Kanada'nın Ukrayna'ya özel kuvvetler göndereceği iddia edildi

Kanada'nın Ukrayna'ya özel kuvvetler göndereceği iddia edildi
Rusya'yla Batı arasında Ukrayna üzerinden gerilim tırmanıyor. Kanada'nın Ukrayna'ya özel kuvvetler yollama kararı aldığı ifade edildi.

Batı ile Rusya arasında yaşanan Ukrayna krizi, geçtiğimiz hafta yapılan güvenlik garantisi görüşmelerinden somut sonuç çıkmamasının ardından derinleşiyor. İngiltere hükümeti Kiev'e kısa menzilli tanksavar füze gönderileceğini açıklarken, Kanada'nın da Ukrayna'ya küçük bir özel kuvvetler birliği yolladığı iddia ediliyor. Rusya ise Belarus ile birlikte şubat ayında tatbikat planlıyor.



Kanada'nın da İngiltere gibi Ukrayna'ya silah gönderme kararı aldığı öne sürüldü. Global News kanalının isim vermeyen kaynaklarına dayandırdığı haberinde, 'NATO müttefiklerinin Ukrayna'ya karşı bir Rus saldırganlığını caydırma girişiminin bir parçası olarak Kanada'nın ülkeye küçük bir grup özel kuvvet göndereceği' iddia edildi. Ekibin 'Ukrayna hükümetine yardım etmenin yollarını belirleme ve gereklilik halinde Kanadalı diplomatları tahliyesi için plan geliştirmekle' görevlendirildiği öne sürüldü. Kanada Özel Kuvvetler Komutanlığı ise iddiayı doğrulamadı.

BELARUS'LA RUSYA ORTAK TATBİKAT YAPACAK

Ukrayna sınırındaki 100 bin askerinin işgal planı yapmadığında ısrarcı olan Rusya'ysa, Batılı ülkeler ve NATO'yla geçtiğimiz hafta yapılan güvenlik garantisi görüşmelerinden somut sonuç çıkmaması sonrasında Belarus'la ortak tatbikat planlıyor. Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Savunma Bakanı Viktor Hrenin ile toplantısında, "Şubat ayında (Rusya ile) tatbikata başlamayı planlıyoruz. Kesin tarihi belirleyip bize iletin ki savaşa hazırlanıyormuşuz gibi durup dururken bir yerlere birliklerimizi yığmakla suçlanmayalım" ifadelerini kullandı.

Rusya’nın, Ukrayna sınırı yakınında gerçekleştirdiği tatbikat için bazı bölgelerdeki askeri güçlerinin sayısını artırması, Ukrayna’nın doğusunda ordu ile milis güçleri arasındaki çatışmaların şiddetlendiği ve Batı ülkelerinin de Kiev’e silah tedarikini sıklaştırdığı bir döneme denk gelmişti. Kremlin yetkilileri, Rusya’nın askeri güçlerini kendi toprakları üstünde bir yerden bir diğerine sevk etmesinin kimseyi endişelendirmemesi gereken bir konu olduğunu vurguluyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar