Kuirfest İstanbul'da son 2 gün!

Kuirfest İstanbul'da son 2 gün!
KuirFest, geçtiğimiz dokuz yıl boyunca dünyadan ve Türkiye’den yüzlerce kuir hikayeyi ve çok çeşitli lubunya hallerini film gösterimleri, söyleşi ve atölyelerle festival severlere sunuyor.

Geçtiğimiz 9 yıl boyunca dünyadan ve Türkiye’den yüzlerce kuir hikayeyi ve çok çeşitli lubunya hâllerini film gösterimleri, söyleşi ve atölyelerle festival severlere sunan KuirFest, 10. kez kapılarını aralıyor. 10. Pembe Hayat KuirFest’in İstanbul ayağı 30 Eylül'de başladı. Peki festivalin 2 Ekim ve 3 Ekim programında neler olacak?

DANİMARKA YAPIMI BİR SERİ

Festival bu yıl Kuir Diziler seçkisinde bir diziyi ağırlıyor: Minço Ağrısı (Ondt i Røven). Rikke Kolding’in yönettiği, 8 bölümlük Danimarka yapımı seri; taşradan Kopenhag’a gelen Tessa’nın kuirliğini, komünitesini keşfedişini gözler önüne seriyor. Dizinin 2 Ekim Cumartesi günkü gösteriminin ardından Institut français’te Saadat Munir’in katılımıyla bir söyleşi de gerçekleştirilecek.

MONİKA TREUT’UN GENDERNAUTS'U YENİDEN

KuirFest bu yıl kÜLT seçkisinde çok özel bir filme yer veriyor: Dünya kuir sinemasının öncü isimlerinden Monika Treut’un Cinsiyet Kimlikleri (Gendernauts: A Journey Through Shifting Identities), festivalin 10. yılına özel yeniden gösterimde. Monika Treut da İstanbul programına dâhil oluyor ve 2 Ekim Cumartesi günü Feminist Mekan’da bir söyleşi yapıyor.

TÜRKİYE'DEN HAYALİMDEKİ SAHNELER

Türkiye’den çıkan kuir yapımların yer aldığı Ğ seçkisinde bu yıl yer alan Hayalimdeki Sahneler ve Patrida gösterilecek. Hayalimdeki Sahneler’in 25 Eylül Ankara ile 2 Ekim İstanbul gösterimleri ve yönetmen katılımlı söyleşileri, aynı zamanda Metin Akdemir’in komüniteyle bir arada filmi üzerine gerçekleştireceği ilk söyleşiler olacak. Geçtiğimiz yıl Zeliş Deniz Kuir Sinema Ödülü’nün de sahibi Ayça Damgacı ve Tümay Göktepe’nin yönettiği Patrida’nın söyleşisi ise 3 Ekim Pazar, Institut français’te.

Festivalin bu yılki diğer sürprizi Türkiye’den Kısalar. Bu yılda düzenlenen seçki, Ankara’da açılış filmi olarak perdeye taşınıyor, ardından film ekibi ve oyuncu katılımlı söyleşiler düzenleniyor. Listede neler mi var? Umut Derin Eroğlan’dan Kekre, Mira Çelik ve Yiğit Gürlek’den Gullüm, Esra Özban’dan Eve Dönüş, Fehmi Öztürk’den Free Fun, F. Nur Özkaya’dan Sudan Çıkmış Balık, Irmak Karasu’dan Mamaville ve Cedoy’dan Komşu. Türkiye dışındaki kısalar ise lubunya tarihi, görünür lubunyalık, direniş ve mücadele temalarıyla şekillenen üç bölümde: Olay Lubunya, #DirenAyol! ve Yıllar Affetmez!.

Eleştirel Erkeklik: Trans Maskülen Deneyimler söyleşinin yanında Vogue! ve K’nın Sesi: Kadınların & Kuirlerin Sesinden Podcast Üretimi atölyelerini atlamamakta yarar var. Ayrıntılı bilgi ve program için Pembe Hayat KuirFest’in web sitesine bakabilirsiniz. (bantmag)

Öne Çıkanlar