Rusya’nın bir sonraki başkanı kim olacak?

Rusya’nın yeni devlet başkanına ihtiyacı var. Halk bunun kim olabileceğini merak ediyor. Hangi adaylar var?

Son dönemde Rusya basını sıradaki devlet başkanı kim olacak sorusunu soruyor. Son 21 yıldır V. Putin devlet başkanı ve bu Brejnev'in 18 yılık iktidarından 3 yıl fazla, Çar Nikolay'ın 22 yılllık iktidarındansa 1 yıl azdır. Tabi ki 2008 - 2012 yılları arasında hukuki olarak devlet başkanı Medvedev idi ama gerçeğinde Putin yönetmeye devam ediyordu. Bu yaz anayasanın bazı maddelerini değiştirilmesi onaylaması yapıldı ve devlet başkanının daha önceki başkanlık süresi sıfırlandı. Böylelikle yasal olarak Putin 2036 yılına kadar devlet başkanı olabilecek. Tabi ki o zaman 84 yaşına gelmiş olacak. İnsanların hayatı sonsuz değil elbette. Yaşlılık, hastalıklar ve benzer şeyler var. Eğer şimdi 68 yaşında ise demek ki 2024 yılında 72 yaşında olacak. Erkekler için bu yaş kritik sınırdır ve bu yaştan sonra insan dönülmez bir döngüye giriyor. Her türlü aktivite zorlaşıyo ve her an her şeyin olabileceği bir süreç başlıyor.

21 yıl boyunca görev yapmak zor bir şey, 3 yıl daha eklersen 24 yıl olacak yani insan temelden yoruluyor. O kadar ki görevlerini yerine getirmek çok zorlaşıyor özelikle de eğer ülke ağır ekonomik krize girerse. Şimdi Rusya öyle bir krizin sınırına dayanmış durumda. 

Rusya’nın yeni devlet başkanına ihtiyacı var. Halk bunun kim olabileceğini merak ediyor. Hangi adaylar var?

Bence sonraki devlet başkanı Dimitri Medvedev olacak. Şimdiden onu bu göreve hazırlamaya başlamışlar gibi, ona özgü bir görev de oluşturdular Güvenlik Konseyi'nde. Onu politika ve kamunun gözü önünden boşuna uzaklaştırmadılar. Yani insanlar onu unutsun ve eski olumsuz bakış açısı geçsin diye.

Ne şu anki Başbakan M. Mişustin ne de Moskova Belediye Başkanı S. Sobyanin, Medvedev’e rakip olamazlar ve siyasi ağırlık boyutuyla onu aşamazlar. Şu anda Covid-19 salgını yayılmaya devam ediyor ve bu yayılmayı durduramıyorlar iktidarda olanlar. Medvedev ise bu mücadeleye bulaşmamış. Mişustinin başarısızlıklarından dolayı Medvedev’in reytinglerinin tekrar yükselişte olduğunu söyleyebiliriz. Yine eskide olduğu gibi iktidar partisinin lideridir ve sistem içindeki liberal kanadın önderidir. 2000 yılından bu yana ülkeyi yurtseverlik maskesini giyen bu liberaller yönetiyor.

İktidar sistemi ve bizzat Putin Medvedev’e güveniyor. Çünkü 2012 yılında kendini ispatladı ve iktidarı tekrar Putin’e geri verdi. 1990 yılından bu yana sistemin içinde yer alan Medvedev hem devlet başkanı olarak, hem başbakan olarak ve hem de aldığı farklı görevler neticesinde kendini sisteme ispatlamış bir insan. Öyle basit görünüşüne aldanmamak lazım. Gerçeğinde çok zeki, düşünce yetisi olan, otoriter bir insandır. Bunun birçok ispatı var. Tabi ki bu zekasını ve düşüncesini halkın hizmetine değil de sisteme adamış bir insandır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi