tuğgeneralliğe terfi ettirildi. Bir de Kara Kuvvetleri İstihbarat Başkanlığı’na getirildi. Eski Başkan hakkındaki dosyaları ortaya koyunca, Kara Kuvvetleri Komutanı Ümit Dündar tarafından sessi sedasız görevinden el çektirilerek, emekliye sevk edildi.

Olay basına yansıyınca da nasıl olduysa Atasoy, itirafçı oldu!

Tuğamiral Ahmet Cevdet Kaplan ise hala görevde. Üstelik bu atamalar ve görevlendirmeler de Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Cihat Yaycı görevdeyken ve ‘Fetömetre’ özellikle Deniz Kuvvetlerinde etkin bir şekilde kullanılmaktayken gerçekleşti.

Bir yanda bu şekilde atamalar,

Diğer yanda da eşi benzeri görülmemiş bir tasfiye.

2019’da 100, 2020’de 624 albayın tasfiyesini değerlendiren emekli Kurmay Albay Güven Şağban, tasfiye olanların ortak özelliğinin FETÖ’ye bulaşmamış olmalarına bağlıyor. Şağban, 15 Temmuz darbe girişiminde yaralanan Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı Tayin Daire Başkanı iken 2017 yılında emekliye sevk edilmişti. Oda Tv’den Can Özçelik’e verdiği röportajda, tasfiyeler için "emekli edilen bu Albayların ortak özelliği, hemen hemen hepsinin FETÖ ile bağlantısının olmaması ve liyakat sahibi olmalarıdır" diyor.

Bu tasfiye listelerin kim düzenledi?

Terfilere kim karar verdi?

Hangi gizli eller, tasfiye listelerinden çıkardığı FETÖ’cüleri terfi listelerine yazdı?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi