'Suriye Kürt güçleri olası bir Türk saldırısına tamamen hazır'

'Suriye Kürt güçleri olası bir Türk saldırısına tamamen hazır'
'Türkiye'nin kuzeydoğu Suriye'de olası bir askeri operasyonla ilgili açıklamalarının ortasında, SDG, müttefiklerinin onları terk edeceğinden korkuyor.'

Türkiye’nin harekat tehditleri altındaki Suriye dünya medyasının ilgi noktalarından biri. Al-Monitor yazarı Mohammed Hardan sahadaki son durumu yazdı:

7 Ekim'de bölgede bir Türk askeri konvoyunu hedef alan roketli saldırıda bir Türk askeri hayatını kaybetti.

Türk hükümeti 10 Ekim'de Halep kırsalındaki Marea yakınlarında benzer bir saldırıda iki askerinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11 Ekim'deki Bakanlar Kurulu toplantısında, Suriye'nin kuzeyindeki Türk kuvvetlerini hedef alan son saldırının bardağı taşıran son damla olduğunu ve bu bölgelere yönelik saldırıların kabul edilemez olduğunu söyledi.

Ankara'nın Suriye'nin kuzeyinden kaynaklanan tehditleri ya tek başına ya da oradaki aktif güçlerin desteğiyle ortadan kaldıracağını vurguladı.

Bu arada Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 13 Ekim'de Ankara'da düzenlediği basın toplantısında, Suriye'de yakın zamanda Türk güçlerini hedef alan saldırıların sorumluluğunu Rusya ve ABD'ye ait olduğunu söyledi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 14 Ekim'de Milli Savunma Üniversitesi'nin 2021-2022 eğitim öğretim yılı açılış töreninde yaptığı açıklamada, ülkesinin hak ve menfaatlerini uygun yer ve zamanda korumak ve korumak için gerekli önlemleri alacağını söyledi.

Bu arada, 12 Ekim'de Türkiye'nin Gaziantep eyaletine bağlı Karkamış köyü havan toplarıyla hedef alınırken, Türk yetkililer saldırıdan SDG'yi sorumlu tuttu.

13 Ekim'de Türk ordusu, doğu Fırat bölgesi ve Halep'in kuzey kırsalındaki QSD bölgelerine yönelik bombardımanını yeniledi. Türk keşif uçakları ve insansız hava araçları birçok alanın üzerinde uçtu.

Bu bağlamda, Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu'na bağlı Suriye Ulusal Ordusu'nun resmi sözcüsü Yusuf Halid Hamud, Suriye Demokratik Güçleri'ne karşı neredeyse her gün düzenlenen bombalı saldırılara karşılık yeni bir savaş için devam eden hazırlıkları anlattı:

"Muhalefet grupları yaklaşmakta olan herhangi bir askeri harekata tamamen hazır ve özellikle bu savaşın Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı operasyonlarında olduğu gibi Türk kuvvetlerinin katılımıyla gerçekleşeceği düşünüldüğünde yeni bir zafer elde etme kabiliyetine sahibiz. Herhangi bir askeri gelişmeye yanıt verme kabiliyetini artırmak amacıyla organize bir askeri komutanlık için bir operasyon odası kuruldu. Rusya ve ABD onları terk ederse SDG'nin güçlerimize karşı koyamayacağını herkes biliyor." 

15 Ekim'de Reuters'in aktardığına göre Türk yetkililer, Erdoğan'ın ABD'li mevkidaşı Joe Biden ile bu ayın sonunda yapılacak olan G-20 zirvesinde SDG'ye karşı yeni bir askeri harekatın başlatılması konusunu görüşeceğini söyledi. 

Bir başka Türk yetkilinin, Rusya'nın Türk kuvvetlerine ve topraklarına yönelik son saldırıların kaynaklandığı bölgeleri kontrol ettiğini ve bunun Erdoğan'ı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de görüşmeye sevk edeceğini söylediği kaydedildi.

