Hükümete yakın yazardan seçim yazısı: Seçimin kaderini HDP belirleyecek

Hükümete yakın yazardan seçim yazısı: Seçimin kaderini HDP belirleyecek
'HDP’nin desteğiyle muhalefet İstanbul başta olmak üzere Ankara, Adana ve Antalya’da seçimleri kazanmıştı.'

Muhalefetin kendinden emin ve kararlı bir şekilde erken seçim çağrılarını yükselttiği günlerde, iktidar cephesi ise ‘2023 seçimlerine’ ilişkin gözlerini muhalefete ve seçim ittifaklarına çevirmiş durumda.

Muhalefet kanadında kurulacak olası ittifakların konuşulduğu ve merakla izlendiği hükümete yakın gazetelerde ve köşe yazılarında dikkat çekerken, Meclis'in üçüncü büyük partisi olan HDP’ye yönelik analizler ve değerlendirmeler de gün geçtikçe artıyor.

2023 seçimlerinde dikkatle izlenmesi gereken siyasi partilerden birinin HDP olduğunu ifade eden Hürriyet gazetesi köşe yazarı Abdülkadir Selvi, seçimin kaderinin belirleyicisinin HDP olduğunun altını çizdi.

"O nedenle HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın 2023 seçimlerine yönelik değerlendirmelerini dikkatle takip ediyorum" diye belirten Selvi, muhalefetin HDP’nin desteğiyle yerel seçimlerde İstanbul ve başkent Ankara’nın da aralarında olduğu büyük şehirlerde seçimi kazandığını yazdı.

Selvi’nin yazısından ilgili bir bölüm şöyle:

"2023 seçimlerinde dikkatle izlenmesi gereken siyasi partilerden biri de HDP.

HDP’nin üçüncü bir ittifak mı oluşturacağı yoksa Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayına mı destek vereceği sorusu, seçimin kaderi açısından belirleyici olacak.

O nedenle HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın 2023 seçimlerine yönelik değerlendirmelerini dikkatle takip ediyorum. Siyaset yapıcılarının da Buldan’a kulak vermesi gerektiğine inanıyorum.

Pervin Buldan kısa bir süre önce, Millet İttifakı’na, "Günah bizden gitti" anlamında bir mesaj göndermişti. Ardından da 2023 seçimlerinde beklentiniz gerçekleşmezse kimse bizden bilmesin diye bir çıkış yapmıştı.

Pervin Buldan, "İstanbul seçimlerinde İzmir, Ankara, Mersin, Antalya seçimlerinde desteklediğimiz Demokratik Güç Birlikleri elbette ki önemliydi. Ancak bundan sonraki süreçlerde hiç kimse bizden aynı tavrı beklemesin. Aynı tavrı göstermeyeceğimizi herkes artık bilsin ve bilmelidir" demişti.

Uyarıları pek anlaşılmamış olmalı ki Pervin Buldan ikinci açıklamasının dozunu yükseltti.

"Millet İttifakı’ndan size herhangi bir katılım çağrısı oldu mu?" sorusuna, "Ne onlardan böyle bir çağrı geldi, ne bizde böyle bir heves var. Buna ihtiyacımız da yok. Parlamento seçimlerinde yüzde 10 seçim barajı gibi bir sorunumuz yok" diye karşılık verdi."

Millet İttifakı’ndan HDP’ye bırakın resmi çağrı yapmayı, birlikte fotoğraf bile vermiyorlar. HDP Eş Genel başkanı Mithat Sancar’ın CHP’yi ziyaretinde Kılıçdaroğlu ortak basın açıklaması yapmadı. Sancar’la birlikte fotoğraf vermedi. Oysa Ali Babacan, Ahmet Davutoğlu ve Temel Karamollaoğlu ile görüşmeden sonra Kılıçdaroğlu pek mutlu ve mesut fotoğraflar çektirmişti.

İYİ Parti ise HDP’nin görüşme talebine yanıt bile vermedi. HDP’yi PKK’nın siyasi uzantısı olarak gördüklerini ifade eden İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "HDP seçimlere ayrı bir parti olarak girmeli" demişti."

Yerel seçimlerde HDP, batıda aday çıkarmayarak Millet İttifakı’na destek vermişti. HDP’nin desteğiyle muhalefet İstanbul başta olmak üzere Ankara, Adana ve Antalya’da seçimleri kazanmıştı."

Öne Çıkanlar