Sınırda öldürülen kolberler Meclis gündeminde

Sınırda öldürülen kolberler Meclis gündeminde
HDP Van Milletvekili Tayip Temel, Van-İran sınırında yaşamını yitiren kolberleri İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Tayip Temel, İran-Van sınırında 16 Nisan 2021 bir kolberin (Sınır ötesi işçilik) yaşamını yitirmesini bir kolberin de yaralanmasını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu. Meclis Başkanlığı'na İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Temel, sınır ticareti yapan kolberlerin her gün ölüm ve işkence tehdidi ile karşı karşıya kaldıkları belirtildi.
 
Önergede, şu ifadelere yer verildi: "İranlı kolberler Hesen Keçelano (35) ve Behnam Semedi’nin, Van’ın Çaldıran ilçesinin sınıra yakın Beydoğan (Şexsicih) Mahallesi civarında askerler tarafından yakalandıkları, işkenceye uğradıkları ve sınır bölgesine terk edildikleri iddia edilmektedir. Kolberlerden şu an yoğun bakımda olan Behman Semedi’nin sınırı yaralı olarak geçtiği ve İran'da bulunan köyüne ulaşarak yaşadıklarını anlattığı bilinmektedir. Basında yer alan fotoğraflarda Semedi'nin yüzü kanlar içerisindedir ve vücudunun birçok yerinde ise derin yaralar olduğu görülmektedir. 3 çocuk babası olan diğer kolber Hesen Keçelano’nun ise gördüğü işkenceden dolayı yaşamını yitirdiği iddia edilmektedir. Kolberlerin yakınlarından birisinin ‘Semedi köye geldikten sonra İranlı askerlerle cenazenin bulunduğu yere gittik. İran askerleri, cenazeye işkence yapıldığını söyledi. Bunun üzerine sınıra Türk askerlerini çağırdı. İran askerleri, Türk askerlerine ‘Bu cenazeyi yapılan işkencelerden dolayı alamayız, hukuki şekilde sınır kapısından geçirin' dedi. Bunun üzerine cenaze Türk askerlerince alınarak götürüldü. ‘ şeklindeki ifadesi de basına yansımıştır."
 
Temel, Bakan Soylu’ya şu soruları yöneltti:
 
"*İranlı kolberler Hesen Keçelano ve Behnam Semedi’nin işkence gördükleri ve Hesen Keçelano’nun işkence sonucu öldürüldüğü iddiası doğru mudur? İddia doğru ise söz konusu olayın failleri kimlerdir ve failler hakkında başlatılan bir süreç var mıdır?
 
* Kolber Hesen Keçelano’nun ölüm nedenini kamuoyu ile ne zaman paylaşacaksınız?
 
* Kolber Hesen Keçelano’nun cenazesi nerededir?
 
* Sınır ticareti yapan kolberlerin can güvenliklerinin sağlanmasına ve işkenceden korunmalarına yönelik ne gibi tedbirler alınacaktır?
 
* 2002-2021 yılları arasında sınır ticareti yapan kaç kolber hayatını kaybetmiştir?
 
* 2002-2021 yılları arasında hayatını kaybeden kolberlerin ölüm nedenleri ne/nelerdir?"

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar