İlk aşılar sağlıkçılara: Herkese tavsiye ediyoruz

İlk aşılar sağlıkçılara: Herkese tavsiye ediyoruz
Ankara Şehir Hastanesi’nde CoronaVac aşısı yapılan sağlık çalışanları aşı vurulmasının iyi hissettirdiğini belirtiyor.

Seda TAŞKIN


ARTI GERÇEK- Türkiye genelinde kitlesel aşılama süreci hastanelerde resmen başladı. İlk etapta sağlıkçılar ve 65 yaş üstü aşılanacak. Fahrettin Koca tarafından 11 Aralık’ta başlanacağı söylenen aşılama, bu tarihten 1 ay 3 gün sonra başladı. 

Çin’den gelen 3 milyon doz CoronaVac aşısının Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Laboratuvarları’ndaki 14 gün süren analizleri sona erdi. Isı takibinin yapıldığı araçlarla 81 ile nakilleri tamamlanan aşılara, TİTCK, dün akşam saatlerinde acil kullanım izni verdi.

Ankara, İstanbul, İzmir başta olmak üzere bütün illerde sağlık çalışanlarının aşılamaları başlatıldı. Aşıların ilk dozları vurulmaya başlanırken, ikinci dozlar ise 28 gün sonra vurulacak.

Ankara Şehir Hastanesinde Aşı Sorumlusu Birgül Genç ve CoronaVac aşısını yaptıranlar ile konuştuk. 

Çin'den Türkiye'ye getirilen CoronaVac aşısı, Ankara Şehir Hastanesi’nde sağlık çalışanlarına yapılmaya başlandı. Aşı randevusunu MHRS sistemi üzerinden yapanlar hastanede barkot sisteminin onay vermesinin ardından aşısını yaptırabiliyor. 

ONAY VERİLDİKTEN SONRA AŞI YAPILIYOR

Ankara Şehir Hastanesi Aşı Sorumlusu Birgül Genç, şu an öncelikli olarak sağlık çalışanlarına aşı vurduklarını belirtti. Genç, MHRS (Merkezi Hastane Randevu Sistemi) sisteminden randevu aldıktan sonra aşı programı üzerinden barkod sistemi ile onay oluştukran sonra aşı vurduklarını söyledi. Sistemin onayının ardından aşı için ayrılan özel odalarda aşı işleminin gerçekleştiğini belirten Genç, şöyle devam etti:

"Aşıyı yaptıktan sonra bir süre aşı vurulan kişileri gözlem altında bekletiyoruz. Herhangi bir yan etki görülmediği durumda gitmelerine izin veriyoruz. Dün aşının startını verdikten sonra 135 kişi aşı oldu. Sabahtan şu ana kadar ise hastanemizde 250’yi aşkın kişi aşı oldu. Bu aşıyı yapıyor olmaktan, sürecin bir parçası olmaktan mutluyuz. Şu an çok yoğunuz ama bu mutlu bir yoğunluk. Aşı şu an hepimiz için çok önemli ve herkese kesinlikle aşıyı tavsiye ediyoruz."

‘AŞI İYİ HİSSETTİRDİ’

CoronaVac aşısı yapılan sağlık çalışanı Gülsen Çekeç ise "Aşı vurulmak bana kendimi çok iyi hissettirdi. Herkesin mutlaka aşıyı yaptırması gerekiyor. Yoksa normal hayatımıza dönemeyeceğiz. Aşının elbette riskleri olabilir ancak pandemi nedeniyle hayatını kaybedenlere baktığımızda bu risk daha az olduğunu düşünüyorum. Tarihe baktığımızda bütün salgın hastalıklar aşı ile son bulmuş. Bu anlamda aşının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Aşının bu süreci bitirebileceğine inanıyorum ve bu yüzden hemen aşımı yaptırdım. Umarım biran önce yeniden eski yaşamımıza döneriz" dedi. 

‘AŞI HAYAT KURTARIR’

Sağlık Bakanlığı’nda çalışan sağlık personeli Müjdat Ünver ise böyle bir imkânın kendilerine tanınmasından dolayı mutlu olduğunu belirterek, "Aşı hayat kurtarır. Herkes bu konuda hassas olup lütfen aşılarını olsunlar. Çünkü çok sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. Hafife alınmayacak bir mevzu. Hastanemiz çok hijyenik ve çekinmeden gelip burada aşılarını yaptırsınlar. Aşı karşıtı olanları anlamıyorum. Etki derecesi ne olursa olsun aşı bizim için avantajdır" dedi. 
 

Öne Çıkanlar