İnterpol beni arıyormuş

İnterpol beni arıyormuş
'Bir süre sonra İntepol’ün kırmızı bültenleri, onu kendi iktidarını sağlamlaştırmak için kötüye kullananların isimleriyle dolacak.'

Can DÜNDAR


ARTI GERÇEK - Tam da Sedat Peker Türkiye’den Suriye’ye giden TIR’larla El Nusra’ya silah taşındığını itiraf edip bizi doğrulamıştı ki, benim kırmızı bültenle aranma haberim patladı.

MİT TIR’ları haberinden ötürü 27,5 yıl hapis cezası almıştım zaten; dosya da Yargıtay’a gitmişti. Nereden çıktı şimdi yeniden yakalama emri?

Açıklayayım: Ben Almanya’ya geldikten sonra o TIRlarda ne olduğunu bir kez de kendi Youtube kanalımda anlatmıştım. Duyarlı bir vatandaş o videoyu beğenmemiş, savcılığa şikayet etmiş, savcılık fırsat arıyor zaten; hemen yeni bir dava açmış. Hakim de "fırsat bu fırsat" deyip yakalama kararı çıkartmış. Bu üçüncü mü, dördüncü mü bilmiyorum. Her seferinde "son dakika" diye giriyor haberlere; ekranda kırmızı altyazılar beliriyor, her seferinde eşin dostun yüreği ağzına geliyor. Her seferinde aynı şeyi açıklamak zorunda kalıyorum:

Bu bir yakalama kararı… Türk mahkemelerinin kırmızı bülten çıkarma yetkisi yok. Onlar sadece Adalet Bakanlığı’ndan İnterpol’e başvurup kırmızı bülten çıkarmasını isteyebiliyorlar. Bakanlık, mahkeme kararını İnterpol’e iletiyor. İnterpol gelen talebi inceliyor. Ve tabii burada bir suç olmadığını, yapılanın bir gazetecilik faaliyeti olduğunu, Erdoğan’ın İnterpol’ü kullanarak kendi muhaliflerini cezalandırmak istediğini hemen anlıyor. O yüzden de gelen bu talepleri direk çöpe atıyor.

Türk Hükümeti’nin bu tuzağını fark eden İnterpol, şimdiye kadar Türkiye’nin 1064 iade talebini geri çevirmiş. Darbe girişiminden bu yana sadece Gülenci olmakla suçlanan 773 kişi hakkındaki kırmızı bülten talebi reddedilmiş.  Türkiye’nin sapla samanı karıştırması ve hukuku hiçe sayması yüzünden kimi katiller, uyuşturucu kaçakçıları ya da darbeciler de kırmızı bültene giremiyor; gerçek suçluların kırmızı bültenle aranması da sekteye uğruyor. 

Türkiye, bu yıl İnterpol’ün genel kurul toplantısına evsahipliği yapacak. Büyük ihtimalle orada Türk yetkililer İnterpol yetkililerine neden kırmızı bülten başvurularının reddedildiğini soracaklar. Onlar da hepimizin bildiği cevabı verecek: "Ülkenizde hukuk yok da ondan…", "Siyasi muhaliflerinizi cezalandırmak için bizi kullandığınızın farkındayız da ondan…"

Türkiye için utanç verici olan bu oyun, yakında bitecek. Ve göreceksiniz, bir süre sonra İntepol’ün kırmızı bültenleri, onu kendi iktidarını sağlamlaştırmak için kötüye kullananların isimleriyle dolacak.

 

Öne Çıkanlar