Mustafa Şentop'tan Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve bakanlara 7 uyarı: Yeterli ve tatminkâr yanıtlar verin

Mustafa Şentop'tan Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve bakanlara 7 uyarı: Yeterli ve tatminkâr yanıtlar verin
Meclis Başkanı Şentop, CHP'Lİ Özel’in 'yanıtsız' önergelere ilişkin başvurusunu cevaplandırdı. Şentop, cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakanlara 4 yılda 7 kez uyarı yazısı yazdıklarını söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, verdikleri soru önergelerine cumhurbaşkanı yardımcısı, bakanlar ve ilgili milletvekillerinden gelen "özensiz ve içeriksiz" yanıtlara ilişkin haziran ayı başında TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a başvurdu. CHP’li Özel, içeriğinde yanıt olmayan bin 147 adet soru önergesini gönderdiği Meclis Başkanı Şentop’tan "Meclis’in saygınlığı ve itibarını zedeleyen bu önergeleri" ilgili bakanlıklara iade etmesini ve bakanları "uyarmasını" talep etti.

Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre, CHP’li Özel’in bu başvurusuna 15 gün sonra Meclis Başkanı Mustafa Şentop’tan yanıt geldi. Şentop konuyla ilgili gerekli hassasiyeti gösterdiğini, cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakanlara son 4 yılda 7 kez uyarı yazısı yazdıklarını söyledi.

‘SORUMLULUK BİZE DEĞİL, CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI YA DA BAKANA AİT’

TBMM İçtüzüğü ve kanunlarla ortaya konulan esaslar çerçevesinde yürütme konusunda gerekli hassasiyeti gösterdiğini belirten Şentop, soru önergelerine yanıt verme sürecini düzenleyen içtüzük maddesini hatırlattı.

3 Haziran 2022 tarihi itibariyle cumhurbaşkanı yardımcısı veya bakanlara yöneltilmiş olan 56 bin 314 yazılı soru önergesinin süresi içinde cevaplandırılmadığını, 269 önergeyi gelen kağıtlar listesinde ilan ettiklerini, bu durumu 459 ayrı yazıyla önerge muhataplarına bildirdiklerini belirten Şentop, "Bunun dışında Anayasa ve İçtüzük'te Başkanlığımıza soru önergelerinin cevaplandırılmasına veya gelen cevapların içeriğine yönelik denetim görev ve yetkisi verilmemiştir. Dolayısıyla önergelerin cevaplandırılması noktasında Başkanlığımızın yetkisi önerge muhatabı ve sahibi arasında hakemlik yapmak değil yalnızca koordineyi sağlamakla sınırlıdır. Bu konudaki sorumluluk önergenin muhatabı olan ve cevabı gönderen Cumhurbaşkanı yardımcısı veya bakana aittir" yanıtını verdi.

4 YILDA 7 KEZ ‘TATMİNKAR YANITLAR VERİN’ UYARISI

Meclis Başkanı Şentop, CHP’li Özgür Özel’e gönderdiği yazısında yaklaşık 6 aylık zaman dilimlerinde cumhurbaşkanı yardımcısı ile bakanlıklara yazılı önergelerinin cevaplandırılma durumunu gösteren yazı yazıldığını, bu yazıda "Yazılı soru önergelerine süresi içerisinde cevap verilmesi ve verilecek cevapların TBMM'nin saygınlığına uygun olacak şekilde soruları tam olarak karşılayan, yeterli ve tatminkâr nitelikte hazırlanması" hususunun iletildiğini söyledi.

Şentop bu kapsamda 27’nci yasama döneminde, Cumhurbaşkanı yardımcısı ile bakanlıklara -tarihlerini de belirterek- 7 yazı yazdıklarını aktardı. 

Meclis Başkanı Mustafa Şentop tarafından verilen yanıtı değerlendiren CHP’li Özgür Özel, "Şentop imzasıyla gelen 1,5 sayfalık yanıttan açıkçası parlamento adına büyük üzüntü duyduğumuzu ifade etmem gerekir" dedi.

Şentop’un yanıtıyla "önergelere verilen yanıtların parlamentonun saygınlığına uygun olmadığını itiraf ettiğini" söyleyen CHP’li Özgür Özel, "Bu nedenle 6 ayda bir bakanlara ve Cumhurbaşkanı yardımcısına yazı göndererek önergelere süresi içinde ve parlamentonun saygınlığı çerçevesinde yanıt verilmesini talep ettiğini belirtmektedir" diye konuştu.

‘SORUNUN VARLIĞINI KABUL ETMEKTE’

Bakanların Meclis Başkanı imzalı bir yazıyı dahi dikkate almadığını ifade eden CHP’li Özel, "Demokrasilerin vazgeçilmez ilkesi olan kuvvetler ayrılığı ilkesinin, bu iktidar ve bu rejim döneminde nasıl ayaklar altına alındığını gösteren bu durumu düzeltmek ve parlamentoya eski saygınlığını kazandırmak boynumuzun borcudur. Mustafa Şentop, sorunun varlığını kabul etmekle birlikte, bu konuda Anayasa ve İçtüzükte kendisine verilmiş bir yetki olmadığını kaydetmektedir. Bu çerçevede Meclis Başkanına ve/veya Başkanlık Divanı’na yetki verecek bir İçtüzük değişikliği noktasında hazırlık yaptığımızı ve Meclis Başkanlığı’na bunu sunacağımıza da ifade ediyoruz" dedi.

Öne Çıkanlar