İmzalar tamam! İzmir, tramvay filosunu genişletiyor

İmzalar tamam! İzmir, tramvay filosunu genişletiyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, filosuna ekleyeceği 26 set tramvay aracının alım sözleşmesini imzaladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 26 yeni tramvay aracının alımı için Bozankaya A.Ş firmasıyla sözleşme imzaladı. İmza töreninde açıklama yapan Soyer, "Tüm zorluklara rağmen uzun vadeli yatırımlar için cesur adımlar atmaya devam ediyoruz ve 6 raylı sistem projesini aynı anda yürütüyoruz.  Tramvay aracı alımımız, hesaplı, güvenli ve doğa dostu politikamızı ve İzmir’de İzmirlilerin yaşam kalitesini güçlendirecek." dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, filosuna ekleyeceği 26 set tramvay aracının alım sözleşmesini ihaleyi kazanan firma Bozankaya A.Ş ile düzenlenen bir törenle imzalandı. Kültürpark'ta gerçekleşen imza törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Eser Atak, Bozankaya A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay ile Büyükşehir ve Bozankaya A.Ş yöneticileri ve bürokratlar katıldı. 

İZMİR'E 26 MİLYONLUK YATIRIM

İmza töreninde bir konuşma yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Raylı sistemler doğa dengesini ve iklimi koruyor. Ülkemizde genel olarak ihmal edilmiş bulunan raylı sistem yatırımlarına 2019 yılında büyük hız verdik. Kısa sürede 6 yeni hat eklemek için çalışmalarımızı hızlandırdık. Narlıdere Metrosu ve Çiğli Tramvayı yapım aşamasında. Buca Metrosu için temel atma nokrasına geldik. İhale aşaması sonlanmak üzere. Önümüzdeki günlerde ilk kazmayı vurma noktasına geleceğiz. Bu yatırımların ardından 3 yepyeni hattın proje ihalelerini gerçekleştirdik. Karabağlar-Gaziemir Metro Hattı, Otogar-Kemalpaşa Metro Hattı ve Örnekköy-Girne Tramvay Hattı. 6 yeni yatırım ile İzmir’deki raylı sistem ağına 93 kilometre ekleyerek 252 kilometreye çıkartmış oluyoruz. Bu yatırımlar için 26 milyar lira harcayacağız. İzmir’de daha önce hiç yapılmamış büyük yatırımları güçlü mali yatırımlarımız ve uluslararası güvenilirliğimiz sayesinde belediyemizin kaynaklarıyla gerçekleştiriyoruz" dedi.

'İZMİR'DE BU KABUĞU KIRIYORUZ'

Raylı sistem yatırımlarının uzun vadede birçok faydası olsa da kısa vadede yerel yönetimler açısından dezavantajları olduğunun altını çizen Soyer, "Dünya şehirlerinde tamamlanmış yatırımların ülkemizde halen yapılmamış olmasının temel nedeni bu. Şehirlerimizin kısa vadeli planlarla yönetilmesi. İzmir olarak bu kabuğu kırıyoruz. Tüm zorluklara rağmen uzun vadeli yatırımlar için cesur adımlar atmaya devam ediyoruz ve 6 raylı sistem projesini aynı anda yürütüyoruz. Bu kalıcı yatırımları gerçekleştirmek, İzmir’i demir ağlarla örmek, bugünün İzmirlilerine ve gelecek nesillere boynumuzun borcudur. Raylı sistem yatırımlarımız arttıkça, elbette yeni tramvay araçlarına ihtiyaçlarımız oluyor. 

Bu doğrultuda 27 Temmuz 2021 tarihinde 26 set tramvay aracının alımı için açık ihaleye çıkmıştık. İhaleye teklif veren Bozankaya firması ihaleyi kazandı. Bugün bu sebeple yeni tramvay araçlarının alımını gerçekleştirmek ve filomuzu büyütmek için bir araya geldik. 38 set tramvay aracından oluşan filomuzu ilk etapta 26 set araçla yüzde 70 büyütüyor ve 64 sete çıkarıyoruz. Sözleşmeyle 18. ayda tramvay araçlarının iki tanesini teslim alacağız. Her ay ortalama 4 araç teslim alacağız. 27. ayımızda tüm filomuzun teslimatını tamamlamış olacağız. Tramvay aracı alımımız, hesaplı, güvenli ve doğa dostu politikamızı ve İzmir’de İzmirlilerin yaşam kalitesini güçlendirecek. Sözleşmenin hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

Bozankaya A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay ise "Bugün burada İzmir Belediyesi’nin 26 araçlık tramvay ihalesinin imza törenini imzalamaktan sizlerle çok mutlu oldum. Bozankaya olarak tramvay, metro, elektrikli otobüslerin Türkiye’deki yurtdışına bağımlılığını azaltmak ve Türkiye’de yapılacak olan yatırımlarla ülkemize kazandırmak en büyük hedefimizdi. Bugün yapmış olduğumuz çalışmalarla bunu gerçekleştirdiğimizi ve hayata geçirmemizin mutlu gururunu yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar