İsveç Solu, Türkiye’yle imzalanan mutabakata tepkili

İsveç Solu, Türkiye’yle imzalanan mutabakata tepkili
NATO üyeliği konusunda Türkiye'yle imzalanan mutabakata karşı sol siyasetçiler ve akademisyenler tepkilerini sosyal medyada paylaştı.

Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında imzalanan üçlü mutabakat, İsveç solunda büyük tepkiyle karşılandı. Mutabakatla kimlerin iade edileceği, Türkiye'ye silah tedariki gibi konuların net olarak açıklanmadığı vurgulandı.

Türkiye ile İsveç ve Finlandiya arasında varılan üçlü memoranduma İsveç’te Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nin azınlık hükümetine dışarıdan destek veren iki siyasi partiden ve bağımsız Kürt milletvekili Amineh Kakabaveh de tepki gösterildi.

SOL PARTİ: SURİYE'YE KARŞI SALDIRGANLIK SAVAŞINDA İSVEÇ TÜRKİYE'Yİ SİLAHLANDIRACAK MI?

Sol Parti lideri Nooshi Dadgostar Twitter hesabından yaptığı açıklamada "İsveç güvenlik politikasını despot Erdoğan’ın ellerine bırakmanın tehlikeleri konusunda daha önce uyarıda bulunduk. Ancak hükümet bunun olacağını reddetti. Şimdi masadaki kartları görmemiz lazım. İsveç, Suriye’ye karşı saldırganlık savaşında Türkiye’yi silahlandıracak mı? Hangi rejim muhalifleri iade edilecek?" ifadelerini kullandı. 

'ERDOĞAN BÜTÜN İSTEKLERİNİ KABUL ETTİRDİ'

2012-2020 arasında Sol Parti’nin genel başkanlık görevini üstlenen Jonas Sjöstedt tepkisini sosyal medyadan dile getirdi: "İsveç, Türkiye’de özgürlüğü ve demokrasiyi ezen Erdoğan için sürünüyor."

Sol Parti milletvekili Hakan Svenneling ise paylaştığı mesajında, varılan anlaşmanın bedeli yüksek bir metin olduğunu belirtti: "Erdoğan, bütün isteklerini sosyal demokrat hükümete kabul ettirdi."

YEŞİLLER: METİN ÇOK MUĞLAK, KÜRT ORGANİZASYONLAR İÇİN BELİRSİZLİK YARATIYOR

Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Märta Stenevi de Dışişleri Bakanı Linde'den meclis dış ilişkiler komisyonunda mutabakatın içeriğini açıklamasını ve konuyla ilgili soruları yanıtlamasını istedi.

Stenevi Twitter üzerinden yaptığı açıklamada silah ihracatları ve iade edilecek kişiler konusunda endişe verici değişikliklerin söz konusu olduğunu belirtti.

Yeşiller Parti sözcüsü Per Bolun da mutabakatı "Metin çok muğlak, Kürt organizasyonları için belirsizlik yaratıyor" sözleriyle eleştirdi.

KAKABAVEH: KARA BİR GÜN

Kürt bağımsız milletvekili Amineh Kakabaveh de mutabakatı "İsveç siyasi tarihinde kara bir gün" olarak niteledi. Mutbakatı "barış ve demokrasiyi güçlendirmeyen üzücü ve alaycı bir politika" olarak niteleyen Kakabaveh, Dışişleri Bakanı Ann Linde için güven oylaması ihtimalini de dile getirdi. Bağımsız milletvekili olan Kakabaveh, hükümetin meclis çoğunluğunu elde tutabilmesi açısından kritik bir öneme sahip. 

AKADEMİSYENLER DE TEPKİLİ

Akademisyen Victor Pressfeldt ise sosyal medyadan yaptığı açıklamada, İsveç’in silahlarıyla Türkiye’nin Suriye’de operasyon düzenlemesine yeşil ışık yakıldığını söyledi.

Ekonomi profesörü Mats Olsson ise iade talepleri konusunda iş birliği yapılmasına tepki gösterdi, "İsveç sosyal demokrasisine ne oldu" diye sordu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar