Savaş pilotu Altan TSK'nın operasyonlarını değerlendirdi: İnfaz edenler kimyasal madde kullanmaz mı?

Savaş pilotu Altan TSK'nın operasyonlarını değerlendirdi: İnfaz edenler kimyasal madde kullanmaz mı?
'Savaşa bu kadar kaynak ayırmanın, insan sağlığına, aşıya, halka desteğe ayrılması halinde, yani barış olduğunda her şeyin daha güzel olacağını halk anlarsa oyun bozulur.'

Türk Silahlı Kuvvetleri'nın (TSK) 23 Nisan'da Federe Kürdistan Bölgesi'ndeki Zap, Metîna ve Avaşîn bölgelerine yönelik başlattığı askeri operasyon sürüyor. İngiliz gazetesi Morning Star, TSK’nın bu operasyonda kimyasal silah kullandığını sayfalarına taşıdı. Söz konusu haber, fotoğraf ve görüşlerle desteklendi. 

Uzun yıllar savaş pilotluğu yapan Bahadır Altan, söz konusu iddiaları ve Türkiye’nın amaçlarını Mezopotamya Ajansı'ndan Ferhat Çelik'e değerlendirdi.

‘DÜŞMANLIK BAKİ’ 

Türkiye’nıin saldırgan politikasının yeni bir şey olmadığına dikkati çeken Altan, "İktidar her sıkıştığında ya doğalgaz-petrol bulduğunu söylüyor, ya komşularıyla gerginliği tırmandırıyor, ya da Kuzey Irak’a operasyon yapıyor" dedi. 

Milli Savunma Bakanlığı ve silahlanmaya ayrılan kaynaklara vurgu yapan Altan, bunun nedenini "Akraba şirketlerinin ürettiği savaş makineleri" olmasına bağladı. İktidara bu yönlü yapılan eleştirilere hep "Savunmadan tasarruf olmaz" şeklinde cevap verdiğinin hatırlatan Altan, "Ekranlarda boy gösteren ‘strateji uzmanları’ hep bunu işaret ederler. Örneğin emekli hava Generali Erdoğan Karakuş sık sık Yunanistan’a yönelik caydırıcılığımız için silah alma gereğinden, S-400’lerden söz eder. NATO konseptiyle yetişen insanlar başka türlü düşünemiyor! Caydırıcılık, silahlanma, vurucu unsurlar, savunma sistemleri, istihbarat vs. Israrla ‘devletlerarasında düşmanlık bakidir’ derler" dedi.

SAVAŞ İHTİYACI! 

Türkiye’nin ürettiği ve üretmekle övündüğü en başat kalemlerden birinin İHA-SİHA vb. savaş malzemeleri olduğunu vurgulayan Altan, "Örneğin Türkiye, Ukrayna'ya maddi hibede bulunuyor. O parayla Ukrayna damadın şirketlerinden SİHA satın alıyor. Para devletten çıkıp Ukrayna'ya gitmeden yandaşa transfer oluyor. Birçok yönden para bir şekilde iktidarda olanların cebine gidiyor. Halkın sırtındaki borç yükü ise dağlar kadar artıyor. İşte bunu kamufle edecek bir milliyetçi hamasete, savaşa ihtiyaç var. Savaşa bu kadar kaynak ayırmanın, insan sağlığına, aşıya, halka desteğe ayrılması halinde, yani barış olduğunda her şeyin daha güzel olacağını halk anlarsa oyun bozulur. Bu yüzden yerel gericilik Kürt düşmanlığını kardeş kavgasını körükleyip bunun üzerinden pirim yapmaya çalışıyor. Savaş hali başlı başına ekonomik krizin tetikleyicisi zaten. Bunun halk tarafından görülmesi ise iktidarın sonu demek. O yüzden sarayın savaşa ihtiyacı var" diye belirtti.

ÇÖZÜMDEN UZAKLAŞTIRIYOR
 
Düzenlenen her operasyonla halklar arasındaki uçurumun biraz daha derinleştiğini dile getiren Altan, şöyle devam etti: "Bu operasyonlar bizi kalıcı barıştan her seferinde biraz daha uzaklaştırıyor. İktidarın bir hedefi de bu bence. Bundan beslenen ve barış olduğunda yaşama şansı kalmayacak olan mafyalaşmış bir milliyetçi-faşist çevre hep iktidarda oldu. İktidarın son 6 yılında bu konuda iyi anlaşanların ortaklığı var. Cemaatle yollar ayrıldığından beri Erdoğan'ın sağ kolu Bahçeli, sol kolu Perinçek. Zaman zaman ortaklıklarda Cemaat-Erdoğan çatırdaması gibi veya şimdilerde çeteler arası pisliklerin su üstüne saçılması, Peker-Ağar dalaşması gibi çelişkiler olsa da tepede bir şekilde çıkar ilişkileri sürüyor. Halklar arasındaki kardeşlik ve sınıf dayanışması bunun sonunu getirecek tek yol. O nedenle operasyonlarla bunu baltalayıp düşmanlıkları derinleştirmeye çalışıyorlar."

HALK SAĞLIĞI SORUNU 

Kalıcı olanın halklar arasındaki dostluk olduğunu ifade eden Altan, insanlığın sadece buna ihtiyacı olduğunu söyledi. Kolay ve ucuz olanın komşularla dostluklar geliştirmek olduğunu belirten Altan, "O zaman bu kadar silaha ihtiyaç duyulur mu? Kürt meselesini çözmüş bir Türkiye düşünün, adil bir demokratik zeminde barış içinde yaşayan kardeş halkları düşünün. Bu hiç de zor değil yeter ki savaştan beslenen iktidarlardan kurtulalım. Savaş gerçekten pahalı ‘bir halk sağlığı sorunudur" diye konuştu.

SAVAŞ SUÇLARI

Morning Star gazetesinin haberine de değinen Altan, "Gerçekleri kamuoyundan özenle saklayan, muhalif basında bile bu konuda oto sansürün sınırsız olduğu bir medya ile kötü niyetli bir iktidar her şeyi yapar. Başarısızlıklar kahramanlıklara, zalimlikler güvercin postuna kolayca büründürülür" dedi.

TSK’nın daha önce Rojava'da da fosfor kullandığını bunun raporlara da yansıdığını anımsatan Altan, şunları ifade etti: "Ama raporlar inkar edilmişti. Irak’ta bombaların yerde infilak görüntülerinden bir sonuç çıkarmak benim için mümkün değil. Ama daha önce izlediğim ve inkar edilmeyen askerlere ait görüntüler savaş suçlarına yeterince kanıttır. Bir çocuk okursa diye insan söylemeye bile çekiniyor; canlı esir alıp infaz edenlere, vahşice kesilmiş başlarla pozlar verenlere sayısız örnek var. Sadece Kuzey Irak’ta da değil, yurt içinde barikatlar bahanesiyle Cizre’de Şırnak’ta 2015-16 döneminde Özel Harekat ve Suriye’den devşirdikleri cihatçı çetelerle gerçekleştirilen katliamlar düşünüldüğünde, bunları yapabilenler kimyasal maddeler kullanmaz mı?"

Öne Çıkanlar