Kuru ekmekle ‘Ohhh ohh!’ yazalım mı?

Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde kira gelirlerinin devir tutarı toplamı 630 bin 79 TL’den hesap cetveline aktarılırken 3 milyon 624 bin TL’ye fırladı. Nedenini, nasılını bulamamış Sayıştay!

Bakan Soylu’nun HDP’li belediyeleri kast ederek "paralar millete gidiyor oh-oh-ohh" sözleri, eroin paketleriyle masalara yazılacak (!) kadar manidar şekiller aldı.

Emniyet, herhalde 2019 yılında yedek ödenekten kullandığı 8.9 milyar lirayla "Oh, ohh" yazacak değildi...

Evet, Sayıştay’ın 2019’a dair genel raporlarında yer alan bilgilere göre; başta Diyanet olmak üzere, 53.4 milyar liralık yedek ödeneğin de 53.3 milyar lirası kullanıldı. 

Sayıştay’ın belediyelere dair açıklanan 2019 raporunda ise "PKK’ya yardım etmekle" suçlanıp hapse atılan HDP’li belediye eşbaşkanlarına ve yönetimlerine ait bir "usülsüzlük" tespit edilememiş...

Buna karşılık, kayyımlı belediyelerdeki yolsuzluklar yine var. Tahminen, bunlar da aysbergin ucu.

Ama ne hikmetse bunlardan dahi bahis yok.

Sarayın malum basın bültenleri ve temsilcileri, muhalif belediyelere ait tespitlerden başkasını görmüyor.

Şok-şok-şok...

BELEŞ ULAŞIM KARTINI DA ANCAK CB VEREBİLİR

Sayıştay’a göre İBB’nin 4 yaş altındakilere ve annelerine verdiği ücretsiz ulaşım kartı "usülsüz" çünkü ancak Cumhurbaşkanı bu yetkiye sahip!

Başka? İSPARK ücretleri, mevzuatta belirlenen sınırın üstündeymiş- bu arada İstanbul’da en ucuz park yeri hâlâ İSPARK’ta...

Araç kiralamada "hata"lar varmış.

Ayrıca, 8 milyon 514 bin küsur liranın "muhtelif mal ve hizmet alımları" için, mevzuata aykırı harcamalarda kullanıldığı belirtilmiş. İBB Başkanı İmamoğlu, 115 bin çocuğa dağıtılan sütü ve üniversitelilere sağlanan eğitim desteğinin bu harcamalar dahilinde olduğunu açıkladı.

Peki Sayıştay’ın raporundan, Sarayın basın bültenlerinde yer almayan usülsüzlükler ne?

Haberi Evrensel gazetesinden alalım:

  1. 25 belediyede özel kalem müdürlükleri, sınavsız atamalar için kullanıldı. Liyakat kime gerek değil mi, torpil varken...
  2. Usülsüz ihaleler, haddinden fazla borçlanmalar, yandaşlara tahsis edilen taşınmazlar gibi kamunun milyonlarca lira zarara uğratıldığı gibi pek çok örnek raporlara yansıdı.

KAYYIMLARDAN UÇUŞAN YÜZER MİLYON LİRALAR

Misal, AKMHP’nin yönettiği Denizli Büyükşehir, 792 milyon lira dolayında olan yasal borçlanma sınırını 580 milyon lira aşmış...

Ayrıca Denizli, kanuna aykırı ihaleler, usulsüz harcamalar, işçilerin yıllık izinlerini kullandırtmamasıyla da rapora yansıdı. "Mevzuata aykırı" bulunan harcama miktarı 7 milyon TL ile İstanbul’a erişmiş.

Gelelim Süleyman Soylu’nun "oh ohhh" çektiği kayyımlı belediyelere:

  • Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde, pazarlık usulüyle 17 milyon TL'lik ihale yapıldı. 11 milyon 152 bin TL değerinde ihalesiz işlem yapıldı.
  • Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde kira gelirlerinin devir tutarı toplamı 630 bin 79 TL’den hesap cetveline aktarılırken nasıl olduysa 3 milyon 624 bin TL’ye fırladı. Nedenini, nasılını bulamamış Sayıştay!
  • Van’da araç kiralama işinin mevzuata aykırı yapıldığı ve otopark inşası için gelen gelirin "amaç dışı" kullanıldığı kaydedildi.

Sayıştay raporlarından bahsederken, Sözcü’den iki yazarın yakın zamandaki yazılarını okumanızı tavsiye ederim:

Murat Ağırel, şehir hastaneleri hakkında değil halkın ve milletvekillerinin, Sayıştay’ın dahi bilgi alamadığını yazmıştı: Bu hastanelere devletin kasasından verilen garanti para ne kadar, belli değil! 

Çiğdem Toker ise Sayıştay raporunda, Merkez Bankası bütçesinden personel ve ailelerine özel sigorta için 39 milyon TL ödendiğini yazdı. Ayrıca "temsil ve ağırlama" kısmında da yasal sınırlar kat be kat aşılmış: 15 milyon TL’cik, bişey değil!!!

Sayıştay raporlarına yansıyabildiği kadarıyla "OHHHH OH" kotamı doldurdum- bugünlük.

Keşke bu ohh’ları muhalefet de tek tek yazsa: Paket eroinle değil, kuru ekmekle!

Not: "Kuru ekmek yiyorsalar aç değiller demektir" sözleri ile tepki çeken AKP’li Denizli Milletvekili Şahin Tin, yediği kebapların ücretini Denizli'nin Çivril Belediye Başkanlığı’na yazdırmış. Ohhhh, Oh! Afiyet olsun… 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehveş Evin Arşivi