Kamu ve Özel Sektör Çalışanı LGBTİ+'ların Durumu Araştırması Raporu yayımlandı

Kamu ve Özel Sektör Çalışanı LGBTİ+'ların Durumu Araştırması Raporu yayımlandı
'Geçen seneki orana (%34,9) yakın biçimde bu yıl katılımcıların %37,6’sı yaşadığı şehri belirtmemeyi tercih etmiştir.'

Kaos GL Derneği tarafından yürütülen Türkiye’de Kamu Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks ve Artıların Durumu başlıklı araştırmalar 2021’de beşinci yılını doldurdu. Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi son dört yıldır dahil oldukları bu projede yer almaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek araştırmaya dair bir açıklama yaptı.

Yürütülen araştırmadaki verilere dair detaylar içeren açıklama şu şekilde:

"2021 Yılı Araştırması, Türkiye’de kamu çalışanı ve LGBTİ+ olduğunu beyan eden toplam 221 kişinin SurveyMonkey Pro üzerinden erişime açtığımız çevrimiçi anket sorularını cevaplamasıyla gerçekleşmiştir. Örneklem geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ağırlıklı olarak genç, lise sonrası eğitim almış ve kısa süredir kamuda çalışan birey-lerden oluşmuştur.

Katılımcıların %78,2’si 18-35 yaş aralığındadır; %87,8’i lisans, ön lisans ya da lisansüstü mezunudur. Ankete katılanların %60,2’si çalıştıkları kurumda 6 yıldan az süredir görev yapmaktadır. Bu yılki araştırmanın katılımcılarının kamu-da çalıştıkları alanlara bakıldığında, geçen senelerde olduğu gibi bu yıl da eğitim, akademi ve sağlık alanlarının başı çektiği görülmektedir.

Diğer yandan katılımcıların paylaşımları, hemen her meslekten LGBTİ+ çalışanın örneklemde temsil edildiğini göstermektedir. 2020 Yılı Araştırması’ndan beri anket kapsamında katılımcılardan yaşadıkları şehri de belirtmeleri istenmekte ancak güvenlik kaygısıyla bu bilgiyi paylaşmayı tercih etmeyecek katılımcılar olabileceği öngörülerek "paylaşmak istemiyorum" cevabı seçeneklere eklenmektedir.

Geçen seneki orana (%34,9) yakın biçimde bu yıl katılımcıların %37,6’sı yaşadığı şehri belirtmemeyi tercih etmiştir. Şehir belirten katılımcıların %36,9’u İstanbul’da yaşamaktadır. En çok işaretlenen seçenekler arasında İstanbul’u sırasıyla Ankara (%12,8) ve İzmir (%9,9) takip etmektedir. Şehir belirtmiş olan katılımcıların beşte üçü bu üç büyükşehirde yaşamakla birlikte katılımcıların beyanlarından anketimizin en az 28 ilden LGBTİ+ çalışana ulaştığı anlaşılmaktadır.

2021 araştırmasının katılımcılarının %46,6’sı cinsiyet kimliğini trans erkek, erkek veya cis erkek, cinsel yönelimini gey olarak beyan etmiştir. Dolayısıyla bu yılki araştırmanın örnekleminde de eşcinsel erkek katılımcılar ağırlıklı olarak temsil edilmiştir. Diğer yandan cinsiyet kimliğine ilişkin soruyu cevaplarken "diğer" seçeneğini işaretleyenlerin oranı yine geçen yıl ulaştığı %8’ler civarındadır. Dolayısıyla cinsiyet kimliğini ikili cinsiyet sistemi dışında tanımlayan katılımcılar bu yıl da örneklemde 2019 ve önceki yılların verilerine kıyasla daha yüksek oranda temsil edilmiştir."

*Türkiye’de Kamu Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks ve Artıların Durumu" raporu için lütfen buraya tıklayın.

*Türkiye’de Özel Sektör Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks ve Artıların Durumu" raporu için lütfen buraya tıklayın.

Öne Çıkanlar