İran, IKBY'deki Kürt örgütlerin karargahlarını vurdu: 9 kişi öldü

İran, IKBY'deki Kürt örgütlerin karargahlarını vurdu: 9 kişi öldü
İran, Irak'ın kuzeyindeki Komele, İKDP ve PAK örgütlerine ait karargahları füze ve insansız hava araçlarıyla (İHA) vurdu. Irak ve IKBY hükümetleri saldırıyı kınadı.

İran, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Süleymaniye, Kerkük  ve Erbil kentlerinde bulunan, Komele, İKDP ve PAK örgütlerinin karargahlarına füze ve insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı düzenledi.

İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun sabah saatlerindeki saldırısında  İran Kürdistan Demokrat Partisi (HDK-İ), İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu (Komele) ve Kürdistan Özgürlük Partisi’ne (PAK) ait üs ve karargahları eş zamanlı olarak füze ve kamikaze İHA’larla hedef aldı.

Bu örgütler İran'da yasaklı ve "terör örgütü" olarak sayılıyor. Bu, Irak'ın kuzeyindeki Tahran yönetimi karşıtı Kürt örgütlerin merkezlerine son bir haftada üçüncü saldırı oldu.

Bombardımanın öğle saatlerinde de sürdüğü belirtildi

IKBY: 9 KİŞİ ÖLDÜ

IKBY Sağlık Bakanı Saman Berzenci saldırılarda  Erbil, Süleymaniye ve Kerkük'teki saldırılarda 9 kişinin yaşamını yitirdiğini, 32 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İran devlet televizyonu ise haberinde, "Devrim Muhafızları Ordusu, Irak'ın kuzeyindeki ayrılıkçı teröristlerin çok sayıda karargahını füzeler ve kamikaze insansız hava araçlarıyla hedef aldı." ifadelerine yer verdi.

Yarı resmi Tesnim Haber Ajansı  Komele, İKDP ve PAK örgütlerinin Irak'ın kuzeyindeki ana karargahlarının Devrim Muhafızları Ordusuna ait füzelerin yanı sıra silahlı ve kamikaze İHA'larıyla vurulduğunu doğruladı. 

IKBY HÜKÜMETİ SALDIRIYI KINADI

Irak Kürdistan Bölgesi Hükumeti, İran'ın Erbil ve Süleymaniye’de Kürt partileri hedef alan saldırısını sert bir dille kınadı.

Açıklamada, "Kürdistan Bölgesi toprakları ve egemenliğinin füze saldırılarıyla defalarca ihlal edilmesini şiddetle kınıyoruz" denildi.

Sivilleri hedef alan saldırıların son bulması gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "İran İslam Cumhuriyeti'nin muhalefet üslerini her ne gerekçe ile olursa olsun füzelerle bombalaması yanlış bir tavır, olayların gidişatını saptırma ve şaşırtıcıdır. Topraklarımızda devam eden ve sivillerin canına mal olan bu tür saldırıları kınıyoruz, bu ihlaller sona ermelidir."

IRAK DIŞİŞLERİ: TEHLİKELİ GELİŞME

Irak Dışişleri Bakanlığı da İran’ın IKBY toprakları içerisinde düzenlediği saldırıları "tehlikeli bir gelişme" şeklinde nitelendirerek sert bir şekilde kınadı.

Irak Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, dört bölgenin patlayıcı madde taşıyan 20 insansız hava aracı ve füzelerle hedef alındığı belirtilerek saldırı sert bir şekilde kınandı.

Açıklamada, çok sayıda kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olan saldırının, "Irak'ın güvenliği ve egemenliğini tehdit eden, korku ve terörün güvenli siviller üzerindeki etkilerini katlayan tehlikeli bir gelişmede olduğu" kaydedildi.

"Bu provokatif tek taraflı eylemler bölgenin güvenliğini gölge düşürüyor ve sadece daha gerginliğin artmasına katkıda bulunuyor" denilen açıklamada, durumun yanından takip edildiği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca Irak’ın "her türlü askeri işgali reddettiğine" vurgu yapılarak, tekrarının önlenmesi için diplomasi yoluyla mümkün olan her şeyin yapılacağı belirtildi.

Öne Çıkanlar