İslahiye Cezaevi’ndeki açlık grevi Meclis gündeminde

İslahiye Cezaevi’ndeki açlık grevi Meclis gündeminde
Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, İslahiye T Tipi Cezaevi’nde 4 tutuklunun maruz kaldıkları hak ihlallerine karşı başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevini Meclis gündemine taşıdı.

Antep İslahiye T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutukluların hak ihlallerine karşı başlattığı açlık grevi devam ediyor. Tutuklulardan İlhami İşçi, Uğur Ürün, Zennar Demir ve Rojhilatlı Hiccet Umui’nin 16’ncı, Reşit Dayan ve Uğur Uyar’ın 11’inci ve Ümit Özen’in ise 8’inci gününe girdi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na cezaevinde yaşanan hak ihlallerine dair dilekçe verdi. Dilekçede yaşanan hak ihlallerine değinen Toğrul, "Bahsi geçen nedenlerle Gaziantep İslahiye T Tipi Kapalı Cezaevi yönetiminden iddialara ilişkin bilgi alınması için Komisyonunuzun devreye girmesini arz ve talep ederim" diye belirtti. Toğrul, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması talebiyle yazılı soru önergesi verdi.

‘SAYIMLARDA AYAKTA ASKERİ DÜZEN ŞEKLİNDE SESLİ KOMUT İLE SAYIMA MARUZ KALIYORUZ’

 Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre avukatları aracılığıyla geçen günlerde İnsan Hakları Derneği (İHD) Antep Şubesi’ne başvuran tutukluların aktardığı hak ihlalleri şu şekilde: "Cezaevi girişinde zorla çıplak arandık. Günlük sayımlarda ayakta askeri düzen şeklinde sesli komut ile sayıma maruz kalıyoruz. Telefon ve görüşme yerlerine gidiş-geliş sırasında askeri sıra şeklinde yürütülüyoruz. Günlük sayım askeri düzende gerçekleştirmediğimiz taktirde fiziki şiddete maruz kalıyoruz. Diğer cezaevlerinde olan çeşitli sıkıntı ve hak ihlali tutulduğumuz cezaevinde daha fazla."

İHD: ‘ÖLÜM ORUCU’ ŞEKLİNDE DEVAM EDİYOR

19 Nisan’da cezaevini ziyaret eden İHD Antep Şube Başkanı Sinan Taştekin, tutuklulara yeteri kadar şeker, tuz, limon gibi zaruri takviyeler verilmediği için eylemin "ölüm orucu" şeklinde devam ettiğini belirtti.

HDP MECLİSE TAŞIDI

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na cezaevinde yaşanan hak ihlallerine dair dilekçe verdi. Dilekçede yaşanan hak ihlallerine değinen Toğrul, "Bahsi geçen nedenlerle Gaziantep İslahiye T Tipi Kapalı Cezaevi yönetiminden iddialara ilişkin bilgi alınması için Komisyonunuzun devreye girmesini arz ve talep ederim" diye belirtti.

 ‘TUTUKLULARA İHTİYAÇLARI NEDEN VERİLMİYOR?’

 Toğrul, ayrıca Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması talebiyle yazılı soru önergesi verdi. Önergenin gerekçesinde yaşanan hak ihlallerine değinen Toğrul, yanıtlaması talebiyle bakan Bozdağ’a şu soruları yöneltti:

-İslahiye T Tipi Kapalı Cezaevinde mahpusların işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?

-İslahiye T Tipi Kapalı Cezaevi’nde infaz memurlarının ve cezaevi yönetiminin mahpuslara yönelik işkence, kötü muamele ve insan hakkı ihlallerine ilişkin Bakanlığınız adım atacak mıdır?

-İslahiye T Tipi Kapalı Cezaevinde yaşanan ihlallerin ve keyfi uygulamaların önlenmesi amacıyla hangi tedbirleri alacaksınız?

-İslahiye T Tipi Kapalı Cezaevinde mahpuslara işkence ve kötü muamelede bulunan infaz memurları hakkında soruşturma açılacak mıdır?

-Süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde bulunan tutuklulara insani ve adil bir yaklaşım sergilenmemesinin nedeni nedir?

-İslahiye T Tipi Kapalı Cezaevinde süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde bulunan tutukluların şeker, tuz, limon gibi zaruri ihtiyaçları neden karşılanmıyor?"

Öne Çıkanlar