Şii lider Sadr destekçilerine seslendi: Bu artık bir devrim değil, 1 saat içinde Yeşil Bölge'den çekilin

Şii lider Sadr destekçilerine seslendi: Bu artık bir devrim değil, 1 saat içinde Yeşil Bölge'den çekilin
Sadr dünden bu yana en az 30 kişinin öldüğü, yüzlercesinin de yaralandığı şiddet olayları nedeniyle Irak halkından özür de diledi.

Bağdat'ta kendisine yakın milis grupları ile güvenlik güçleri arasında en az 30 kişinin öldüğü şiddetli çatışmaların ardından Sadr Hareketi lideri Şii lider Mukteda Sadr, Necef kentinde bir basın toplantısı yaptı. 

Destekçilerine 1 saat içinde Bağdat'taki Yeşil Bölge'den çekilmeleri çağrısı yapan Sadr oturma eylemi ya da barışçı gösterilerin de sonlanmasını istediğini duyurdu. 

'BU BİR DEVRİM DEĞİL'

Irak halkından iki gündür yaşanan şiddet olayları nedeniyle özür dileyen Sadr "Bu artık bir devrim değil çünkü barışçı niteliğini kaybetti" dedi. 

Sadr sözlerini "Ülke şu yolsuzluk ve şiddet tarafından rehin alınmış durumda. Ama Irak halkının kanını akıtmak haramdır" diye sürdürdü. 

Sadr ayrıca siyasetten emekli olma kararının da son kararı olduğunu söyledi. 

El Cezire kanalının aktardığına göre Sadr'ın açıklaması sonrasında destekçileri Yeşil Bölge'den çekilmeye başladı. 

Ülke genelindeki sokağa çıkma yasağının da sonlandırıldığı duyuruldu.

NE OLMUŞTU? 

Irak'ta Ekim 2021'de yapılan genel seçimlerin galibi olan Sadr Hareketi'nin lideri Sadr'ın siyasetten çekildiğini duyurmasının ardından Bağdat'ta gerginlik tırmanmıştı.

 Bağdat, Yeşil Bölge olarak bilinen yüksek güvenlikli bölgedeki hükümet sarayını basan Sadr yanlılarıyla  ve Barış Tugayları adlı milis grubuyla güvenlik güçleri ve İran destekli milisler arasındaki yoğun çatışmalara sahne olmuştu. 

Sadr son açıklaması öncesinde şiddet olayları sonlanana kadar açlık grevi yapacağını da açıklamıştı. 

Türkiye, ABD, AB ve Birleşmiş Milletler yaşanan olayların ardından taraflara itidal ve sağduyu çağrısı yapmış ayrıca Irak genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar