'Kürtlere düşünülen operasyon Yeşiller'in feminist dış politikasının turnusol testi olacak'

'Kürtlere düşünülen operasyon Yeşiller'in feminist dış politikasının turnusol testi olacak'
'Medico International' adlı sivil toplum kuruluşu 'Erdoğan, Kürt kontrolündeki Kuzey Suriye'de bir tampon bölge oluşturmak istiyor' diyerek uluslararası toplumu harekete geçmesi için uyardı.

+GERÇEK- Almanya merkezli insan hakları örgütü Medico International'in Suriye, Türkiye, Irak Danışmanı Anita Starosta Berliner Zeitung'a 'Erdoğan'ın savaşı engellenmeli' başlıklı yazı yazarak Türkiye'nin daha önce Irak; Kürdistan Bölgese Yönetimi ve Kuzey Suriye topraklarına yaptığı askeri operasyonların yarattığı insan hakları ihlallerine dikkat çekti.

Bölgedeki durumu yakından takip ettiğini ifade eden Starosta, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kuzey Suriye'ye yeniden askeri bir operasyon düzenlenmesine feminist ve değer temelli dış politika yürütmeye söz veren Almanya hükümeti başta olmak üzere tüm NATO ülkelerinin karşı çıkması gerektiğini yazdı:

Türkiye Cumhurbaşkanı, Kürt kontrolündeki Kuzey Suriye'de bir tampon bölge oluşturmak istiyor. "Medico International" adlı STK uyarıyor: Uluslararası toplum harekete geçmeli.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan kendisini Ukrayna savaşında tarafsız bir arabulucu olarak sunarken, Nisan ayı ortasında Kuzey Irak'a askeri müdahale başlattı ve Almanya Federal Meclis araştırma servisi askeri müdahaleyi uluslararası hukuka aykırı olarak sınıflandırdı. Ayrıca İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya kabulünü - sözde "terörist yardım" gerekçesiyle engellemeye çalışırken şimdi de kuzeydoğu Suriye'de özerk olarak yönetilen Kürt bölgelerine geniş çaplı bir saldırı düzenleceğini duyurdu. Görünüşe göre Erdoğan kırılgan jeopolitik durumu Kürt nüfusuna ve Kürtlerin özerklik taleplerine bir kez daha saldırmak ve ayrıca dikkatleri Türkiye'deki iç siyasi zorluklardan başka yöne çekmek için kullanıyor. Çünkü seçimler yaklaşıyor. Anketler AKP'nin çoğunluğu kaybettiğine işaret ediyor.

Erdoğan, uluslararası ortaklarından kamuoyu önünde önemli bir eleştiri gelmemesi karşısında bir kez daha cesaretlendi. Yapmayı planladığı askeri müdahaleyi şu anda Suriye'nin üçte birini oluşturan etnik ve dini azınlıkların eşit koşullarda bir arada yaşadığı kuzey Suriye'de Kürt güçler tarafından kurulan özyönetimden sözde gelen tehditle haklı çıkarmaya çalışıyor. Savaş tehditlerinin bir başka nedeni: Mayıs ayının başında Erdoğan, bir milyon Suriyeli mültecinin Suriye'nin kuzeyinde özel olarak oluşturulmuş "yerleşim yerlerine" geri gönderileceğini ve yeniden yerleştirileceğini duyurması. Bunun için Kürtlerden etnik olarak arındırılmış birbirine bağlı bir alan gerekiyor.

EN SON 2019'DA BÖLGEYE ASKER GÖNDERDİ

Erdoğan, Türkiye'nin güney sınırı ile Suriye'nin kuzey sınırı arasında sözde bir güvenlik bölgesi kurmakla ilk kez tehdit etmiyor. Bu türden son bir tehdidi, 2019 sonbaharında, yerel nüfusun bugün hala acısını çektiği bir saldırganlık savaşı yaptı.

O sırada ABD Başkanı olan Trump, koruma gücü olarak hala devriye gezen ABD birliklerinin sınır bölgesinden çekildiğini duyurdu. Türk ordusu radikal İslamcı milislerin de katılımıyla saldırıya geçti ve yüz binlerce insan bombalama ve saldırı korkusuyla sınır bölgesinden kaçtı. Bugüne kadar Türk paralı askerleri, çoğunluğu Kürt olan yerel nüfusu vahşice kovdu, evlerine ve topraklarına el koyarak bölgeyi işgal etti.

