MÜSİAD ilk kez Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tam destek vermedi

MÜSİAD ilk kez Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tam destek vermedi
Erdoğan'ın 'zincir marketlerin sıkı denetim altına alınması' ile ilgili ne düşündüğü sorulan MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, yönetim kurulu ile istişareden sonra konuşabileceğini söyledi.

ARTI GERÇEK - Dünya Gazetesi yazarı Sadi Özdemir'in bugünkü yazısına göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uzun süredir enflasyonla mücadele konusunda, "Faiz enflasyonun sebebidir, sonucu değildir" diyor ve faizlerin indirilmesini istiyor. Yakın zamanda da ‘zincir marketlerin yüksek enflasyonda önemli katkısı olduğunu’ belirterek, bu marketlerin çok sıkı denetleneceğini açıkladı. Ayrıca Türkiye genelinde 1000 adet tarım kredi kooperatifi ürünlerinin satılacağı market açılması talimatını verdi.

Özdemir, yazısında şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bence Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, faiz indirimindeki ısrarının arkasında iki önemli güven veren gelişme de var. Bunlardan biri döviz rezervlerindeki istikrarlı düzelme. İkincisi ise ‘ihracattaki müthiş başarı ve turizmdeki kısmi iyileşme’ ile sağlanan döviz bolluğu. Bu yılın son üç ayında da aynı performans sürerse ihracat 220 milyar dolara, turizm gelirleri 15-20 milyar dolara, yurt dışı müteahhitlik gelirleri ve doğrudan yabancı sermaye girişi de en az 10 milyar dolara ulaşacak. Toplamda 250 milyar dolar dış gelir, kurlarla ilgili kaygıyı büyük ölçüde azaltıyor olsa gerek.

İktisatçıların çoğu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faizle ilgili görüşlerine katılmıyor. Onlara göre, faizin enflasyonu yükselten etkisi pek yok ve faizi enflasyon belirler. Faizi enflasyonun altına indirirsen, piyasa kabullenmez, kurlar da boş durmaz ve TL karşısında yükselişe geçer. Böylece hem faiz hem kurlar yeni zamları getirir. Tabii ki iktisatta kesin doğrular ve yanlışlar azdır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yüksek enflasyonu yenmek için ‘zincir marketlerin çok sıkı denetim altına alınması’ konusundaki kararı ise liberal iktisatçılar ve sürpriz bir şekilde sosyal demokrat CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu tarafından eleştirildi. Hayat pahalılığıyla mücadelede en yorgun savaşçımız vatandaş ise ‘fiyatlar insin de kim nasıl yaparsa yapsın’ düşüncesinde.

MUHAFAZAKAR İŞ İNSANLARI NE DÜŞÜNÜYOR?

Peki, AKP’ye yakın iş insanlarını temsil eden sivil toplum kuruluşları bu konularda ne düşünüyor? Bu çok önemli. Çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomi politikalarını büyük ölçüde onlarla istişare ederek oluşturuyor.

Muhafazakâr iş insanlarının kurduğu sivil toplum örgütlerinin en önemlileri, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD), Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) ve Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD).

Temel konularda bugüne kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP’yi hep desteklediler. IMF ile ilişkilerde mesafeli olmak, üretimi ve emeği kutsal görmek, faize ve fahiş kâra karşı durmak, gelir dağılımında adaleti sağlamak, sosyal yardımları artırmak gibi birçok konuda tam mutabıklar. Her biri binlerce iş insanı ve 10 binlerce şirketi temsil eden bu üç örgütün başkanlarıyla konuştum.

MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, bu konularda ancak yönetim kurulu ile bir istişare yaptıktan sonra konuşabileceğini söylerken, ASKON Başkanı Orhan Aydın ve TÜMSİAD Başkanı Yaşar Doğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a açık ve kesin destek verdiler.

ASKON Başkanı Orhan Aydın, Covid-19 salgının etkisiyle enerji ve hammadde fiyatlarının çok yükseldiğini, Türkiye özelinde ilave olarak sanayicinin bir de yüksek faiz maliyetiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Merkez Bankasının 1 puanlık faiz indirimini hatırlatarak, "Yılsonuna kadar politika faizinin yüzde 15’e çekilmesini bekliyoruz. Gelecek yıl için de beklentimiz yüzde 8’e kadar indirmesi" diyor. "Bizce sanayici kur artışına çabuk uyum sağlayabiliyor ama yüksek faiz çok daha derin yaralar açıyor. Faiz inerse tabii ki enflasyon da düşer" görüşünü net olarak dile getiriyor. Başkan Aydın’ın, ‘zincir marketlere sıkı denetim’ konusundaki görüşü de çok açık. Aydın, "Bence, sıkı denetim şart ve buradan başlanması da çok doğru. Çünkü ana oyuncu bunlar. Bu zincir marketlerin her şeyi satmaları da ayrıca yanlış. Çünkü bu yüzden bir sürü sektörde yüzlerce mağaza kapanıyor" diyor."

Öne Çıkanlar