Teknolojist Ahmet A. Sabancı: Telegram, güvenlik testi için işin uzmanlarına imkan sağlamıyor

Teknolojist Ahmet A. Sabancı: Telegram, güvenlik testi için işin uzmanlarına imkan sağlamıyor
'Önceliğiniz mesajlarınızın içeriği ise WhatsApp en güvenli uygulama'

ARTI GERÇEK-Teknolojist Ahmet A. Sabancı, Artı Tv'de yayınlanan Veysel Ok ile İnsan Hakları Ajandası programına konuk oldu. Sabancı, son dönemlerde tartışma konusu olan internet ortamında veri güvenliği ve hak ihlalleri konularına dair açıklamalarda bulundu. Telegram'ın güvenlik derecesi ile ilgili konuşan Sabancı, "Yıllardır Telegram kendisini güvenli olduğu şeklinde pazarlıyor ama gerçekten güvenli olup olmadığının test edilmesi için dijital güvenlik uzmanlarına imkan sağlamıyor" dedi.

'TELEGRAM OLDUĞUNDAN ÇOK GÜVENLİYMİŞ GİBİ BİR YANLIŞ ALGI VAR'

Telegram'ın diğer uygulamalara göre çok daha güvenli olarak sunulmasının, bir yanlış algı olduğunu ifade eden Sabancı, "Maalesef Telegram'ın kendi PR kampanyaları yüzünden olduğundan çok daha güvenliymiş gibi bir yanlış algı var ortada. Şöyle özetlemem gerekirse; WhatsApp biz ne yaparsak yapalım uçtan uca şifreleme kullanıyor. Bu da demek oluyor ki WhatsApp dahil bunların şifrelemesini açamaz, bizim ne konuştuğumuzu göremez. Ancak böyle bir şifrelemeyi Telegram'da yapabilmeniz için sadece 'secret chat' adını verdikleri özel görüşme kısmını açmanız lazım. Diğer türlü tüm grup konuşmalarınız, abone olduğunuz kanallar, kişi listeleriniz ve normal görüşmelerinizin hepsi bir şifreleme olsa da Telegram'ın sunucularında tutuluyor. Bu da demek oluyor ki eğer birileri, bu Telegram'ın kendisi de olabilir, kötü niyetli başka bir kullanıcı da olabilir, Telegram'ın sunucularına girmeyi başarırsa bu arşivlerin hepsine erişme imkanı oluyor" dedi.

'HEPİMİZ GÜZEL BİR REKLAM KAMPANYASININ KURBANI OLDUK'

Telegram'ın güvenliğinin test edilmesi için dijital güvenlik uzmanlarına imkan sağlamadığını belirten Sabancı, "Hepimiz aslında çok güzel bir reklam kampanyasının kurbanı olduk. Yıllardır Telegram kendisini güvenli olduğu şeklinde pazarlıyor ama gerçekten güvenli olup olmadığının test edilmesi için dijital güvenlik uzmanlarına imkan sağlamıyor. Örneğin kısmi olarak uçtan uca şifreleme yapabiliyoruz. Ama kullandıkları yöntemin ne kadar güvenli olduğu işin uzmanları tarafından test edilemedi çünkü izin vermiyorlar" dedi.

'ÖNCELİĞİNİZ MESAJLARINIZIN İÇERİĞİNİN GÜVENDE OLMASI İSE WHATSAPP EN GÜVENİLİR UYGULAMA' 

Dijital verilerin korunması açısından uygulamalar arasında bir derecelendirme de yapan Sabancı, "Signal en güvenli olarak zirveye koyabileceğimiz bir uygulama, ama eğer önceliğiniz mesajlarınızın içeriğinin güvende olması ise WhatsApp daha güvenli. 'Benim mesajlarımın şifrelenmesi önemli değil ben verim Facebook'a gitmesin' diyorsanız o noktada Whatsapp'ın yerine Telegram'ı tercih edebilirsiniz. Kaçınılmaz olarak Facebook Messenger en sonda kalıyor bir şifreleme yok ve kişisel verilerinizin güvende kalması gibi bir durum söz konusu değil. Eğer WhatsApp'tan kaçma sebebiniz Facebook verilerime ulaşmasın ise Telegram'a geçmek bir derece kabul edilebilir" dedi.

Öne Çıkanlar