Rusya, Ukrayna krizinin aşılmasının şartını açıkladı

Rusya, Ukrayna krizinin aşılmasının şartını açıkladı
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, Ukrayna'nın NATO ile artan yakın ilişkilerinin Rusya için büyük bir güvenlik ve çıkar sorunu oluşturduğunu açıkladı.

Fotoğraf: Rus haber ajansı Interfax


Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, Ukrayna krizinin çözülmesi için ABD'den "NATO'nun Ukrayna'yı üye olarak kabul etmeyeceği garantisinin" alınmasının şart olduğunu söyledi.

Rusya ve Batılı ülkeler arasındaki Ukrayna krizinde Moskova, geri adım atmayacağı mesajını veriyor.

Geçen hafta Cenevre'de ABD ile yapılan güvenlik görüşmelerinde Rus heyetine başkanlık eden Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etme niyeti olmadığını yineledi.

Euronews'in haberine göre Ukrayna'nın ve diğer eski Sovyet ülkelerinin NATO'ya katılmamasının en önemli öncelikleri olduğunu belirten Ryabkov, bu konuda ‘su geçirmez, kurşun geçirmez, yasal olarak bağlayıcı garantilerin sağlanması’ gerektiğini ifade etti. Rus diplomat, görüşmede, "Batı'nın Rusya'nın NATO'nun genişletilmemesi yönündeki başlıca talebine kulak vermediği takdirde bu konularda anlamlı bir görüşme yapılamayacağını" dile getirdi.

‘UKRAYNA-NATO YAKINLAŞMASI ÇIKARLARIMIZA AYKIRI’

Başkent Moskova'da bir konferansta konuşan Ryabkov, Ukrayna'nın NATO müttefikleriyle giderek artan yakın ilişkilerinin Rusya için büyük bir güvenlik sorunu oluşturduğunu kaydetti.

Batılı güçlerin Ukrayna'ya silah sağladığına, birliklerini eğittiğine ve ortak tatbikatlar düzenlediğini belirten Ryabkov, "Ukrayna'nın resmi NATO üyesi statüsü almadan bile NATO'ya giderek daha fazla entegre olma tehdidini görüyoruz. Bu, Rusya'nın ulusal güvenlik çıkarlarının tam merkezine dokunan bir durum. Bunu tersine çevirmek için elimizden gelenin en iyisini yapacağız" diye konuştu.

ABD’YE SORUMLULUK ALMA ÇAĞRISI

Ryabkov, "ABD'nin tek taraflı alacağı bir kararla, Ukrayna ve diğer eski Sovyet ülkeleri için NATO üyeliğine asla oy vermeme konusunda yükümlülük üstlenebileceğini" kaydetti.

ABD ve NATO'ya güvenlik garantileriyle ilgili teklifleri içeren iki anlaşma taslağını Aralık 2021'de ilettiklerini hatırlatan Ryabkov, bu tekliflere yazılı yanıt beklediklerini belirtti.

Rusya'nın Ukrayna sınırına yakın bölgelere "100 bin asker göndermesi" sonrası artan güvenlik endişeleri sonucu Cenevre'de müzakereler ve Brüksel'de NATO-Rusya toplantısı yapıldı.

Washington ve müttefikleri, toplantılar sırasında Moskova'nın taleplerini kesin olarak reddetti ancak müzakere kapısını açık bıraktı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar