‘Yaşananlar münferit değil, hukukçular olarak toplumda nefreti körükleyenleri kınıyoruz’

‘Yaşananlar münferit değil, hukukçular olarak toplumda nefreti körükleyenleri kınıyoruz’
‘Sorumluların açığa çıkarılması ve hak ettikleri cezayı almaları için olayların takipçisi olacağız.’

Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz, Kürtlere yönelik ırkçı saldırıların basit ve münferit olmadığını belirterek, yaşananların takipçisi olacaklarını söyledi.

Afyon, Ankara ve son olarak Konya’da Kürtlere dönük saldırılarda bir kişi yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi yaralandı. Bu ırkçı saldırılara karşı durarak, ortak bir açıklama yayınlayan 15 bölge barosu ise, hükümete yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak gazetesi tarafından hedef alındı. Yeni Şafak’ın hedef aldığı 15 barodan biri olan Şırnak Barosu, saldırıların hukuki takipçisi olacaklarını vurguladı.

Baro Başkanı Rojhat Dilsiz, son dönemlerde özellikle medya ve siyasetçilerin kullandığı ayrıştırıcı ve ötekileştirici dilin toplum nezdinde karşılık bulduğunu belirtti. Açıklamalarında, ırkçı saldırılara karşı sorumluların açığa çıkarılması ve etkin bir soruşturma yürütülmesini talep ettiklerini kaydeden Dilsiz, "Bu açıklama maalesef kriminalize edildi ve bunun tezahürü olarak medyada ‘Kandilin baronları’ başlıklı bir haber yayınlandı" ifadelerini kullandı.

‘MÜNFERİT DEĞİL’

Esas amacın korku ve sindirme olduğunu söyleyen Dilsiz, "Hukukçular olarak toplum içerisinde nefreti körükleyen bu ve benzeri haberleri kınadığımızı dile getirdik. Aynı şekilde TBB başkanı ve 48 barodan yapılan ortak açıklamada, mevcut gazetenin yapmış olduğu haberin kınanmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Her ne kadar resmi makamlardan yapılan açıklamalarda bu olayların ‘münferit’ olduğu ifade edilmiş ise de gerek mağdur ailelerin beyanları ve gerekse avukatlarıyla yapmış olduğumuz görüşmelerde bu olayların ‘basit ve münferit’ olaylardan ibaret olmadığını, ırkçı bir yaklaşımla ailelerin Kürt kimliklerinden dolayı bu saldırıların gerçekleştiğini biliyoruz" dedi.

‘HAK ETTİKLERİ CEZAYI ALMALARI İÇİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

Yaşanan olaylara ilişkin soruşturmaların etkin yürütülmediğini vurgulayan Dilsiz, sözlerini şöyle tamamladı: "Soruşturmaların etkin bir şekilde yürütülmesi, sorumluların açığa çıkarılması ve hak ettikleri cezayı almaları için olayların takipçisi olacağız." (MA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar