Nebati, 'Nereden geldiğinin önemi yok' demişti: Brüt rezervlerde altı aydır görülmeyen sıçrama

Nebati, 'Nereden geldiğinin önemi yok' demişti: Brüt rezervlerde altı aydır görülmeyen sıçrama
Merkez Bankası brüt rezervleri 29 Temmuz haftasında 101,3 milyar dolara yükseldi. Bakan Nureddin Nebati, dün katıldığı bir programda rezervlerin artacağını söylemişti.

+GERÇEK - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) rezervleri geçen hafta yükseliş kaydetti. Merkez Bankası, brüt rezervleri 29 Temmuz haftasında 3 milyar dolar artışla 101,3 milyar dolara yükseldi. Böylelikle rezervlerde 4 Şubat haftasından bu yana en hızlı yükseliş gerçekleşti.

TCMB'nin net rezervi aynı hafta itibariyle 9,1 milyar dolara yükseldi. Bir önceki hafta net rezervler 6,7 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

Swaplar hariç net rezervlerde de toparlanma görüldü. Buna göre 29 Temmuz haftasında swap hariç net rezerv eksi 54,8 milyar dolar oldu. Bir önceki hafta bu veri eksi 55,4 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, çarşamba günü katıldığı bir yayında rezervlerin arttığını belirtmişti.

Nebati, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) rezervlerinin yabancı yatırımlarla güçlendiğine işaret etti. "Doğrudan yatırımlar geliyor. Şu anda girişler oluyor" diye konuşan Nebati, TCMB’nin her hafta perşembe günleri yayımladığı verilere işaret ederek, "TCMB’nin yarın (bugün) açıklayacağı rezerve bakın. Sonraki haftaya da bakın. Bu iş, inşallah başladı, devam edecek" diye konuştu.

Çarşamba akşamı A Para canlı yayınına katılan Nebati söz konusu girişler için, "Nereden geldiğinin bir önemi yok" ifadelerini kullanmıştı.

Bloomberg'e konuşan bir Türk üst düzey yetkililerin verdiği bilgiye göre, geçtiğimiz hafta Rus Rosatom, yapılacak ödemeler ve önümüzdeki iki yılda yapılacak harcamalar için yaklaşık 15 milyar dolarlık tutarı geçen haftadan beri parçalar halinde Türkiye’ye aktarmıştı. Rosatom ise bahsedilen miktarın belirgin şekilde altında olduğunu bildirmişti.

Diğer yetkililerin verdiği bilgiye göre, söz konusu paranın 5 milyar dolarlık bölümü geçtiğimiz hafta Türkiye'ye ulaştı. Bu hafta sonuna kadar 5 milyar dolarlık ikinci bölümün de ulaşması bekleniyor. Son bölüm ise önümüzdeki hafta Türkiye'de olacak.

Habere göre, Rosatom, gelen paranın bir bölümünü vadesi gelen ödemeleri için kullanacak, geri kalanını da iki yıl boyunca Türkiye'de tutacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar