AKP içinde kavga kızıştı: Partililer ve 'ak troller' hesaplaşıyor

AKP içinde kavga kızıştı: Partililer ve 'ak troller' hesaplaşıyor
Gazeteci Haskoloğlu’nun tutuklanmasıyla başlayan sürece TBMM Başkanı Şentop dahil edilirken tartışmanın diğer ucunda ise Bakan Soylu’nun olduğu belirtiliyor.

Sosyal medya üzerinden AKP içi kavga devam ediyor. Birbirleri hakkında itibar suikastına kadar varan AKP’li isimler ile "ak troller" kamuoyunun gözü önünde hesaplaşmaya başladı.

Son tartışma kendisine e-Devlet’te kayıtlı çok sayıda verinin hackerler tarafından sızdırıldığını açıklayan ve çoğunluğu İçişleri Bakanlığı’na ait kişisel verileri paylaşan İbrahim Haskoloğlu, tutuklanarak cezaevine gönderilmesiyle alevlendi. Önce "Cumhur Frankfurt" isimli ak trol, daha önce Haskoloğlu ile görüşen TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a yönelik, tutuklanma göndermesi yapacak şekilde "Arkadaşa temiz tütün ve don lazımmış" ifadelerini kullandı.

Bu sözlere sosyal medya üzerinden hemen tepki gösteren Şentop, "Cumhur Frankfurt. Terbiyesizlik yapma" ve "Trollerle muhatap olmadım bugüne kadar. İlk defa bozuyorum prensibimi. Ama suret-i haktan görünüp iç operasyon çekenlere gereken cevabı vermek icap ediyor bazen" çıkışını yaptı. "Cumhur Frankfurt" isimli trol, daha sonra tweetini sildi ancak Şentop durmadı.

‘KİMİN, KİMİN SAHİBİ OLDUĞUNU HERKES BİLİYOR’

 Şentop, TBMM’de yaptığı açıklamada isim vermeden, "Kimin, kimin sahibi olduğunu herkes biliyor" ifadesini kullandı. Milletvekili arkadaşlarından tweet atmaması konusunda "tavsiye" aldığını da anlatan Şentop, "Uzun zamandır kayıt dışı siyasetle mücadele ediyoruz. Biz hep bununla mücadele ettik. Akşam bir sosyal medya saldırısı ile karşı karşıya kaldım. Ankara küçük yer, kimin, kimin sahibi olduğunu herkes biliyor. Sosyal medya saldırısına maruz kaldığımda arayan milletvekili arkadaşlarım, ‘Cevap verme, sahibiyle görüş’ dediler. Ben bunu uygun bulmadım, ben düz siyaset yaparım. Sosyal medya bunun mecrası değil, daha önce de cevap vermek gibi bir tutumum olmadı. Siyaset yapılacaksa bizim siyaset geleneğimizin ahlakına uygun olarak yapılmalı. Aynı siyasi görüşten gibi davranarak, bazı yerlere cevap yetiştirerek, kendilerince güç elde ettiğini düşünenler bunu şahsî çıkarları için kullanıyorlar. Kimsenin buna müsaade etmemesi lazım" sözleriyle tartışmayı iyice parti içine çekti.

‘SOYLU’YA YAKIN’ İDDİASI

Kamuoyunun önünde yaşanan parti içi kavganın ardından siyaset kulislerinde çok sayıda iddia da gündeme geldi. Tweetin sahibi Cumhur Frankfurt isimli kullanıcının İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yakın olduğu iddia edildi. Cumhur Frankfurt’un daha önce attığı tweetlerde de Soylu’ya övgülerde bulunduğu görüldü. TBMM Başkanı Şentop’un, "10 bin dolar alan siyasetçi" tartışmasında karşı karşıya geldiği Soylu’yu işaret ettiği ve "Kimin, kimin sahibi olduğunu herkes biliyor" sözlerini de bu nedenle kullandığı değerlendirmeleri yapıldı. Cumhur Frankfurt isimli trolün daha önce Soylu ile ilgili "Geçtiğimiz iki senede Murat Kurum, Süleyman Soylu ve Adil Karaismailoğlu’nun lastik çizmeleri bile CHP belediyelerinden daha çok çalışmıştır" ve "Süleyman Soylu’nun göreve devam edişinin şerefine şöyle 3-5 heval uçur da keyfimiz yerine gelsin @selcuk enişte" şeklinde tweetler attığı biliniyor.

