Prof. Dr. Selim Badur: Elimizde hangi aşı varsa ivedilikle bunu yaptırmamız gerekiyor

Prof. Dr. Selim Badur: Elimizde hangi aşı varsa ivedilikle bunu yaptırmamız gerekiyor
Badur, 'Aşıların ortalama etkinliği yüzde 70 kabul edersek ve toplumun yüzde 50'si aşılanırsa pandemiyle daha uzun süre bir arada yaşamak zorunda kalırız' dedi.

ARTI GERÇEK- Türkiye'de aşı tartışmaları devam ediyor. Yaklaşık bir ay önce başlaması planlanan aşılama çalışmalarında henüz tek bir yurttaş aşılanmadı. 

Mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Selim Badur, ARTI TV'de ekrana gelen Nazım Alpman'la Gün Başlıyor programında aşılarla ilgili önemli bilgileri aktardı. 

Badur, "Şeffaflık eksikliği olduğunu biliyorduk ama kimse kızmasın, bir beceriksizlik de söz konusu. Atılacak adımların atılmadığını görüyoruz, iş ciddiyetini de kaybediyor yavaş yavaş. Aşıya geleceğim ama 'Transparency' adlı bir kuruluş var, tamam özel bir kuruluş ama Covid-19 sürecinde dünyadaki 100 ülkeyi şeffaflık sıralamasına koymuşlar. İlk sırada Belçika var. Ki Belçika PCR testine bakmadan klinik ve görüntüleme bulgularıyla Covid'i olgu olarak tespit ediyor. O yüzden en yüksek ölüm oranı da Belçika'da. Türkiye bu sıralamada kaçıcı biliyor musunuz? 97'nci. Bu çok önemli bir şey" dedi. 

'TOPLUMUN YÜZDE 50'Sİ AŞILANIRSA 2023'Ü MASKELERLE, FİZİKİ MESAFEYLE VE KAPATMALARLA BEKLERİZ'

Badur, "Bütün dünyadaki gelinen noktanın bir olumsuz yönü. Biz bu haberleri basından öğreniyoruz. Eskiden bilimsel konulardaki mevzuları hakemli dergilerden okurduk. Brezilya'daki aşının etkinliğinin kaç bulunduğunu biz basından öğreniyoruz. Bunun böyle olmaması lazım, bu doğru değil" diyerek şöyle devam etti:

"Türkiye, Brezilya ve Endonezya'da yürütüldü bu inaktif aşının Faz-3 çalışmaları ve buradaki oranlar yüzde 50, yüzde 70, yüzde 90 gibi farklı oranlardı. Bu sanki çok büyük bir çelişkiymiş ve olmaması gereken bir şeymiş gibi yansıtılıyor. Ben pek o kanıda değilim çünkü toplumdaki salgın dinamikleri, bulaştırma hızı ve değerlendirme kriterleri bu oranların üzerinde etki eder. Böyle olmayabilirdi tabii ama bunun olması sonuçlara bir güvensizlik yaratmamalı. Bu konuda Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nın da yarattığı bir güvensizlik ve aşı çalışmaları ve sonuçlarıyla ilgili soru işaretleri var. Fakat bu durum aşıya karşı bir tereddütün oluşmasına yol açıyor. Ben hiç tartışılmasın demiyorum ancak aralık ayında yapılan bir araştırmada 'aşı yaptırmam' diyenler yüzde 28'deyken, ocak ayında yüzde 48'lere yükselmiştir. Şimdi aşının etkinliğini yüzde 70 kabul edersek, toplumdaki insanların da sadece yüzde 50'si aşılanırsa biz 2023'ü maskelerle, fiziki mesafelerle ve arada sırada kapanmalarla bekleriz. Ana fikir olarak şunu söyleyebilirim: Elimizde hangi aşı varsa ivedilikle bunu yaptırmamız gerekiyor. Başka türlü bir toplumsal bağışıklık, bir koruma sağlamak mümkün değil."

'HİÇBİR AŞI FAZ-3 ÇALIŞMASINI TAMAMLAMADI AMA MESELE BU DEĞİL'

Faz-3 çalışmalarıyla ilgili önemli bilgiler veren Badur, şunları söyledi:

"Bu aşıların Faz-3 çalışması bitmeden nasıl kullanıma sokuyoruz? Biz sanıyoruz ki, acil kullanım onayı verilen Pfizer-Biontech yani M-RNA aşılarının Faz-3 çalışmaları tamamlandı da inaktif Çin'de üretlen aşının Faz-3 çalışmaları tamamlanmadı. Bu doğru değil. Çin aşısı Faz-3'ü bitirmedi, diğerleri bitirdi diye düşünülmesin, hiçbiri bitirmedi. 

"İkincisi, bu inaktif aşı 60 yaşın üstünde denenmedi, bizde enden denenecek? Bunun da çok doğru bir soru olduğunu düşünmüyorum. Faz-3 çalışmaları ideal koşullarda yapılır. Bu çalışmalara gebeler, kronik hastalığı olanlar ya hiç alınmaz ya da kısıtı sayıda alınır. Ondan sonra yüzde 95 etkinlik buluruz. Sonra gerçek hayat verileriyle baktığımızda bu aşıların yüzde 70 civarında etkinliğinin olduğunu görürüz. Bunun nedeni de, Faz-3 çalışmalarının genç ve sağlıklı bireyler üzerinde yapılmasıdır. Aşı 60 yaşın üzerinde birdenbire bir yan etki göstermez. Ancak etkinlik oranı azalır, yüzde 70 değil de, yüzde 60'a düşer mesela. 60 yaş üzerinde bulgu yok diye bu grubu aşılamayalım mı? Bu tartışmalar aşıya olan güvensizliği artırmaktan başka bir işe yaramayacak. Bu konular sorgulansın ama sadece 'Bizden neler gizliyorlar?' diye düşünerek bir yere varamayız. Tekrar söylüyorum, bu önemli. Aşıların ortalama etkinliği yüzde 70 kabul edersek ve toplumun yüzde 50'si aşılanırsa pandemiyle daha uzun süre bir arada yaşamak zorunda kalırız."  

Öne Çıkanlar