Merkez Bankası'nın faiz indiriminin Hazine'ye faturası 108 milyar lira

Merkez Bankası'nın faiz indiriminin Hazine'ye faturası 108 milyar lira
Dünya yazarı Alaattin Aktaş, 'Merkez Bankası faizi indirip kuru artırmakla, bırakın vatandaşın ve şirketlerin cebinden aldığını, Hazine'nin cebinden de 108 milyar lira almış oldu' dedi.

ARTI GERÇEK - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, enflasyondaki yükselişe rağmen savunduğu faiz indirimlerine eylülde 100 baz puanla başlayan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), ekim ayında da beklentilerin ötesinde 200 baz puan ile devam ederek, politika faizini yüzde 16’ya çekmişti.

Dolar/TL ise bu süreçte 8,85 seviyesinden 9,85'e kadar yükseldi.

Dünya yazarı Alaattin Aktaş’ın hesabına göre, aradaki 0,75’lik fark merkezi bütçeye ilave 108 milyar lira borç yükü getirdi. Aktaş, yazısında, eylül sonundaki verilere göre merkezi yönetimin 112,2 milyar dolar dış borcu, 31,7 milyar dolar da döviz cinsi iç borcu bulunduğunu belirtti.

Toplamda 144 milyar dolarlık borcun TL karşılığı ise dolar kurundaki oynamayla 108 milyar lira arttı.

Aktaş, "İç borç stokunun yaklaşık dörtte biri döviz cinsinden. 32 milyar dolardan söz ediyoruz. Faiz inip kur yükselmeye başlayınca ekimdeki 75 kuruşluk artış döviz cinsi iç borcu bir anda 24 milyar lira büyüttü. Hepsi bu olsa iyi... Merkezi yönetimin 112 milyar dolar da dış borcu var. 75 kuruşun bu borçtaki karşılığı da 84 milyar TL. Sonuçta iç ve dış borca binen kur yükü 108 milyar TL'yi buldu. Merkez Bankası'nın Hazine'ye armağanı!" dedi.

Aktaş'ın yazısındaki ilgili gölüm ise şöyle:

"Eylül sonundaki verilere göre merkezi yönetimin 112.2 milyar dolar dış borcu var. (Türkiye’nin brüt dış borcu haziran sonunda 446 milyar dolar.)

Yine eylül sonu verilerine göre 31.7 milyar dolar da döviz cinsi iç borç var. Yani merkezi yönetimin döviz cinsi iç ve dış borç toplamı yaklaşık 144 milyar dolar.

Dolar eylül sonunda 8.85 düzeyindeydi, şimdi ise 9.60 dolayında. Artış 75 kuruş. Çarpalım 75 kuruşu 144 milyar dolarla, sonuç 108 milyar TL.

Yani Merkez Bankası faizi indirip kuru artırmakla, bırakın vatandaşın ve şirketlerin cebinden aldığını, Hazine’nin cebinden de 108 milyar lira almış oldu. Bu para sonuçta kimin cebinden çıkacak dersiniz!

Şimdi gelin hep birlikte düşünelim; acaba faizi artırsak daha mı az zararlı çıkardık?"

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar