Kemal Sunal aramızdan ayrılalı 20 yıl oldu

Kemal Sunal aramızdan ayrılalı 20 yıl oldu
Türkiye'nin çok sevilen usta oyuncusu Kemal Sunal vefatının 20. yılında anılıyor. 26 yıllık kariyerinde çok sayıda tiyatro eserinin yanında 76'sı başrol olmak üzere 82 film sığdırdı.

Türk sinemasında her dönem çok izlenen filmlerin unutulmaz karakterlerinden biri olan usta oyuncu Kemal Sunal, vefatının 20. yıl dönümünde yad ediliyor.

Sunal için bugün Zincirlikuyu'daki kabri başında tören düzenlenecek.

Tam adı Ali Kemal Sunal olan usta oyuncu, Mustafa Sunal ile Saime Hanım'ın ilk çocuğu olarak 11 Kasım 1944'te İstanbul Küçükpazar semtinde dünyaya geldi. Ailesi Malatyalı olan Kemal Sunal'ın daha sonra Cemil ve Cengiz adı verilen iki kardeşi daha oldu.

Kemal Sunal, ilk öğrenimini Mimar Sinan İlkokulu'nda, lise eğitimini ise 11 yılda bitirdiği Vefa Lisesi'nde tamamladı.

Henüz lisedeyken tiyatroya ilgi duymaya başlayan Sunal'ın yeteneğini felsefe öğretmeni Belkıs Balkır fark etti. "Sen oyuncu olmalısın" diyen Belkıs öğretmen, Sunal'ın babasını ikna ettikten sonra, usta oyuncuyu Kenter Tiyatrosuna götürerek, Müşfik Kenter ile tanıştırdı.

Kemal Sunal, profesyonel tiyatro oyunculuğuna 1966'da başladı. Kenter Tiyatrosu'nda ilk kez Deli İbrahim adlı oyunda sahneye çıkan başarılı oyuncu, canlandırdığı celladın yardımcısı rolüyle repliği olmamasına rağmen seyirciyi güldürmeyi başararak dikkati üzerine çekti.

Kenter Tiyatrosu'nda uzun süre kalmayan Sunal, oyuncu Bülent Kayabaş ile tanışmasına vesile olan ve henüz yeni kurulan Pendik Tiyatrosu'na katıldı. Pendik Tiyatrosu'nun maddi sorunlar nedeniyle kapanması sonrası, idol olarak gördüğü ve 4 yıl kaldığı Ulvi Uraz'ın tiyatrosuna geçen Sunal, ardından da Aksaray Küçük Opera'da, Ayfer Feray Tiyatrosu ve Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda sahneye çıktı.

Usta oyuncu, Devekuşu Kabare'de oynadığı "Dün Bugün" adlı oyunu izleyen Münir Özkul'u performansıyla etkileyince, Özkul, ünlü yönetmen Ertem Eğilmez'e, "Bak Ertem, bu çocuğa dikkat et. Bunda iş var." diyerek, Eğilmez ile Sunal'ın tanışmasını sağladı.

Sunal, Eğilmez'in 1973'te çektiği Tatlı Dillim filminin kadrosuna katılarak sinemaya ilk adımı attı. Sunal bu film ile Münir Özkul, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Tarık Akan, Halit Akçatepe ve Filiz Akın ile rol aldı.

Sanatçı, 1974'te Atıf Yılmaz'ın yönettiği Salako filminin ardından 1975'te rol aldığı Zeki Ökten'in Hanzo ve Şaşkın Damat filmlerinde başrol oynadı. Türk sinemasının en parlak yıllarından biri olan 1975'te, Rıfat Ilgaz'ın eserinden Ertem Eğilmez'in beyaz perdeye uyarladığı "Hababam Sınıfı"nda usta isimlerle birlikte rol alan Sunal, filmin ardından Şaban ve İnek Şaban lakaplarıyla tanınır oldu.

1976'da rol aldığı Süt Kardeşler, Hababam Sınıfı Uyanıyor, Tosun Paşa, Sahte Kabadayı, Meraklı Köfteci ve Kapıcılar Kralı gibi unutulmazlar arasına giren 6 filmde, 5 farklı yönetmenle çalıştı.



Usta oyuncu, Rıfat Ilgaz'ın Hababam Sınıfı eserinin sinema uyarlamasında canlandırdığı İnek Şaban tiplemesi başta olmak üzere, birçok filmde özgün fiziği ve hayat verdiği tiplerin halka olan yakınlığı nedeniyle kısa zamanda Türkiye'nin en sevilen oyuncularından biri oldu.

Sanatçı, 26 yıllık sanat hayatı boyunca oynadığı tiyatro oyunları hariç 6'sı yan rol, 76'sı başrol olmak üzere 82 film sığdırmayı başardı.

Sunal, Kapıcılar Kralı filmiyle 1977 Antalya Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü aldı. Sanatçı ayrıca 1989'da Düttürü Dünya filmindeki rolüyle Ankara Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü alırken, 1998'de de Antalya Film Festivali'nde Yaşam Boyu Onur Ödülü'ne layık görüldü.



Sinema ve tiyatronun, gülen ve güldüren yüzü Sunal, bir yandan tiyatroya devam ederken şu anki adı Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi olan Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksekokulu'nda 2 yıl öğrenim gördü. Buradaki eğitimini yoğun tiyatro turneleri sebebiyle yarım bırakan Sunal, 1992'de çıkan "ğrenci affı sonrasında üniversitenin 2. sınıfından devam ederek, 51 yaşındayken 1995'te mezun oldu.

Uçak fobisi olduğu bilinen ve hayatında daha önce hiç uçağa binmeyen Sunal, oynayacağı son film Balalayka'nın 3 Temmuz 2000'de filmin çekimlerine başlamak için Trabzon'a gitmek üzere bindiği uçakta kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

Öne Çıkanlar