Sağlık örgütleri: Susmuyoruz, vazgeçmiyoruz

Sağlık örgütleri: Susmuyoruz, vazgeçmiyoruz
Sağlık örgütleri, sözleşmeye karşı 'susmuyoruz, korkmuyoruz, vazgeçmiyoruz' diye seslendi.

İzmir Sağlık Platformu, aile hekimlerine yönelik çıkarılan yönetmelik ve komisyonlara tepki göstermek için İzmir Tabip Odası binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantı salonuna "Ne ceza yönetmeliğinizi ne infaz komisyonlarınızı kabul etmiyoruz" pankartı asıldı. Açıklamaya kentte bulunan sağlık örgütlerinin temsilcileri katıldı.
 
SUSMUYORUZ, KORKMUYORUZ
 
İzmir Sağlık Platformu üyeleri de, aynı konuya ilişkin Tabip Odası binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantı salonuna "Ne ceza yönetmeliğinizi ne infaz komisyonlarınızı kabul etmiyoruz" pankartı asıldı. Açıklamaya kentte bulunan sağlık örgütlerinin temsilcileri katıldı. Platform adına basın metnini okuyan İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Nuri Seha Yüksel, aile sağlığı merkezlerinin hastalıkları önleme ve toplum sağlığı için önemli olduğunu vurguladı. Aile Sağlığı Merkezlerinde sözleşmeli ve güvencesiz çalışıldığını belirten Yüksel, "Sözde sözleşmeyi karşılıklı imzalıyoruz ama Sağlık Bakanlığı bu sözleşmenin bir tarafı olan bizlerin fikrini sormadan sürekli ek iş yüklüyor. Sürekli negatif performans getiriyor. Bu uygulama dünyanın hiçbir yerinde yok" dedi.
 
KEYFİ UYGULAMALAR
 
Yeni yönetmelikle valiliklerin aradan çıkarılarak sözleşme yetkisinin sağlık müdürlüklerine verildiğini anımsatan Yüksel, müdürlükler bünyesinde oluşan komisyonlara sınırsız yetkiler verildiğini söyledi. Komisyonun sözleşme yenilemek konusunda keyfi davrandığına dikkati çeken Yüksel, "İstanbul, Tekirdağ ve Hakkari’de birçok Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Merkezi çalışanının sözleşmeleri yenilenmedi. Bu hukuksuz kararlara verdiğimiz büyük tepki sonrası arkadaşlarımızın sözleşmeleri yenilendi. Ancak bu yönetmelik ortadan durduğu sürece her sözleşme dönemi başka bir ilde aynı sorun, keyfiyet devam edecek. İzmir Sağlık Platformu olarak ceza yönetmeliği geri çekilene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Susmuyoruz, korkmuyoruz, vazgeçmiyoruz" diye konuştu.  
 
‘KAOTİK BİR SÜREÇ YAŞANIYOR’
 

Daha sonra konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı da, çıkarılan yönetmelikler sonucunda aile sağlık merkezlerinin kaotik bir süreç yaşadığına dikkati çekti. Buna karşı yaptıkları bütün itirazlara iktidarın kulağını tıkadığını söyleyen Çamlı, iktidarın bu kaotik süreci sürdürmesine izin vermeyeceklerini ifade etti.
 
İŞ YÜKÜ
 
İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Muhteber Çolak da, aile sağlığı merkezlerinin asker kontrol etme, silah ruhsatı verme yeri olmadıklarını söyledi. iktidarın siyasi adımlarla kapattığı askeri hastanelerin yükünü de kendilerine yüklediklerini dile getiren Çolak, kendilerine yüklenen işlerden kaynaklı asli işlerini yapamadıklarını kaydetti. 
 
Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik Ve Dayanışma Sendikası Derya Aydın Mengücük ise şimdiye kadar yaşananların bir fragman olduğunu belirtti. Asıl sözleşme yenileme sorununun 2022 sonunda çıkacağını söyleyen Mengücük, fragmana itiraz ettiklerini, filmin oynanmasına izin verilmeyeceğini iletti.
 
Açıklamada SES, Genel Sağlık-İş ve birçok sağlık örgütü temsilcileri de söz alarak haklarına yönelik saldırılara tepki göstererek, "Susmuyoruz, korkmuyoruz, vazgeçmiyoruz" diye seslendi.

Öne Çıkanlar