Yetkili, diplomasinin başarısız olması durumunda Suriye'nin kuzeyindeki Halk Koruma Birimlerine (YPG) karşı bir operasyonun "kaçınılmaz" göründüğünü söyledi.

İstanbul merkezli Jusoor Araştırma Merkezi'nde araştırmacı olan Wael Olwan ise  şu değerlendirmeyi yaptı:

"Türkiye açıklamaları Türkiye'nin güney sınırlarında provokasyonlara son verme konusundaki ciddiyetini yansıtıyor ve bu da askeri bir çözüm olasılığını artırıyor. Ancak saha ve siyasi işaretler, Türkiye'nin bu tehditlere son verme konusunda Rusya ve ABD'nin seçeneklerinin tükenmesini beklediğini gösteriyor. Ancak o zaman Türkiye, sınırlı da olsa bölgesel ve uluslararası taraflarla işbirliği içinde  hareket edecektir.

Dahası, Türkiye'nin kontrol ettiği bölgeleri güvence altına almak için askeri harekat tek seçenek değil. Afrin’de olduğu gibi, Rusların çekilip SDG'yi terk etmesinin ardından Türk kuvvetlerinin şehre girmesi gibi, Rusya Türkiye'nin kabul edebileceği çözümler önerebilir.

Ayrıca, ilgili taraflar çatışmalardan kaçınmak istiyor gibi göründüğünden, muhtemelen bazı coğrafi bölgelerin değişimini içerebilecek uzlaşmalara başvuracaklar. Bu, Türkiye'nin SDG tarafından kontrol edilen bölgelere ilerlemesine izin verilmesi karşılığında İdlib'in bazı kısımlarını terk edebileceği anlamına geliyor."

Türkiye'nin kuzeydoğu Suriye'de olası bir askeri operasyonla ilgili açıklamalarının ortasında, SDG, tıpkı daha önceki Türk operasyonlarında olduğu gibi, müttefiklerinin onları terk edeceğinden korkuyor.

SDG'nin siyasi kanadı Suriye Demokratik Konseyi Başkanlık Konseyi üyesi Sihanouk Depod, 16 Ekim'de yaptığı basın açıklamasında Türkiye'den her şeyi bekleyebileceklerini söyledi.

Suriye Demokratik Konseyi Eşbaşkanı Riad Darar da  Türk kontrol bölgelerini ve Türk askerlerini hedef alan son saldırılara ilişkin raporları değerlendirirken  "Bu bir mevzi kazanma oyunudur. Türkiye, Suriye'de yeni alanları kontrol etmeye cesaret edemeyecek" dedi.

SDG, Türkiye'nin askeri harekat başlatma tehdidinin ardından Rakka ve Haseke kırsalındaki mevzilerine düzinelerce savaşçı ve lojistik takviye gönderdi.

Askeri analist ve stratejik uzman Fayez el-Asmar ise şu yorumu yaptı:

"Türkiye, güçlerine yönelik saldırıları, özellikle de daha önce buna izin veren anlaşmalar olduğunu göz önünde bulundurarak SDG'nin kontrolündeki bölgelere askeri harekat tehdidinde bulunmak için bir fırsat olarak kullandı, . Suriye topraklarına 30 kilometreden fazla nüfuz etmek istiyor."

Türkiye güçlerini yeniden konuşlandırıyor ve bölgeye takviye gönderiyor olsa da, Ankara yeni askeri operasyon için bir tarih belirtmedi ve hedeflenen bölgeleri açıklamadı. 

Türkiye'nin bir sonraki hedefi olarak hizmet edebilecek üç bölge var: Rasulayn ile Kamışlı arasındaki bölge veya Tel Rıfat ve çevresi veya Ain al-Arab ve Menbic. Ancak öncelik, Halep'in kuzeyindeki Tel Rıfat şehri, Afrin. Bu bölge tamamen Rusya'nın kontrolünde ve Rusya Halep yakınlarındaki stratejik konumu nedeniyle Türk kuvvetlerinin girişini kabul etmeyecek."

 

 

Öne Çıkanlar