Irak'taki Sadr yanlıları ve ordu arasındaki çatışmalarda ölü sayısı 30'a çıktı

Irak'taki Sadr yanlıları ve ordu arasındaki çatışmalarda ölü sayısı 30'a çıktı
Başkent Bağdat'ta Sadr yanlıları ile ordu arasında dün başlayan şiddetli çatışmalar sürüyor. Ölü sayısının 30'a çıktığı belirtilirken çok sayıda ülkeden peş peşe itidal çağrısı geldi.

Aylardır yeni hükümetin kurulamadığı Irak'ta Şii lider Mukteda Es-Sadr'ın "siyaset hayatından emekli olduğunu" açıklamasının ardından Sadr'a bağlı Barış Tugayları'nın (Seraya es-Selam) Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı basması sonrasında milisler ve ordu arasında başlayan çatışmaların sabah saatleri itibarıyla sürdüğü belirtiliyor. 

'30 KİŞİ ÖLDÜ, 700 KİŞİ YARALANDI'

Katar merkezli El Cezire televizyon kanalı sağlık yetkililerine dayandırdığı haberinde, Bağdat'ta diplomatik temsilcilerin ve devlet kurumlarının yer aldığı Yeşil Bölge'de ağır silahların da kullanıldığı çatışmalarda ölenlerin sayısının 30'a yükseldiğini duyurdu.

Kanala bilgi veren Iraklı sağlık yetkilisi çatışmalarda 110'u güvenlik görevlisi 700 kişinin de yaralandığını söyledi. 

Daha önce AFP haber ajansına konuşan sağlık yetkilileri çatışmalarda 15 Sadr destekçsinin öldüğünü, 350 eylemcinin de yaralandığını açıklamıştı. 

Yeşil Bölge'deki Anadolu Ajansı muhabiri de çatışmaların sürdüğünü, 20'nin üzerinde kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. 

AA'ya göre Sadr yanlılarına karşı hükümet güçlerine  İran destekli Haşdi Şabi milisleri de destek veriyor. Ajansa konuşan Sadr destekçileri kendilerine Yeşil Bölge içerisinde silahlarla saldıranların İran destekli milisler olduğunu söylüyor.

GÖRÜŞMELERİN DE SÜRDÜĞÜ BELİRTİLİYOR

Irak güvenlik güçlerinin Sadr destekçilerini, Başbakanlık ofisinin de bulunduğu Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve çevresinden püskürttüğü belirtiliyor.

Irak'ın güneyinde de sokakları dolduran Sadr yanlıları eylemlere başlarken, ülke genelinde süresiz sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı, daha önce Bağdat için ilan edilen sokağa çıkma yasağının ülkenin tamamında 19.00'dan itibaren süresiz biçimde uygulanacağını duyurmuştu. Ülkedeki devlet kurumları da tatil edildi.

El Cezire'ye bilgi veren bir kaynak ise Sadr'ın partisi ve rakibi İran destekli Şii siyasi çatı kuruluş Koordinasyon Çerçevesi'nden liderler ile hükümet yetkilileri arasında görüşmeler yapıldığını aktardı. 

MESUD BARZANİ'DEN İTİDAL ÇAĞRISI 

Çatışmalar sonrası dünyadan ve bölge ülkelerinden taraflarapeş peşe itidal çağrıları geldi. 

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin eski Devlet Başkanı Mesud Barzani taraflara soğukkanlı olmaları çağrısı yaptı "sorunları çözmek için silah ve şiddet diline başvurulmamasını" istedi.

Barzani ayrıca taraflara "Irak halkının ve ülkenin genel çıkarını dikkate almaları ve halka iyi gelecek çözümler üzerinde düşünme" çağrısı da yaptı. 

 Bağdat’taki protestolar ve çatışmalar nedeniyle İran, Irak ile arasındaki tüm sınır kapılarını kapatmıştı. 

Ancak Rudaw'ın aktardığına göre Kürdistan Bölgesi ile İran arasındaki sınır kapılarında olağan geçişler devam ediyor.

TÜRKİYE, ABD, BM VE AB'DEN İTİDAL ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ülkedeki eylemleri endişeyle karşıladığını belirterek taraflara itidal ve soğukkanlılık çağrısı yaptı. Guterres açıklamasında "Tüm ilgili aktörler durumu yumuşatacak acil adımlar atmalı ve şiddetten kaçınmalı" dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da açıklamasında "Bağdat’ta bir süredir yaşanan gelişmeler, ülkenin istikrarı, birliği ve güvenliği bakımından tehlike arz eden bir hal almıştır. Dost ve kardeş Irak'ın istikrar ve güvenliği, Türkiye için hayati önemdedir. Bu itibarla, ülke geneline yayılan şiddet olaylarından endişe duyuyoruz." değerlendirmesi yapıldı.

Açıklamada, tüm taraflar sağduyu ve itidale davet edilerek, "Mevcut siyasi ihtilafların suhuletle ve kapsayıcı diyalogla çözüme kavuşturularak, Irak halkının huzur ve esenliğinin sağlanmasını temenni ediyoruz." ifadelerine yer verildi.

 ABD de Mukteda es-Sadr'ın siyaseti bırakmasının ardından Irak'ta patlak veren huzursuzluğun "rahatsız edici" olduğunu vurguladı ve ülkenin siyasi sorunlarını hafifletmek için "diyalog" çağrısında bulundu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, gazetecilere verdiği demeçte, Irak'tan gelen haberlerin rahatsız edici olduğunu söyledi.

Kirby, "Irak’ta devlet kurumlarının çalışmasına izin verilmediği" konusundaki endişelerini dile getirdi.

Taraflara itidal çağrısında bulunan Kirby "Zaman çatışma değil diyalog zamanı" dedi.

Beyaz Saray yetkilisi, Irak'taki ABD Büyükelçiliği'nin şu aşamada tahliye edilmesine gerek olmadığını da belirtti.

Avrupa Birliği'nden de benzer bi çağrı geldi. 

Yazılı açıklamada tüm taraflar sağduyu ve itidalli hareket etmeye çağrıldı ve mevcut sorunların anayasal çerçevede siyasi diyalogla çözülebileceği vurgulandı. 

NE OLMUŞTU? 

Irak'ta geçen yıl yapılan genel seçimlerin galibi Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, dün (29 Ağustos) sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla "siyasetten tamamen çekildiğini" duyurmuştu.

Sadr destekçisi bir grup da başkentte hükümet binaları ile yabancı misyon temsilciliklerinin bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge'de bulunan Hükümet Sarayı önünde toplanarak hükümeti protesto etmişti. Alınan güvenlik önlemlerine rağmen beton bariyerleri yıkarak Hükümet Sarayı önünde toplanan Sadr yanlısı grup, burada hükümet yetkililerini istifaya çağırmıştı.

Çatışmaların yaşanmasının ardından ise Irak'ın geçici Başbakanı Mustafa el Kazımi tarafından ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

Mukteda Sadr ise şiddet olaylarının başlamasının ardından tüm taraflara silahı bırakma çağrısı yaparak şiddet durana kadar açlık grevi yapacağını açıklamıştı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar