Lavrov ile Çavuşoğlu Ankara'da görüştü: Ukrayna, mayınsızlaştırmaya hazırsa biz de hazırız

Lavrov ile Çavuşoğlu Ankara'da görüştü: Ukrayna, mayınsızlaştırmaya hazırsa biz de hazırız
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile Ankara'da bir araya geldi. Görüşmede Ukrayna'da tahıl koridoru açılmasının yanı sıra Suriye'de gündeme geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Ukrayna'da tahıl koridoru açılmasıyla ilgili Birleşmiş Milletler'in (BM) önerisini desteklediğini söyledi.

Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ikili ve bölgesel konuları ele almak üzere bir araya geldi. Çavuşoğlu, Lavrov ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen basın toplantısında  yaptığı açıklamada,  "Ukrayna'ya açılacak buğday koridoru için BM, Rusya, Ukrayna ve Türkiye arasında oluşturulabilecek bir mekanizmadan bahsediyoruz. Türkiye olarak uygulanabilir bir plan olarak görüyoruz". dedi.

Çavuşoğlu, "Dünyanın hem Ukrayna hem de Rusya'dan ihraç edeceği ürünler varsa bunun önünü hep birlikte açmamız gerektiğine inaniyoruz." ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanı, iki tarafın da müzakere masasına dönmeleri konusunda son haftalarda iyimser bir tablonun ortaya çıktığını ifade etti ve Türkiye'nin yeniden görüşmelere ev sahipliği yapabileceğini söyledi.  

Çavuşoğlu, "Biz müzakereye dönme konusunda birkaç hafta öncesine göre daha olumlu bir atmosferin olduğunu görüyoruz." dedi.

SURİYE KONUSUNDA NELER GÖRÜŞÜLDÜ?

Türkiye'nin Suriye'de düzenleyeceği operasyonla ilgili bir soru üzerine Çavuşoğlu, "Hem Suriye'nin toprak bütünlüğünü tehdit eden hem bize yönelik tehditlerini artıran terör örgütlerinin bu ülkeden temizlenmesi gerekiyor." dedi.  

Aynı soruya yanıt veren Lavrov ise "ABD'nin Suriye'de gayri meşru şekilde bir takım örgütleri beslediği" görüşünü dile getirdi ve "Türk dostlarımızın, dış güçler tarafından Suriye sınırlarında oluşturulan tehditlerle ilgili hassasiyetlerini dikkate alıyoruz. " dedi.

"UKRAYNA MAYINSIZLAŞTIRMAYA HAZIRSA BİZ DE HAZIRIZ"

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise buğday sevkiyatı için Karadeniz'de koridor oluşturulması konusunda Türkiye'nin çabalarına büyük önem verdiklerini bildirdi.

Lavrov, Karadeniz koridoru için, "Ukrayna tarafı mayınsızlaştırma faaliyetlerine hazırsa biz de hazırız. Ukrayna limanlarından çıkan gemilerin güvenliğini her türlü çalışmaya hazırız. Bunu Türk mevkidaşlarımızla el ele yapmaya hazırız." ifadesini kullandı.

Ukrayna'yı uzlaşmaya yanaşmamakla suçlayan Lavrov, "Top artık Ukrayna'nın sahasında." dedi.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgali ile ilgili Moskova'nın görüşlerini yineleyen Lavrov: "Askeri harekatlarımızın hedeflerini kamuoyu çok iyi biliyor ve bu hedeflere ulaşacağız." dedi.

Görüşmede Suriye ve Ukrayna'daki son gelişmeler, tahıl tankerlerinin Karadeniz'de güvenli yolculuğu, Karadeniz ve limanlara güvenli giriş-çıkışı ile Rusya ve Ukrayna'nın bu konuda yaşadığı endişeler öncelikle gündeme geldi.

GÖRÜŞMEDE HANGİ KONULAR ELE ALINDI?

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından yürütülen ateşkes ve barış müzakerelerine iki kez ev sahipliği yapan ve hem Kiev hem de Moskova ile "denge politikası" izlemek adına ilişkilerini koruyan Ankara’nın vereceği mesajlar dünya başkentlerinde merak konusu oldu.

Türkiye’nin Suriye’ye yapacağı olası askeri operasyon öncesi bu ziyaretin gerçekleşmesi bu ülkede uzun bir süredir birlikte hareket eden Ankara ve Moskova’nın sahadaki son durumu gözden geçirmesi açısından da önemli bir fırsat olarak görülüyordu.

Karadeniz'de güvenli koridor oluşturulması, özellikle tahıl taşıyan tankerlerin Karadeniz'e ve limanlara giriş çıkışı ile ilgili konuların görüşülecek olması da küresel gıda güvenliği açısından bütün dünyanın dikkatle izlediği bir gündem başlığı oldu.

Öne Çıkanlar