Dolar ve altın sert yükseldi: Türk Lirası, Rus Rublesi'nden daha çok düştü

Dolar ve altın sert yükseldi: Türk Lirası, Rus Rublesi'nden daha çok düştü
Rusya'nın Ukrayna'ya dönük askeri operasyonuyla tüm dünyada dolar güçlenirken, dolar/TL 14,65'leri gördü. TL'nin savaşan ülke Rusya'nın para biriminden daha fazla düşmesi dikkat çekti.

+GERÇEK - Tüm dünyanın yakından izlediği Rusya-Ukrayna krizi bugün askeri müdahaleye dönüştü. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın ayrılıkçı Donbass bölgesinde askeri operasyon başlatılması talimatının ardından Kiev dahil ülkenin çeşitli kentlerinde patlama sesleri duyuluyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın ayrılıkçı Donbass bölgelerine operasyon başlatmasının ardından dünya borsaları geriledi. ABD tahvil getirileri düşerken, dolar, altın ve petrol fiyatları keskin şekilde yükseldi.

Rusya’nın Ukrayna’ya dönük işgal harekatının başlamasının ardından küresel piyasalarda deprem olurken, dolar/TL’de de yükseliş görüldü.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali etmeye başlamasının ardından döviz kurlarında yükselişler sürerken, Türk Lirası'nın dolar karşısındaki kaybı yüzde 5'i aştı. Güne jeopolitik gerilimlerin etkisiyle 14 lirayı aşarak başlayan dolar, 14,57 lira seviyelerinden fiyatlanıyor. Dolar gün içinde en yükse 14,65 lirayı gördü.

Dolar karşısında en fazla değer kaybının Rus Rublesi yerine TL'de görülmesi dikkat çekti.

Euro/TL ise 16,41 liradan el değiştirirken, gün içi en yüksek 16,46 lira seviyesine çıktı.

Dünü 848 TL’den kapatan gram altın da 911 TL’yi aştı.

BORSA İSTANBUL SERT DÜŞÜŞTE

Güne yüzde 7,6’lık düşüşle başlayan Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 9’u aşan oranlarda değer kaybı görüldü.

Sabah borsada devre kesiciler çalışmış ve işlemler 10.30’da başlayabilmişti.

Rusya’nın Ukrayna’ya dönük işgal girişimiyle petrol ve doğalgaz fiyatlarının sert yükselişi, Türkiye’nin ithalat faturasını artırıp turizm gelirlerini azaltma potansiyeli taşırken, cari dengeye ilişkin hesapları da bozuyor. Bu durum TL ve TL cinsi varlıklarda sert kayıpları beraberinde getiriyor.

Uzmanlar, Türkiye ekonomisinin, Ukrayna’daki savaştan en fazla etkilenebilecek ülkeler arasında olduğuna işaret ediyordu.

Ukrayna’daki askeri hareketlilik, güvenli liman olarak görülen altını hareketlendirdi. Yatırımcılar riskli yatırım araçlarından kaçarken güvenli limana yöneldi. Altındaki sert yükselişin sürüp sürmeyeceği ise merak konusu oldu.

Sözcü gazetesinde yer alan haberde, altın ve para piyasaları Mehmet Ali Yıldırımtürk, altındaki yukarı yönlü hareketin devam edip etmeyeceğinin savaşın seyrine bağlı olduğunu söyledi.

ALTINDA YÜKSELİŞ

Altın fiyatları, bir süredir Ukrayna geriliminden destek bulurken ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırım döngüsüne başlayacak olması dolayısıyla baskılanıyordu. Ancak Ukrayna’da askeri hareketliliğin başlamasının ardından yaşanan gelişmeler önümüzdeki ay kritik öneme sahip Fed'in faiz artırması beklenen toplantıyı kısmen unutturdu.

İşgal haberinin ardından ons altın fiyatı 1905 dolar seviyelerinden 1952 dolara kadar fırladı. Gram altın fiyatı da 889 TL’yi geçti. Altın, haziran 2021’den bu yana gördüğü en yüksek seviyeye tırmandı.

ALTIN 2 BİN DOLARI GEÇER Mİ?

Altın fiyatlarında Ukrayna etkisiyle yükseliş sürerken gözler 2 bin dolar sınırına çevrildi. Uzmanlar savaşın uzaması halinde altında 2 bin seviyesinin kırılabileceğini söylerken harekatın sınırlı kalması altında yönü aşağı çevirebilir.

Küresel altın ticareti yapan Avustralya merkezli ABC Bullion isimli kuruluşun Genel Müdürü Nicholas Frappell Bloomberg tarafından aktarılan değerlendirmesinde, "Piyasa henüz altın fiyatını yeni bir zirveye taşıyacak türden haberler görmedi" dedi.

Altın ticareti yapan Avustralya merkezli Guardian Gold’un İş Geliştirme Müdürü John Feeney, Bloomberg’in aktardığı açıklamasında, "Şu anda piyasalarda güvenli limana büyük bir kaçış yaşanıyor. Kripto piyasaları yuvarlanırken tek gerçek güvenli liman altın gibi görünüyor" dedi.

1950 DOLAR SEVİYESİ ÖNEMLİ

 Yıldırımtürk altındaki yükselişin savaşın seyrine bağlı olduğunu belirtti. Yıldırımtürk, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ortada bir belirsizlik var. Şu anda ekonomik yaptırımlarla bu işin önüne geçilmesi pek mümkün görülmüyor. Rusya da bu konuda ısrarcı. 1950 dolar önemli bir seviye. Geçen sene de uzun süre oralarda kalmıştı. 1950 dolar seviyesinin ardından 2 bin, 2 bin 50, 2 bin 75 dolar seviyeleri görülebilir. Uluslararası kuruluşların araya girmesi ve ortalığı yatıştırmaya çalışması gibi gelişmeler gerçekleşirse altı ons başına 1870-1880 dolar seviyesine gerileyebilir. Ancak bu zayıf bir ihtimal."

HAREKAT SINIRLI KALIRSA ALTIN GERİ ÇEKİLİR

Harekatın Donbass bölgesi ile sınırlı kalması halinde altının ons başına 1950 dolardan 1875-1885 dolar seviyelerine sert bir şekilde geri çekilebileceğini ancak daha aşağısının şimdilik zor göründüğünü belirten Yıldırımtürk, Brent petrolün varil başına 100 doların üstüne çıktığını ve doğalgaz fiyatlarının arttığını hatırlatarak "Orada sadece jeopolitik gerginlik değil, enflasyon da satın alınmaya başlanacak. Doğalgaz ve petrol fiyatlarının hemen gerileyeceği kanaatinde değilim. Enerji fiyatları enflasyonu zaten etkiliyor. Bu etki devam edebilir. Altın o durumda enflasyonu da satın almaya başlayabilir. O yüzden altın fiyatlarının çok fazla gerileyeceği kanaatinde değilim" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar