İstinaf cinsel istismar davasını bozdu: Çocukların yeniden travmaya maruz kalmasına izin vermeyeceğiz

İstinaf cinsel istismar davasını bozdu: Çocukların yeniden travmaya maruz kalmasına izin vermeyeceğiz
Erzurum'daki Diyanet yurdunda 8 çocuğa cinsel istismarda bulunan belletmene verilen hapis cezası bozuldu. Avukat Erden, İstinaf Mahkemesi'nin verdiği karara tepki gösterdi.

Seda TAŞKIN


+GERÇEK- Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 7. Ceza Dairesi, Erzurum'da Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı bir yatılı Kuran Kursu'nda 8 çocuğa nitelikli cinsel istismarda bulunan belletmen Hakan Aslankafa'ya verilen 119 yıl 6 aylık cezanın usulden bozulmasına karar verdi.

İstinaf Mahkemesi, çocukların olumsuz etkilenmemeleri için duruşmada dinlenmemesi ve savcılık ifadeleriyle yetinilmesi kararını bozma gerekçesi yaparak, "mağdur çocukların soruşturma aşamasında vermiş olduğu ifadelerden somut olarak hiçbirisinin psikolojisinin bozulduğuna ilişkin bulgu olmadığı" öne sürüldü.

+Gerçek’e konuşan davanın avukatlarından Müjde Tozbey Erden, 2012 yılında yayınlanan Başbakanlık Genelgesini hatırlatarak, "Bu genelgeye göre cinsel istismara maruz kalan çocuklar, kollukta, jandarmada, savcılık veya mahkemelerde ayrı ayrı olayları anlatmasınlar, tek tek her defasında travmaya maruz kalmasın diye, Çocuk İzlem Merkezi kurulmasına karar verildi" dedi.

   

  Müjde Tozbey Erden

‘BAŞBAKANLIK GENELGESİNE AYKIRI’

Sağlık Bakanlığı’na bağlı tüm hastanelerde Çocuk İzleme Merkezlerinin kurulduğunu söyleyen Tozbey, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Böylece istismar mağduru çocuklar, savcının ve pedagogun yanında, kamera önünde bir kez ifade verecek, beyanda bulunacak, istismarı anlatacak. Daha sonra bu kamera kaydı gerekli yerlerde izlenecek ve karar verilecek. İşte bu Başbakanlık Genelgesine binaen Erzurum’da 119 yıl 6 ay hapis cezası aldık. Yani çocuklarımızı duruşmaya götürmedik, çocuklarımızın duruşmaya çağrılmasına itiraz ettik, mahkeme heyeti de kabul ettiği için biz bu çocuklarımızı dinlettirmeden kararı aldırabildik. Fakat üst mahkeme olan İstinaf Mahkemesi, Başbakanlık Genelgesine aykırı olarak maalesef kararı bozdu ve çocukların duruşmaya çağrılmasına karar verdi."

‘ÇOCUKLARA TEKRAR TEKRAR AYNI TRAVMAYI YAŞATTIRACAK’

İstinaf Mahkemesinin verdiği kararla çocuklara yeniden travma yaşatılacağını söyleyen Tozbey, "Onlarca kişinin, avukatların, jandarmanın, istismarcının ve mahkeme heyetinin yanında tek tek yaşadıklarını anlatmaları istendi. Oysa ki bu çocuklar 9-10 yaşlarında ve her defasında yeniden travmaya uğradıkları gibi, aylardır psikolojik destek alıyorlardı. Bu nedenle çocukların tekrar duruşmaya çağrılması, çocuklara tekrar tekrar aynı travmayı yaşattıracak" dedi.

Gerçekleştirilecek ilk duruşmaya çocukları kesinlikle götürmeyeceklerinin altını çizen Tozbey, çocukların yeniden travmaya maruz kalmasına izin vermeyeceklerini belirterek, bu konuda direneceklerini söyledi.

NE OLMUŞTU?

Erzurum'un Palandöken ilçesinde Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Hacı Bahattin Evgi Diyanet Erkek Yatılı Kuran Kursu'nda belletmen olarak görev yapan Hakan Aslankafa hakkında 2021 Mayıs-Ekim ayları arasında yaşları 12'den küçük sekiz çocuğa cinsel istismarda bulunmak suçundan dava açılmıştı.

Davanın ilk duruşması Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 31 Mayıs 2022'de görülmüştü. Duruşmada mağdur çocukların avukatlığını yapan Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Genel Başkanı Avukat Müjde Tozbey Erden, duruşmada çocukların aynı tramvayı yaşamamaları için tekrar mahkemeye çağrılmamasını ve daha önce alınan ifade kayıtlarının izlenmesini talep etmişti. Mahkeme de bu talebi kabul ederek, çocukların soruşturma aşamasında alınan ifadelerinin görüntülerini izletmişti.

Mahkeme heyeti, duruşma sonunda sanık Aslankafa'yı nitelikli cinsel istismar ve çocukları hürriyetinden yoksun kılma suçlarından 119 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırmıştı.

 

Öne Çıkanlar