Merkez Bankası: Oynaklıklar enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturuyor

Merkez Bankası: Oynaklıklar enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturuyor
Merkez Bankası, ağustos toplantısının özetlerinde enflasyonda görülebilecek oynaklıkların ana eğilime yansımalarının para politikası duruşu açısından yakından izleneceği belirtildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini yüzde 19'da sabit tuttuğu ağustos toplantısının özetlerinde oynaklıkların enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturduğuna dikkat çekildi.

Özetlerde bu dönemde gelişmekte olan ülkelerden portföy çıkışlarının hisse senedi piyasaları kaynaklı olduğu, borçlanma senedi piyasalarına ise sınırlı girişler gözlendiği vurgulandı.

Gelişmiş ülkelerde uzun vadeli tahvil faizlerindeki oynaklık ve küresel finansal koşulların seyrinin gelişmekte olan ülkelere yönelen portföy akımlarına ilişkin riskleri canlı tuttuğu ifade edildi.

TCMB, son dönemde ithalat fiyatları ve yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışların yanı sıra, talep koşulları, bazı sektörlerdeki arz kısıtları, açılmanın etkisiyle yaz aylarında enflasyonda görülebilecek oynaklıkların ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyelerin, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturmaya devam ettiğini belirtti.

TCMB'ye göre uluslararası tarımsal emtia ve gıda fiyatlarındaki yüksek seviyelere ilave olarak, bazı ürünlerde iklim koşulları kaynaklı arz yönlü etkilerin açılma etkileriyle birleşmesiyle Temmuz ayında gıda fiyatlarında gözlenen artış, enflasyondaki yükselişte belirleyici oldu.

TCMB özetinde enflasyonun kısa dönemde, başta emtia fiyatları ve yönetilen/yönlendirilen fiyatlar olmak üzere arz ve talep yönlü çeşitli unsurların etkisiyle oynak bir seyir izlemesinin beklendiği ifade edildi.

Enflasyonda kısa vadede görülebilecek oynaklıkların ana eğilime yansımalarının para politikası duruşu açısından yakından izleneceği vurgulanırken sıkı parasal duruşun; enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve finansal piyasa gelişmeleri bağlamında dışsal ve geçici oynaklıklara karşı önemli bir tampon işlevi göreceği belirtildi.

Öne Çıkanlar