İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası'na polis müdahalesi: En az 20 kişi gözaltına alındı

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası'na polis müdahalesi: En az 20 kişi gözaltına alındı
İstanbul'da düzenlenmesi planlanan LGBTİ+ Onur Yürüyüşü bu yıl da yasaklandı. Taksim'in ara sokaklarında bir araya gelen yurttaşlara ise polis müdahale etti.

ARTI GERÇEK - İstanbul'da düzenlenmesi planlanan LGBTİ+ Onur Yürüyüşü bu yıl da yasaklandı. Onur Haftası Komitesi ise 'Sokaklar bizim' diyerek Taksim'de bir araya gelme çağrısı yaptı. 

Eyleme saatler kala bir araya gelmek isteyenlere polis müdahale etti. Ara sokaklara da giren polis, kafe ve barlarda oturanları da gözaltına aldı. Gözaltına alınan sayısı en az 20 olarak aktarıldı.

 Gözaltı sırasında sert müdahalede bulanan polis ekiplerine tepki gösterildi. 

AFP muhabiri Bülent Kılıç da gözaltına alınan isimlerden oldu. 

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası, sosyal medya hesabından yaptığı çağrıda, "'Halkın’ huzur ve güvenliğini korumak' ve 'genel ahlakı bozmak' için 26 Haziran Cumartesi günü saat 17.00'da Taksim'de 19. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü'nde bir araya geliyoruz!" ifadelerine yer verildi. 

DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Sosyal medya hesaplarından dayanılma çağrısı da yapan İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası, "Dayanışmayı, kavuşmayı, onurumuzu kutlamayı çok özledik! Tüm lubunyaları ve LGBTİ+ hak savunucularını Cumartesi 17.00'da Taksim'e bekliyoruz" paylaşımında bulundu.

TAKSİM ABLUKA ALTINDA

Saat 17:00'da Taksim’de LGBTİ+ Onur Yürüyüşü olması planlanırken günler öncesinden İstiklal Caddesi'ne çıkan bütün sokaklara demir bariyerler konuldu. Bugün ise bütün sokak başlarına onlarca çevik kuvvet polisi, Akrep ve TOMA yerleştirilerek abluka arttırılmış durumda. 

POLİS BİR ARAYA GELENLERİ GÖZALTINA ALIYOR

Taksim Mis Sokak'ta bir araya gelen kişilere polis müdahale etti. Balo Sokakta ise 3 kişi gözaltına alındı.

'NEFES ALAMIYORUM'

AFP Muhabiri Bülent Kılıç'ı Mis Sokak'ta gözaltına aldılar. Kılıç, boğazına basılınca, "Nefes alamıyorum" dedi.

Akıllara ise ABD'de polis tarafından boğazına bastırılarak öldürülen George Floyd geldi. Floyd da, polislere son olarak "Nefes alamıyorum" demişti. 

BASIN METNİ YÜRÜYEREK OKUNDU

Basın metni, ara sokaklarda yürüyerek okundu.

Polisin müdahalesi nedeniyle bir araya gelerek basın metnini okuyamayan LGBTİ+'lar, ara sokaklarda yürüyerek basın metnini okudu. 

Onur Yürüyüşü Taksim'in ara sokaklarında devam ediyor. 

Cihangir'de ara sokakta LGBTİ+'ların yürüyüşüne engel olmaya devam eden polis, ses bombası ile müdahale etti. Gözaltılar oldu.

PİKNİĞE DE MÜDAHALE EDİLMİŞTİ

Geçtiğimiz Salı günü yine Onur Haftası etkinlikleri kapsamında Maçka Parkı'nda düzenlenmesi planlanan piknik de etkinlikten üç saat önce "kamu düzeni" gerekçesiyle yasaklanmış, polis gökkuşağı bayrağı taşıyanları parka almamış ve alandaki LGBTİ 'lara müdahale etmişti.     

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar