Irak Ordusu'ndan Sadr yanlılarının protestoları için açıklama: Tarafsızız

Irak Ordusu'ndan Sadr yanlılarının protestoları için açıklama: Tarafsızız
Irak’ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es Sadr yanlılarının Çarşamba günü başlattığı protesto eylemleri sürüyor. Irak Ordusu’ndan da eylemlere ilişkin açıklama geldi.

+GERÇEK- İran yanlısı Şii çatı kuruluş Koordianasyon Çerçevesi'nin başbakan adayı olarak Muhammed Şiya es Sudani'yi ilan etmesinin ardından Sadr Hareketi lideri Mukteda es Sadr yanlılarının Çarşamba günün başlattığı protestolar devam ediyor. Hükümet binaları ve yabancı misyon temsilciliklerinin bulunduğu Yeşil Bölge'ye giren Sadr yanlıları, meclis binasını günlerdir kontrol ediyor. Irak bayrakları ve Mukteda es Sadr'ın fotoğraflarını taşıyan göstericiler, eylemlerini sürdürüyor.

ANAYASANIN DEĞİŞTİRİLMESİ VE PARLAMENTER REJİMDEN VAZGEÇİLMESİ ÇAĞRISI

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, Yeşil Bölge'deki eyleme destek verilmesi çağrısı yaptı. Sadr ayrıca anayasanın değiştirilmesi ve parlamenter rejimden vazgeçilmesi çağrısında da bulundu. 
Güvenlik güçleri, Haşdi Şabi ve aşiretlerden Yeşil Bölge’de düzenlenen protesto eylemine destek vermelerini isteyen Sadr, Anayasa’nın değiştirilmesi ve parlamenter rejimden vazgeçilmesi çağrısı yaptı. Ancak Şii lider Sadr istediği rejim şeklinin başkanlık ya da yarı başkanlık mı olduğunu belirtmedi. 

Mukteda es-Sadr, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, protestoların, "adaletsizlik, terör ve yolsuzluk ateşi altında kalan tüm Iraklılar için altın bir fırsat" olduğunu, "bazılarının iddia ettiği gibi protestocuların sadece kendisini destekleyenlerden oluşmadığını" söyledi.

"Boyun eğmeyi reddeden ve reformu savunan tüm halk kesimlerini, bayrağım veya liderliğim altında değil, Irak bayrağı ve halkın kararı altında toplanmaya davet ediyorum" diyen Mukteda es-Sadr, "2016'da kaçırılan altın fırsatın bu defa kaçırılmaması gerektiğini" söyledi.

IRAK ORDUSU: TARAFSIZIZ

Sadr yanlılarının grev başlatmasının ardından, İran'a yakınlığı ile bilinen Şii Koordinasyon Çerçevesi’nin karşı gösteri başlatma tehdidine karşı Irak ordusunun müdahalede edileceği bilgisi sosyal medyada yayılmıştı. Bazı sosyal medya hesaplarından Irak Ordusuna bağlı bir askerin göstericilere destek verdiği iddia edilmişti. Konuya ilişkin açıklama yapan Irak Savunma Bakanlığı, ordunun siyasete müdahalede bulunmayacağını, göstericiler ile kamu ve özel mülklerin korunması görevinin güvenlik güçlerinde olduğunu duyurdu. Sosyal medyada yayılan videoda yer alan askerin ordu ile ilişkisi olmadığını, emekli asker olduğunun belirtildiği açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Bakanlık, göstericiler ile kamu ve özel mülkiyeti korumak için çalıştığını, liderler, memurlar, rütbeler ve çalışanlar da dahil olmak üzere bakanlığın tüm çalışanlarının tarafsız olduklarını teyit ediyor.  Video klipte görünen memurun emekli bir subay olduğunu ve şu anda askeri kurum kadrolarında çalışmadığını ve yaptığının kendi kişisel görüşü olduğunu ve Savunma Bakanlığını temsil etmediğini teyit ediyor."

Rudaw’ın aktardığına göre Irak Silahlı Kuvvetler Komutanlığı ayrıca  güvenlik güçleri ve Haşdi Şabi milislerinin göstericilere karşı silah ve gaz bombası kullanmasını yasakladı, izne çıkan personelini geri çağırdı. Başkent Bağdat’ta güvenlik tedbirleri de arttırıldı.

"GELİŞMELER DARBEYE ZEMİN HAZIRLIYOR"

Sadr'ın açıklamasından birkaç saat sonra Şii Koordinasyon Çerçevesi de son gelişmelere ilişkin bir açıklama yaptı. Koordinasyon, açıklamasında, "Son gelişmeler, darbe yapmak, devleti gasp etmek, anayasal kurumların meşruiyetine ve demokratik sürece zarar vermek isteyen şüpheli bir plana işaret ediyor" dedi. "Durum bize diktatörlük döneminde Irak'ta yapılan kanlı darbeleri hatırlatıyor" ifadelerine de yer verilen açıklamada, "yaşanan gerginliğin tırmandırılmasının siyasi sürece, anayasaya, seçimlere, devlet kurumlarına ve halka yönelik bir darbeye zemin hazırladığı" kaydedildi.

GÖSTERİLER DEVAM EDİYOR

Mukteda es Sadr’ın yer aldığı ittifak 2021 yılı Ekim ayında yapılan parlamento seçimlerinden galip çıkmıştı. Mukteda es-Sadr, hükümeti kuramayınca siyasetten çekilmiş, Sadr'a bağlı milletvekillerinin çekilmesi sonrası hükümet kurma işi rakibi olan Koordinasyon Çerçevesi'ne geçmişti.

Irak’taki protestoların başlamasına neden olan başbakan adayı Muhammed Şiya es Sudani, Sadr'ın en önemli rakiplerinden biri olan Irak eski Başbakanı Nuri el Maliki'ye yakınlığı ile biliyor. Sadr yanlıları eski Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı es Sudani'nin başbakan adayı olarak açıklanmasının ardından Çarşamba günü de Yeşil Bölge'ye girerek meclis binasını basmış ve süresiz oturma eylemi başlatmıştı. Protestocular, 30 Temmuz'da Yeşil Bölgeyi basarak tekrar Meclis'e girmişti. 31 Temmuz itibariyle protestolarda 250 kişi yaralanırken 1 Ağustos itibariyle protestocuların Meclis'teki eylemi devam ediyor. 
 

Öne Çıkanlar