Profesör unvanıyla göreve başlamıştı mastır ve doktora belgeleri de sahte çıktı

Profesör unvanıyla göreve başlamıştı mastır ve doktora belgeleri de sahte çıktı
Aksaray Üniversitesi’nin Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde ‘Profesör’ unvanıyla göreve başlayan Zulâl Atalay Laçin'in akademik tüm belgelerinin sahte olduğu belirlendi.

Aksaray Üniversitesi'nde sahte doçentlik belgesiyle profesör kadrosuna atanan Zulal Atalay Laçin'in mastır ve doktora belgelerinin de sahte olduğu ortaya çıktı.

Aksaray Üniversitesi’nin Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde ‘Profesör’ unvanıyla göreve başlayan Zulâl Atalay Laçin'in doçentlik belgesi üniversite rektörlüğü tarafından incelemeye alındı. Rektörlük tarafından, 15 Ekim’de Üniversitelerarası Kurul’a başvuruldu. Başvuruda, "Laçin’in doçentlik belgesinin sıhhati hakkında tereddüt hasıl olmuştur, söz konusu belgenin tarafınızdan düzenlenip düzenlenmediğini bize bildirin" ifadeleri kullanıldı. Kurul, 22 Ekim’de "Böyle bir doçentlik belgesi tarafımızdan düzenlenmemiştir" diye cevap verdi.

Kurul'un cevabının ardından görevden alınan Laçin hakkında, adli ve idari soruşturma başlatıldı. Savcılık tarafından ifadeye çağırılan Laçin tutuklandı. Laçin suçlamaları kabul etmeyerek, "Irak’taki Duhok Üniversitesi’nde derslere girdim, Lübnan’daki Fransız üniversitesinde hocalık yaptım" ifadelerini kullandı. Laçin savcılığa da ÖDTÜ adına yazılmış, "Bu doçentlik belgesi tarafımızdan hazırlanmıştır" ifadelerinin bulunduğu sahte belge sundu.

Soruşturma kapsamında incelemeye alınana doçentlik belgesi dışında, doktora ve mastır belgeleri de mercek altına alınan Laçin'in, The University of Manchester’dan "üstün başarı" ile aldığını beyan ettiği 22 Kasım 2000 tarihli siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler konulu yüksek lisans belgesinin de sahte olduğu anlaşıldı. Ayrıca ODTÜ’den aldığını beyan ettiği doktora belgesinin de gerçek olmadığı anlaşıldı. 

Hürriyet’ten Musa Kesler’in haberine göre; Dil puanının 80 olduğuna dair belgen de sahte olan Laçin'in gerçek dil puanının 27 olduğu belirlendi. Laçin'e ait 11 Haziran 1996 tarihinde ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olduğunu gösteren diploma da inceleme altında. 

Dosyadaki makalelerin de akademik olarak "Z. Atalay" imzasını kullanan Amerika’da bir üniversitede çalışan Zeynep Atalay’a ait olduğu tespit edildi. Zulâl Atalay Laçin’in makalelerini kullandığı Z. Atalay’a (Zeynep Atalay) da ulaştık. ABD’deki Saint Mary’s College of California’da görev yapan Atalay, Hürriyet’e "Tamamen benim dışımda gelişen bir olayda adımın bu şekilde anılması son derece üzücü ve kabul edilemez nitelikte. Konu birçok farklı açıdan yargıya intikal ettiği için bu konuda detaylı konuşmayı uygun bulmuyorum. Süreci takip edeceğim" dedi.

Öne Çıkanlar