O zamandan beri on binlerce insan derme çatma mülteci kamplarında mahsur kaldı ve geri dönmeyi bekliyor. O zamandan beri insan hakları örgütleri yüzlerce işkence, yerinden etme ve toprak gaspı vakasını belgeledi. Ancak bunun insan haklarını ihlal eden sorumlular için hiçbir sonucu olmadı. Uluslararası ceza mahkemeleri önüne bir iddianame gelmesi çok uzakta. O zamanlar Türk milisleri sınır şeridinin sadece küçük bir bölümünü işgal etmeyi başardı ve Erdoğan son yaptığı duyuruyla şimdi bu projeyi tamamlamak istiyor.

Erdoğan'ın şimdi yeniden güvenlik bölgesi talebini gündeme getirmesine şaşırmamak gerekiyor çünkü şimdiye kadar kimse onu durdurmadı. Kuzey Suriye'deki bireysel insani projeleri finanse eden İsveç ve Finlandiya siyasetine yönelik bloke edici tutumu, şimdiye kadar neredeyse hiç karşılık vermedi. NATO ortakları İsveç siyasetinin arkasında durup Erdoğan'ın suçlamalarını reddetmek yerine geçen haftadan bu yana arka plan görüşmeleri yapıyorlar.

Bu durum şimdi İsveç'in Kuzeydoğu Suriye'ye resmi yardımı kesmesi ve bunun yerine Kürt aktivistlere kendi ülkelerinde zulmetmesi için baskı altında olduğunu gösteriyor. Silah ambargosunun kaldırılması ve ABD F-35 savaş uçaklarının teslimatlarının askıya alınması gibi diğer talepler de müzakere masasında. Geçen hafta İngiltere, Türkiye'ye silah ve silah ihracatı üzerindeki tüm kısıtlamaları kaldırdı. Bunlar, 2019'da Suriye'nin kuzeyindeki hukuka aykırı saldırı savaşından sonra getirilen yaptırımlardı.

Aylardır, kuzey Suriye sınır bölgesinde neredeyse her gün Türkiye'nin insansız hava araçları saldırıları gerçekleşiyor. Ancak, bu müzakerelerde bir rol oynamıyor. Bu saldırıların uluslararası hukukta hiçbir temeli yok. Uluslararası toplum ve NATO ortakları tarafından kesinlikle kınanmalıdır. Bu tür bir savaş politikasına son vermek için çalışmak gereklidir.

Bu yıl Nisan ayında bölgede bir hafta kaldığım süre boyunca, sürekli olan bu saldırıların yerel nüfusa yüklediği yükü bizzat görebildim. Kobanê veya Qamişlo gibi büyük şehirlerin çoğu söz konusu sınır şeridinde yer almaktadır. Ölümcül hava saldırıları tekrar tekrar gerçekleşiyor. Böyle anlarda önemli bir uluslararası destek veya tanınma olmaksızın yerinde yardım sağlayan sadece bizim de partner organizasyonumuz Kürt Kızılayı'nın acil durum çalışanları gibi yerel kuruluşlardır.
Böyle zamanlarda onlara bağış ve destek verilmelidir, çünkü hâlâ ihtilaflı olan bir bölgede barış ve insan haklarına dayalı bir politikanın işlemesinin tek yolu budur. Yerinde görüştüğüm yerel ortaklardan endişeyle sorduğum sorulara rutin yanıtlar alıyorum: En kötüsüne hazırlanın, alışılan şey bu, artık burada kimse uluslararası destek beklemiyor.

Neredeyse on yıldır, kuzeydoğu Suriye'de özyönetim demokratik ilkeleriyle galip geldi. Bu, AB ve NATO'da, artık Erdoğan'ın ve AKP hükümetinin insanlık dışı tavrına dayanmayan, bunun yerine özyönetimin çabalarını tanıyan bir siyasi rota değişikliği çağrısı yapmak için yeterli bir sebep olacaktır. Sürdürülebilir, barışçıl çözüm.

Bu gelişmeler izlenirse, uluslararası toplumun ve Almanya federal hükümetinin tavırları genellikle çelişkili görünür. Rusya'nın Ukrayna'daki saldırgan savaşına karşı insan ve uluslararası hakları savunmak için silah ve silahların teslimi kararlaştırılırken - ve milyarlarca yardım sözü verilirken - NATO üyesi Türkiye, aynı değerleri pek çokları için neredeyse hiç rahatsız etmeden sonuçlarından korkmadan yıllarca göz ardı etmeyi başardı.

Burada biraz daha az çifte standart kesinlikle uygun olacaktır, özellikle de Erdoğan'ın savaşı nedeniyle kaçmak zorunda kalan kurbanlar için. Federal hükümet ve şu anda Yeşiller tarafından yönetilen dışişleri bakanlığı için bu, feminist ve değer temelli olarak tanımlanan dış politikanın gerçekten bir anlamı olup olmadığına dair bir turnusol testi olacak.

Öne Çıkanlar