İkizdere Çevre Derneği: Çalışmaları derhal durdurun

İkizdere Çevre Derneği: Çalışmaları derhal durdurun
İkizdere Çevre Derneği, bilirkişi heyetinin taş ocağına ilişkin “usule uygun değildir” kararını hatırlatarak, “Çalışmaları derhal durdurun” çağrısında bulundu.

İkizdere Çevre Derneği, bilirkişi heyetinin verdiği "Eskencidere Vadisi’nde yapılmak istenen taş ocağı tanıtım raporunun yetersiz olduğu ve usule uygunsuz bir şekilde taş ocağına devam edildiği" kararlarına ilişkin yazılı açıklama yayınladı. Faaliyete başlamadan önce projenin eksikliklerle dolu olduğunu haykırdıkları belirtilen açıklamada, mahkemeye yapılan "yürütmeyi durdurun" taleplerinin dinlenmediği ifade edildi.

DOĞA ESKİ HALİNE GELECEK Mİ?

Çalışmaların hala devam ettiğinin dile getirildiği açıklamada, "Şimdi bilirkişiler çalışmaların ne kadar bilimsellikten uzak raporlarla devam ettiğini, oluşan zararları, ileride oluşabilecek zararları yazdılar. Bu aşamaya kadar doğa alanında bunca zarar oldu. Doğayı verilen zararları şimdi kim telafi edecek. Bunca zarardan sonra mahkemenin vereceği karar ile doğa eski haline gelecek mi?" diye soruldu.

‘ADALETİN GEÇ GELENİ MAKBUL DEĞİL’

Açıklamada, mahkemeye derhal yürütmeyi durdurma kararı ve Ulaştırma Bakanlığı’na da çalışmaları durdurma çağrısı yapılarak, "Aksi durum göz göre göre, bilirkişi raporu ile de tespiti yapıldığı halde bu zararların oluşmasına rıza göstermek anlamına gelecektir. Adaletin geç geleni bu yüzden makbul değildir. Ayrıca uygulamadan biliyoruz, dava bitmeden yeni bir ÇED raporu hazırlamak aklınıza gelebilir. Şimdiden söylüyoruz. Bu yol hukukun arkasından dolanma olur. Bilirkişiler yer seçimi yönünden alanın uygun olmadığını da söylüyor. Bu yüzden böyle bir çözümü asla düşünmeyin. Bu alan taş ocağı için uygun bir alan değildir. Yapılması gereken bu alanda verilen zararı gidermek için neler yapılabileceği üzerinde konuşmaktır.  Derhal rehabilite projelerini konuşmaya başlayalım" ifadelerine yer verildi. (MA)

Öne Çıkanlar