Cezaevindeki tutuklu hak ihlallerini anlattı: Gardiyanlar çete gibi

Cezaevindeki tutuklu hak ihlallerini anlattı: Gardiyanlar çete gibi
Ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde cezaevindeki hak ihlallerini aktaran Ersin Aslan, gardiyanların ‘çete’ gibi hareket ettiğini belirterek, kamuoyuna destek çağrısında bulundu.

Tutukluların maruz kaldığı psikolojik ve fiziki şiddetle gündemde olan cezaevlerinden olan Patnos L Tipi Cezaevi’nde, keyfi uygulama ve hak ihlalleri haberler gelmeye devam ediyor. Ayakta sayımı reddeden 3 tutuklunun gardiyanlar tarafından darp edilmesi üzerine cezaevindeki baskılara ve hak ihlallerine karşı 10 Nisan’da başlatılan 5’er günlük dönüşümlü açlık grevi eylemi sürüyor.   

DUYARLILIK ÇAĞRISI  

Cezaevindeki tutuklulardan Ersin Aslan, ailesiyle 12 Nisan’da yaptığı haftalık telefon görüşmesinde kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu. Cezaevindeki gardiyanların "çete" gibi hareket ettiğini belirten Aslan, "Tüm kamuoyunun bize destek vermesini istiyoruz. Yarın bizi öldürseler bile umurlarında olmaz. Bunun için herkesin tutuklulara sahip çıkması gerekiyor" dedi.

‘PROTESTOLAR SONRASI KISMİ DÜZELME OLDU’

Yaşanılanlara tepki gösteren Aslan’ın ablası Songül Demir, toplumun cezaevindeki hak ihlallerine karşı daha fazla ses çıkarması gerektiğinin altını çizdi. Kardeşinin yaklaşık 9 yıldır cezaevinde olduğunu kaydeden Demir, önceki görüşmelerinde kardeşinin suların kirli aktığını ve yemeklerin yeterli verilmediğini aktardığını söyledi. Demir, tutukluların bu duruma karşı gerçekleştirdikleri protesto eylemleri sonucunda ise kısmı düzelmelerini olduğunu dile getirdi.

‘SESSİZ KALDIKÇA CEZAEVİNDEKİ ŞİDDET ARTACAK’

Ancak 2022 yılıyla birlikte cezaevinde hak ihlallerinin tekrar gündeme geldiğini belirten Demir, "Bu yılın başında kardeşimle telefon görüşmesi yaptık. Kardeşim ‘Bir kadın arkadaşımızı gardiyanlar götürmüş ve kamerasız bir yerde çok dövmüşler, kolunu iki yerden kırmışlar’ dedi. 12 Nisan’da kardeşim yine bizi aradı ve cezaevindeki darp olayını anlattı" dedi.

Cezaevindeki hak ihlallerine toplumun sessiz kalmaması kaydeden Demir, şu çağrıda bulundu: "Toplum olarak ne gerekiyorsa yapalım ve artık ‘yeter’ diyelim. Tutuklular sahipsiz değildir. Sessiz kaldığımız için cezaevindeki şiddet  artarak devam edecek. Cezaevindekiler direniyor, bizler de direnmeliyiz. Tutuklulara daha fazla destek vermeliyiz." (MA)

Öne Çıkanlar