ÜNAL ENGEL OLMADI

BirGün’ün aktardığına göre, Şentop ile Ak trol ve "sahibini" karşı karşıya getiren Haskoloğlu paylaşımlarından Saray’ın da haberdar olduğu söyleniyor. Haskoloğlu, tweetlerde yer alan bilgileri önce AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal ve İletişim Başkanlığı ile paylaştığını ancak paylaşım konusunda kendisine olumlu ya da olumsuz bir dönüş olmadığını açıkladı.

SARAY VE DİĞERLERİ

Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı sonrasında AKP içinde gruplar daha da belirginleşti. Hatta bazı klikler açıkça Erdoğan sonrasına çalışmaya başladı.

Berat Albayrak: İstifasına rağmen parti içinde etkisini sürdürüyor. İstanbul ve Ankara’da bazı belediyeler dışında 30’a yakın milletvekili ile direkt temas halinde. Başta görev yaptıkları olmak üzere bazı bakanlıklarda etkisi devam ediyor.

Süleyman Soylu: AKP örgütü içinde etkisi devam ediyor. Meclis grubunda bir elin parmağını geçmeyen desteğe sahip. Ama cüretini aldığı nokta MHP lideri Bahçeli ile kurduğu ilişkinden alıyor.

Gelenekçiler: Abdülhamit Gül çizgisinde kendini ifade etti. Partinin kriz anında ortaya çıkmayı bekliyorlar. Saray, partide etkisini kaybedenler hatta partiden ayrılmış olanlar dahil her kesim Milli Görüşçü ile temasları var.

Akar-Fidan işbirliği: Parti içinde çok güçlü olmasalar bile AKP’nin kaderini belirleyecek isimler olarak gösteriliyor. Erdoğan’ın bile siyaset belirlerken bakmak zorunda olduğu iki isim durumundalar. Klikler üstü tutum almaya özen gösteriyorlar.

Yeni ekip: Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdrü Hasan Doğan’ın şahsında tanımlanabilir. İkinci kuşak AKP’liler. İktidar içinde büyüyen hatta doğanlar var. Bazı bakanlıklarda çok aktifler. Bürokrasideki atamalarda gösterdikleri agresiflik partinin geri kalanını rahatsız edecek boyuta ulaştı.

‘GEMİ SU ALIYOR’

AKP içindeki gerginlikleri arttırdı. Çok sayıda partili, kamuoyunun önünde tartışmaya başladı. Bunlardan bazıları şöyle:

  • İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sedat Peker’den "10 bin dolar alan bir AKP’li siyasetçi" olduğunu iddia etti. Bu iddiaların ardından TBMM Başkanı Şentop, Soylu’ya bir mektup yazarak iddiaların odağındaki ismi sordu. Ancak Soylu bu mektuba uzun süre yanıt vermedi.
  • Eski Cumhurbaşkanlığı YİK üyesi Bülent Arınç, partisindeki bazı siyasetçileri açıktan eleştirdi.
  • Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Ethem Sancak, ABD’nin desteği ile iktidara geldiklerini söyledi. AKP tarafından kesin ihraç istemiyle disipline sevk edilen Sancak, partisinden istifa etti.
  • İktidara yakın İnternethaber sitesi yazarı Osman Diyadin, sosyal medya hesabı üzerinden AKP içindeki tartışmaya ilişkin, "Bir dostum diyor ki ‘Millet Ak Parti’ye oy vermek için bahane arıyor ama parti ile hükümet birlikte çalışamıyor!’ Haksız mı?" dedi. Bu sözlere yanıt veren AKP MKYK üyesi Şamil Tayyar, "Osman kardeş, o dostuna söyle; kimi bakanların kırıp döktüklerini sahada o beğenmediği teşkilatlar topluyor" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar